De aproximativ un an am inceput sa acord o atentie ceva cam mare memoriilor cu iluminare RGB.

Si asta s-a intamplat cand au venit la review cele de la HyperX. Mi s-a parut chiar misto modul in care ei le sincronizeaza si am zis ca ar fi cazul sa ma joc un pic cu ele.

S-au dovedit a fi un mic fiasco pentru ca iluminarea nu functioneaza corect pe niciuna din placile de baza de la principalii producatori: Asus, Gigabyte si MSI.

Adica poti activa cateva efecte, insa nu sunt foarte aratoase daca alegi modurile de iluminare ale placii de baza.

Arata mai bine lasate asa pe modul implicit cu schimbarea secventiala a culorilor. E chiar lina animatia.

Dar a sosit un moment pe care il asteptam de ceva vreme, sa testez si memoriile altor producatori.

Si am ales un kit relativ ieftin pentru ca nu are frecventa foarte mare de functionare. Deci ar trebui sa fie de interes pentru tot poporul.

 

Ce sunt Corsair Vengeance RGB PRO White?

Kit-ul pe care noi il testam face parte din seria Vengeance RGB Pro si au radiatoarele de culoare alba. Bineinteles, exista si varianta cu radiatoare negre, insa, kit-ul de fata a fost folosit in NYAC X si acesta este motivul pentru care am ales alb.

Aceste memorii pot fi cumparate fie in kit-uri de 2 fie in kit-uri de 4. Si exista posibilitatea sa alegi capacitati de 8 GB per modul sau 16 GB per modul. Capacitatile disponibile variaza intre 16 GB format din doua module de 8 GB si 128 GB ce are in componenta 8 module a cate 16 GB fiecare.

Frecventele disponibile variaza intre 2666 MHz si 3600 MHz si latentele difera in functie de frecventa.

Modelul la 3000 MHz este CL15, la 2666 MHz este CL16, iar cel la 3600 MHz CL18. Depinde de combinatia aleasa pentru ca in functie de capacitate sunt si alte frecvente disponibile.

Oricum, cea mai buna combinatie, in cazul in care le folosesti doar cu profilul XMP activat, sunt cele la 3200 MHz CL16.

Pentru modificarea modului de iluminare poti folosi fie software-ul Corsair, numit iCue, fie cel al placii de baza. Asta daca este unul dintre producatorii mai sus amintiti.

Oricum, 100% ele vor functiona cu software-ul Corsair. Asa ca cel mai bine ar fi sa il folosesti pe acesta.

 

Latime de banda

Nu mai includ informatii despre platforma de test deoarece gasiti in screenshot-urile de mai jos toate informatiile necesare. Acolo unde lipseste vreo informatie o gasiti precizata in dreptul screenshot-ului.

Parametri impliciti XMP

Latimea de banda mi se pare un pic cam mica. Dar poate fi crescuta imediat pentru ca si acest kit, la fel ca multe altele sunt underspecs.

 

XMP + CR1

Rezultaltele iarasi nu sunt impresionante, insa, orice crestere a latimii de banda este binevenita daca este lipsita de orice efort.

 

XMP + 3200 MHz

Prin modificare frecventei dupa aplicarea profilului XMP poti ajunge la maxim 3200 MHz. Daca doresti mai mult de atat trebuie sa incepi sa te joci cu voltajul de alimentare si cu latentele.

 

3200 MHz CR1

Si bineinteles, pot fi combinati si cei doi parametri de mai sus. Insa, 3200 MHz CR1 a fost posibil doar dupa cresterea voltajului de alimentare la 1.365v. Cu voltajul implicit nu era stabil. De asemenea, aceleasi setari le-am incercat si pe o platforma cu 8700K si nu s-a dovedit a fi stabil.

 

Iluminare

Primul lucru si cel mai putin important este faptul ca aceste memorii sunt compatibile cu software-urile de iluminare de la Gigabyte si MSI. Este important de stiut si atat. Nu va recomand sa le folositi software-urile deoarece nu sunt capabile sa le ilumineze la fel de smooth precum o face software-ul iCUE.

Pentru iluminare, Corsair au folosit cate 10 LED-uri Capellix per modul si asta inseamna un total de 40. Avantajul acestor LED-uri ce sunt adresabile este ca tranzitia dintr-o zona in alta se face foarte smooth. Totodata lumina degajata este si super puternica.

Si partea cea mai misto in toata ecuatia asta este ca au la vanzare si module dummy. Adica nu trebuie neaparat sa iti cumperi un kit din 4 module pentru a umple toate slot-urile. Poti sa cumperi 2×8 sau 2×16 GB si restul slot-urilor sa le umpli cu module dummy.

 

Verdict

Nu sunt cele mai rapide module de pe piata, insa, combinatia pret/performanta este foarte buna. Latimea de banda poate fi crescuta suficient de mult astfel incat un kit decent sa se transforme intr-unul bun. Iar cea mai importanta caracteristica a lor, iluminarea, chiar impresioneaza. Daca vreti sa o vedeti in actiune in timp ce se misca, puteti sa o faceti in clipul de mai jos. Sunt cateva secvente cu memoriile animate.

Nu ma leg prea mult despre specificatiile lor pentru ca mai toate kit-urile de la companiile consacrate livreaza ceea ce promit si un pic in plus.

Tineti cont de faptul ca aceste memorii pe care eu le-am testat sunt revizia 5.32 si e posibil ca cele pe care le vei cumpara tu sa fie o cu totul alta revizie si implicit sa nu atingi parametri similari cu ai mei. Sau poate ii vei intrece.

  • Poti cumpara un kit Corsair Vengeance RGB Pro de la PC Garage de la un pret incepand cu 753 Lei
  • Kit-ul de 32 GB pe care l-am testat eu poate fi cumparat de la PC Garage la pretul de 1547 Lei
Review overview
Summary Kit-ul Corsair Vengange Pro RGB White arata cu adevarat deosebit si performanta oferita este pe masura.
4.5
Tagged

Similar Articles

One thought on “Corsair Vengeance RGB Pro 4×8 GB 3000 MHz review

  1. salut am si o problema cu aceste memorii mi-am luat si eu 64 gb memorie ram de la corsair de pe amazon dar intimpin o problema cu ele le-am montat intr-un servis de calculatoare unde am facut pc dar la pornirea pciului se aude un beep si nu mai intra in windows mentionez ca am o placa de baza dela gygabyte z390 D.Sper ca nu sunt placutile cu probleme pt erau sigilate

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.