SSD-urile sunt in continuare unul dintre singurele upgrade-uri care pot revitaliza complet un PC, fie el desktop sau laptop. Totusi, acestea au reusit sa atinga limitarile standardului SATA si piata a devenit destul de monotona. Singura speranta de a aduce un plus de performanta fara a apela la array-uri RAID o reprezinta SSD-uril PCIe.

HyperX Predator este primul SSD de la Kingston sub aceasta forma. Bine, SSD-uri M.2 au mai scos pe piata, insa nu PCIe. Diferenta dintre M.2 SATA si PCIe o reprezinta tocmai ratele de transfer. Asadar, acest SSD Predator ar trebui sa ofere ceea ce in general se poate obtine cu greu…latime de banda enorma.

Si, cum era de asteptat, noul SSD vine echipat cu un controller nou nout care incepe sa faca senzatie cam la fel cum a facut si SandForce. Singura diferenta este ca acest controller Marvell folosit de Kingston este PCIe.

Hai sa vedem ce se ascunde de fapt sub acel sticker cu HyperX Predator.

DSC00327

 

Specificatii si caracteristici

Controller-ul Marvell PCIe 88SS9293 nu mai este folosit de catre niciun alt producator in acest moment, dar va fi disponibil intr-un viitor apropiat si pe Plextor M7e. Performanta pusa la dispozitie de acest controller este si motivul pentru care cu siguranta il vom vedea din ce in ce mai des.

In ceea ce priveste flash-urile, Kingston a folosit pentru acest SSD NAND-uri Toshiba A19 Toggle MLC. In total sunt 8 flash-uri a cate 64GB fiecare.

Desi Kingston nu specifica acest lucru, RAM-ul folosit pentru acest SSD are o capacitate de 1GB si este format din doua cipuri de 512MB DDR low voltage care functioneaza la 1600MHz.

 

Galerie foto

{gallery}/2015/hardware-reviews/hx-predator/galerie:171:105:0:1{/gallery}

 

Platforma de teste

Ei bine, pentru testarea acestui SSD am decis sa folosim doua tipuri de platforme de test. Pe un computer tip desktop cu un slot PCIe X4 nu are niciun motiv sa nu functioneze, evident, daca este si cat de cat nou. Pe laptop-uri, in schimb, sansele ca acest SSD sa functioneze la full speed sunt minime.

Cum era de asteptat, laptop-ul pe care l-am folosit este Asus ROG G751JY si chiar era si o curiozitate de a mea daca ar functiona corespunzator. Nu de alta, dar in general upgrade-urile la un laptop nu aduc un spor de performanta iesit din comun. Decat daca se trece de la HDD la SSD.

Platforma de test desktop

  • Placa de baza: Gigabyte Z97X Gaming G1
  • Procesor: Intel Core i7 4790K
  • Place video: Nvidia GeForce GTX 980
  • RAM: 2x4GB Kingston HyperX Savage @2400
  • Stocare: ADATA SP610 512GB
  • Sursa: Enermax Platimax 1500W
  • Cooler: Fractal Design Kelvin T12

 

Platforma de test mobile

  • Model laptop: Asus ROG G751JY
  • Procesor: Intel Core i7 4860HQ
  • RAM: 2×4 GB Kingston HyperX Impact @2133
  • Stocare: ADATA SP610 512GB

 

Teste sintetice

Testele sintetice le-am rulat pe Asus ROG G751JY si cu ocazia asta as vrea sa va si impartasesc cateva idei despre un mic bug pe care l-am observat dupa ce am instalat SSD-ul atat alaturi de HDD cat si de unul singur. In primul rand, SSD-ul nu este perfect compatibil cu BIOS-ul notebook-ului si Asus ar trebui sa scoata un update care sa rezolve lipsa detectiei SSD-ului.

Singurul fel in care am putut boota de pe SSD-ul Predator a fost apasand tasta Esc imediat dupa apasarea butonului de Power (adica Boot menu). Desi din BIOS era selectat SSD-ul Predator pentru a boota de pe el, cumva laptop-ul refuza sa faca asta si ramanea blocat afisand un ecran negru.

 

AS SSD Benchmark

 

ATTO Disk Benchmark

 

CRYSTALDISKMARK

 

Loading time

In acest test am dorit sa observ daca exista diferente majore in ceea ce priveste timpul de incarcare al jocurilor. Testele le-am efectuat tot pe laptop-ul Asus ROG G751JY si diferentele foarte mici dintre Predator si SSD-ul din laptop-ul Asus sunt datorate performantelor foarte bune ale acestuia din urma.

GTA V

 

DiRT Rally

 

In ceea ce priveste timpul de incarcare al jocurilor, diferentele sunt minuscule. Chiar si HDD-ul se descurca foarte bine. Totusi, adevarata performanta a unui astfel de SSD nu se observa in jocuri, ci in uneltele de facut bani, ca Adobe Premiere, pentru ca pretul la care se poate cumpara indica direct faptul ca nu este dedicat gamerilor, ci celor care nu isi permit sa piarda timp.

 

Adobe Premiere Pro CS6 render time

Este cel mai important test dintre toate pe care le-am rulat. Din pacate, laptop-ul Asus nu a mai fost disponibil si drept urmare nu am mai putut efectuate testele pentru a putea compara cu SSD-ul Samsung din acest laptop. Totusi, Am rulat acest test pe platforma noastra de teste unde am comparat SSD-ul Predator cu un HDD identic cu cel din laptop-ul Asus si cu un SSD pentru desktop a carui performanta este foarte buna (~550MB/s).

Testul a fost rulat folosind accelerarea hardware care profita la maxim de placa video GTX 980. Totusi, multitudinea de tranziti fac ca testul nostru sa fie de fapt influentat cel mai mult de performanta mediului de stocare. Nu reflecta comportamentul din timpul in care montezi tu un vlog sau mai stiu eu ce material video, dar iti permite sa iti faci o idee despre performanta mediului pe care este stocat proiectul.

 

Concluzii

SSD-ul HyperX Predator este cel mai rapid SSD pe care am pus mana pana acum. Fara dubii. Si in acelasi timp este si una dintre cele mai scumpe solutii de stocare. Pretul modelului de 480 GB este de 2470 Lei si cu acea suma de bani poti achizitiona un SSD de 1 TB sau 960 GB dar cu rate de transfer specifice SATA 6Gbps. Este de doua ori mai scump decat orice SSD de pe piata, dar si ratele de transfer sunt de peste doua ori mai mari.

Totusi, desi este extrem de performant, acest nu se adreseaza oricui. Un utilizator normal nu va avea mai nimic de castigat daca doar consuma continut. In schimb, un producator de continut ar avea doar de castigat folosind un astfel de SSD pentru ca dupa cum se vede si din testul de render din Adobe Premiere Pro CS6, timpul poate scadea foarte mult.

Imi place foarte mult faptul ca este disponibil atat simplu, doar placuta cu flash-uri si controller, cat si cu adaptorul PCIe. Pana la urma cumperi ceea ce ai nevoie. Daca vrei sa il folosesti intr-un laptop, atunci e clar ca adaptorul PCIe este total inutil si doar ai da bani degeaba pe el.

Nu am spus nimic despre temperatura si nici nu voi intra foarte mult in detalii, dar este destul de clar ca nu se incinge din moment ce nu este inzestrat cu un radiator.

Si merita? Da, merita! Dar trebuie sa pui in balanta daca esti clasicul roman care si-ar cumpara o Dacie cu banii pe care i-ar da pe un SSD ultra performant, sau acel gen de utilizator care vrea „the best”.

Nope. M2-ul Metrorex nu este cel potrivit. Doesn’t fit.:(

Posted by WASD on Wednesday, May 20, 2015

 

Plusuri si minusuri

+ Performanta
+ Flexibilitate
+ Dimensiuni
+ Temperatura

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.