Kingston KC1000 este un pas foarte important pentru Kingston deoarece este primul lor SSD NVMe. Si in mod curios, desi este varful lor de gama, acesta nu poarta emblema HyperX.

Nu stiu daca ati remarcat, dar de foarte mult timp produsele foarte performante purtau aceasta eticheta, HyperX.

Poate de data aceasta Kingston a considerat ca nu se adreseaza gamerilor. Fiind pozitionat intr-o zona de pret ce nu il face tocmai accesibil pentru majoritatea gamerilor, e de inteles ca au facut aceasta alegere.

KC1000 sunt pozitionate ca pret undeva sub Samsung 960 Evo, iar in ceea ce priveste specificatiile tot pe acolo se afla.

La fel ca si in cazul lui 960 Evo, nu voi rula acele clasice benchmark-uri care confirma specificatiile, ci voi rula exact suita de teste conceputa in acel articol.

Si sper ca intr-un final vom afla care e o alegere mai inspirata.

Oricum, este destul de clar ca ambele sunt un pic cam inaccesibile pentru majoritatea utilizatorilor din Romania.

Hai sa faceti cunostinta cu platforma de test si apoi sa vedem cum se comporta.

 

Platforma de test

Procesorul l-am folosit la 5 Ghz pentru a nu fi cea mai mare piedica in toate testele. Cu toate acestea, s-a dovedit ca in majoritatea testelor el cauza cele mai mari intarzieri. Dar din pacate este unul dintre cele mai raspandite procesoare printre gameri asa ca intelegeti motivul pentru care l-am folosit.

Kingston KC1000 NVMe SSD 480GB Review | WASD

In esenta este vorba de platforma de teste pe care am folosit-o si pentru testarea SSD-ului Samsung 960 Evo si vom mentine aceasta configuratie pentru cat timp va fi nevoie. Pana la urma este important sa putem compara SSD-urile intre ele si daca as fi adus vreo modificare asupra platformei am fi vazut si rezultate random.

Procesor Intel Core i7 8700K @ 5 GHz
Placa de baza Asus ROG Maximus X Formula
Cooler Corsair H115i
Memorie RAM 4x 8GB Kingston HyperX Predator DDR4 @ 3000 MHz
Stocare 1x Samsung 960 Evo 500 GB
1x Kingston HyperX Savage 480 GB
1x Kingston HyperX Predator 240 GB
1x Western Digital Blue 1TB
Sursa Corsair RM850i
Carcasa  –
Placi video GTX 1080 FE
Sistem de operare Microsoft Windows 10 64-bit

 

Galerie foto

 

Metodologie de testare

Cel mai mult ma interesa daca aduce vreun fel de valoare adaugata unui PC folosit pentru montaj video.

Drept urmare am scos de la naftalina vechiul, dar eficientul, benchmark PPBM pe care l-am folosit strict pentru a sublinia diferentele dintre SSD-uri. Scenariul din cadrul acestui test este ireal, dar foloseste unitatea de stocare la maxim in vreme ce procesorul se plictiseste incarcat la aproximativ 10%, iar GPU-ul doarme la 0%.

Si cum voiam sa vad comportamentul intr-un scenariu mai apropiat de lumea reala, am inregistrat 22 de clipuri la 1080@60 fps si in Premiere am executat aproximativ 100 de cut-uri si apoi am aranjat random segmentele in secventa.

Acelasi lucru l-am facut si pentru o serie de clipuri 4K@60 fps si am zis sa vad daca se intampla ceva si la 8K. Drept urmare, pentru acest scenariu din urma am descarcat cateva sample-uri de pe site-ul RED.

Pentru toate testele de mai sus am folosit CUDA Engine.

Intrucat mi se pare normal sa investesti o suma mare de bani intr-un SSD care te ajuta sa lucrezi mai eficient, am facut o mica proba si editarea de fotografii. Software-ul folosit este Capture One 11 si este gratis pentru utilizatorii de camere foto Sony Alpha.

Pentru acest test am folosit un pachet de 1000 fotografii realizate cu Sony a6000 in format RAW, ajustate random si apoi exportate pe fiecare SSD in parte.

Bineinteles, fiecare Windows 10 Pro a fost instalat fresh pe fiecare dintre unitatile de stocare.

 

PPMB

Diferenta de 2 secunde pe care o vedeti este de-a dreptul ridicola:). Ceva de genu 1st world problems. Da, poti considera ca merg la fel acest doua SSD-uri.

 

Export in Premiere Pro 2018

Export FHD 60 fps

 

Export 4K 60 fps

 

Export 8K 25 fps

Diferentele in Premiere Pro 2018 sunt atat de mici pentru toate componentele astepta ca procesorul sa encodeze materialul exportat. Diferentele, si implicit si micul castig, apar deoarece la finalul procesului de export este copiat fisierul final. In cazul SSD-urilor NVMe, acel fisier este copiat un pci mai repede.

 

Export 1000 RAW images

Sincer sa fiu ma asteptam sa vad aceasta diferenta infima intre cele doua SSD-uri NVMe. Ambele au niste rate de transfer, conform specificatiilor, foarte mari. Si bineinteles, rezultatele nu pot fi altfel decat similare.

 

Resize 1000 JPG images

Eh, de data aceasta vedem ca SSD-ul KC1000 este mai rapid cu doua secunde. Daca ar fi fost de 10 ori mai mare diferenta ar fi contat.

 

Winrar 5.50 archiving 1000 JPGs

[Sunete de greiere] Cumva vi se par si voua cele mai plictisitoare rezultate? Caci sunt si aici foarte apropiate.

 

Verdict

Singurul lucru care conteaza in momentul de fata intre Samsung 960 Evo si Kingston KC1000 este preferinta fiecarui utilizator. Cele doua SSD-uri ofera rezultate aproape identice in testele din lumea reala. Poate in benchmark-uri sintetice s-ar observa vreo diferenta mai mare, dar in ce teste am rulat eu nu se vede absolut nicio diferenta.

Daca tie iti place unul sau altul este strict treaba ta. Eu unul ma simt mai atras de Kingston. Sunt unii dintre primii producatori de SSD-uri si pana acum n-am avut parte de niciun fail.

Dar asta sunt eu.

In ceea ce priveste pretul lor, Samsung 960 Evo 500 GB costa 940 Lei, iar Kingston KC1000 480 GB costa 943 Lei. Asa ca singurul beneficiu cu 960 Evo ar fi acei extra 20 GB.

Totusi, daca aruncam o privire la variantele cu o capacitate mai mica, adica de 240 si 250 GB, observam ca diferentele de pret sunt mult mai mari si KC1000 este o alegere mai inspirata.

Cum am mai zis si cu alte ocazii, alegi cu portofelul.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.