Sincer, încă nu am ajuns la nişte concluzii finale în privinţa noului BootDrive de 30GB de la Kingston. Dar asta nici nu este o hotărâre care să-mi aparţină mie, ci o va lua fiecare individual în funcţie de buget şi preferinţe. Eu am să reiau rezultatele obţinute şi să le pun în balanţă, urmând ca voi să adăugaţi preferinţele personale şi să vedeţi în ce direcţie înclină balanţa.

Pe de o parte, în unele situaţii avem un comportament superior al BootDrive-ului faţă de frăţiorii din gama V Series, datorită în mare parte controller-ului care-l regăsim şi la familia V+ Series, plasată o treaptă mai sus pe scara performanţei. De asemenea, avem viteze de citire şi scriere secvenţiale superioare faţă de BootDrive-ul de 40GB din prima generaţie, alături de suport TRIM, un preţ de achiziţie (şi implicit efort financiar de moment) mai mic.

Pe de altă parte, noul BootDrive de 30GB este mai lent în lucrul cu fişiere foarte mici faţă de modelul din generaţia anterioară, nu suportă NCQ şi are o capacitate cu 10GB mai redusă, care contează destul de mult.

Despre capacitate putem să discutăm mult şi bine, fiecare putând aduce argumente Pro sau Contra unei capacităţi de 30GB. Ce pot să vă spun eu e că o capacitate de 30GB poate fi suficientă dacă ne organizăm puţin, şi limităm numărul de aplicaţii pe care să le instalăm. O instalare proaspătă de Windows 7 x64 Ultimate ocupă aproximativ 14GB. Dar putem dezactiva funcţia „Hibernate” (rulaţi „cmd” cu drepturi de administrator şi tastaţi „powercfg.exe -h off”) şi putem muta Pagefile-ul pe un HDD, sau chiar îl putem dezactiva de tot dacă avem 4GB RAM sau mai mult. Şi de aici mai câştigăm ceva GB liberi.

Să nu uităm de varianta RAID. Rezultatele obţinute sunt foarte bune, iar costurile unei astfel de investiţii sunt rezonabile. Două SSD-uri de 30GB au preţ şi performanţe foarte apropiate de modelul SNV425-S2/64GB. Şi nici nu avem probleme serioase în genul celor prezente pe configuraţiile multi-GPU (microstuttering şi mai ales input-lag). Din aceste motive varianta cu achiziţionarea a două unităţi pentru RAID 0 e foarte atrăgătoare, mai ales dacă o considerăm ca o investiţie în timp. Pentru cei care doresc direct RAID, Kingston au lansat şi o variantă TwinPack care va conţine două SSD-uri. Încă nu am găsit listat acest pachet, dar mai caut, şi o să postez ceva link-uri pe forum când găsesc. Şi mai am încă o veste bună pentru doritorii unei matrici RAID: a apărut noul driver Rapid Storage Technology 9.6 care oferă suport TRIM şi pentru configuraţii RAID. Încă nu am apucat să testez în profunzime acest driver, dar o voi face în viitor dacă voi avea posibilitatea.

În momentul de faţă, modelul Kingston SNV125-S2/30GB se găseşte deja în stoc la mai multe site-uri autohtone, cu preţuri începând de la 321.87 RON, fiind cel mai ieftin SSD prezent pe piaţa din România.

Bottom line: modelul Kingston SSDNow V Series SNV125-S2/30GB a fost creat să facă acelaşi lucru care-l făcea şi modelul SNV125-S2/40GB: să ne găzduiască sistemele de operare. Dacă o face mai bine sau mai rău… vă las pe voi să hotărâţi. Dar un lucru e foarte clar: e mult mai rapid decât un HDD bătrân 🙂 Dacă doriţi un upgrade, noul SSD Kingston SNV125-S2/30GB merită atenţia voastră.

 

Plusuri şi minusuri pentru Kingston SNV125-S2/30GB

+ Performanţe foarte bune

+ Preţ de achiziţie bun

+ Posibilitatea construirii unei matrici RAID cu un efort financiar redus

– Performanţe mai reduse în lucrul cu foarte multe fişiere mici, comparativ cu BootDrive-ul de 40GB

– Lipsa Native Command Queuing

 

Pages ( 11 of 11 ): « Previous1 ... 910 11

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.