De câte ori ai șters Warzone ca să faci loc pentru alte jocuri? Sau PUBG, sau orice alt joc modern care parcă mușcă din mediile de stocare.

Cursa dintre existența spațiului de stocare și umplerea lui este tot mai strânsă pe măsură ce tot mai mulți locuitori ai planetei intră în era digitală.

Poze cu maimuțe, clipuri cu pisicuțe, salvări de jocuri sau jocuri cu totul sunt lucrurile cu care toți ne umplem memoria de dispozitiv multimedia modern din dotare.

Până de curând stick-urile erau folosite, de principiu, pentru a transfera ușor fișiere mici de la un dispozitiv la altul, iar multe dintre ele erau îndoielnice din perspectiva durabilității, oprindu-se subit din funcționare mai ales în momentele în care erau necesare.

Actual vorbind însă, situația este complet diferită. Am ajuns în punctul în care putem utiliza unele medii de stocare externă pe post de stocare internă. Spre exemplu îți poți salva pe un dispozitiv extern întreaga librărie de jocuri de pe Steam sau U-Play și le poți juca direct de pe el, fără a fi nevoie ca acestea să fie salvate pe un mediu de stocare intern. Sau poți chiar utiliza fișiere de dimensiuni considerabile, precum videoclipuri sau poze pentru editat, direct de pe mediul de stocare extern.

Și partea care mie personal mi se pare mișto e că poți economisi o suma considerabilă de bani dacă cumperi spre exemplu un MacBook cu cea mai mică capacitate de stocare și un dispozitiv de stocare externă decât să cumperi varianta de MacBook cu stocare mai mare, iar performanța nu este afectată considerabil.

Kingston Buyers Guide | WASD.ro

Astfel vi le prezentăm pe Kingston DataTraveler Max 1TB și Kingston XS2000 1TB, două medii de stocare externă ce corespund perfect situațiilor prezentate mai sus.DataTraveler Max și XS2000 sunt două dispozitive fiabile și compatibile cu o gamă foarte largă de produse precum PC-uri, console și telefoane. Acestea sunt construite în jurul tehnologiilor de ultimă generație, atingând capacități, conectică și rate de transfer remarcabile.

DataTraveler Max este în format clasic de stick USB și utilizează interfața USB 3.2 Gen2 Tip-C. Acesta poate atinge rate de transfer de până la 1000 MB/s la citire și până la 900 MB/s la scriere. DTMax are o carcasă retractabilă confecționată din plastic negru și cântărește 12 grame.

Kingston XS2000 este un SSD portabil ce utilizează cipuri de memorie Micron cu 96 de straturi. Acesta utilizează interfața USB 3.2 Gen2 x2 Tip-C, astfel fiind capabil să atingă până la 2000 MB/s atât pentru scriere cât și pentru citire. XS2000 este încastrat într-un corp destul de gros, realizat din aluminiu și plastic, alături de care primești o husă de cauciuc, ansamblul complet cântărind aproximativ 29 de grame.

Dacă îți dorești, ai posibilitatea de a partiționa dispozitivul extern . Spre exemplu, poți să îți creezi o partiție NTFS pentru Windows, una pentru jocuri și una separată pentru macOS spre exemplu. Mai nou, macOS permite deschiderea partițiilor de tip NTFS, însă doar în mod read-only.

Mi-am propus să încerc să creez trei partiții pe Windows, toate trei NTFS: Una cu capacitatea de aproximativ 200 GB pentru a o utiliza împreună cu un MacBook Air 13.3″ 256 GB ce rulează macOS 12.2.1, o altă partiție de aproximativ 200 GB pentru a o utiliza împreună cu Windows, iar restul de stocare disponibilă fiind destinată utilizării împreună cu o consolă PS5.

Am luat ambele medii de stocare și am utilizat partiția dedicată pentru a crea un nou Time Machine al MacBook-ului menționat mai sus. Dimensiunea estimată a backup-ului este de aproape 200 GB. În circa 45 de minute Time Machine-ul a devenit disponibil, fiind suficient de rapid astfel încât încărcarea să fie aproape instantă. Cu toate acestea, revenind la Windows am observat că formatul partițiilor de Time Machine a fost schimbat în urma procesului de back-up fiind invizibile în managerul de fișiere.

 

Așa că ulterior am trecut la PS5 pentru a testa compatibilitatea cu dispozitivele. PS5-ul utilizat de noi a fost echipat cu un SSD M.2 Kingston Renegade de 2 TB. Ne-am propus să utilizăm un set de cinci jocuri pe care să le mutăm de pe un mediu de stocare pe celălalt și să măsurăm timpii de transfer, acestea având dimensiunea totală estimată de 220 GB.

Kingston Buyers Guide | WASD.ro

Întâi mi-am propus să mutat jocurile din memoria internă pe SSD și invers. Ulterior, utilizând ambele stocări interne, vom muta setul de jocuri pe dispozitivele externe și înapoi. Toți timpii vor fi măsurați și se va calcula o viteză aproximativă de transfer.

Este important totuși să știți că, pentru a utiliza stocare externă pe PS5, întâi ți se cere să formatezi integral dispozitivul. Ulterior ai posibilitatea de a muta jocurile pe stocarea externă, însă nu le poți juca direct de pe aceasta. Pentru a te putea juca este necesar să muți înapoi jocurile pe unul dintre mediile de stocare internă. Pe semne că portul Tip-C al PS5-ului nu este suficient de rapid pentru a încărca jocuri în timp real.

Nu e tocmai plug’n’play dar cu siguranță este un proces mult mai scurt decât redescărcatul jocurilor.

DataTraveler Max și XS2000 s-au descurcat ambele foarte bine, cu toate că rezultatele sunt foarte asemănătoare. Rata de transfer în timpul back-upului fiind mai redusă decât cea potențială a ambelor dispozitive. Cel mai probabil datorită comprimării datelor.

Mutatul jocurilor de pe memoria internă pe un dispozitiv extern durează circa 15 minute, transferând cu o viteză medie de 244 MB/s, iar mutatul înapoi durează circa 30 de minute, rezultând o viteză medie de 122 MB/s. Utilizând SSD-ul M.2 Kingston Renegade 2TB durează până la 20 de minute pentru a muta jocurile extern, adică circa 183 MB/s. Iar mutatul înapoi durează circa 10 minute, adică aproximativ 366 MB/s.

Pentru a muta jocurile de pe memoria internă pe SSD am așteptat aproape 3 minute, cu viteza medie de 1317 MB/s, iar mutatul înapoi a durat circa 16 minute, viteza medie fiind 229 MB/s.

Kingston Buyers Guide | WASD.ro

Din păcate, în niciunul dintre scenarii dispozitivele Kingston nu si-au atins performanțele maxime, însă acesta nu poate fi decât un plus pentru acestea, dovedindu-le actualitatea și potențialul.

Astfel de dispozitive precum Kingston DataTraveler Max 1TB și Kingston XS2000 1TB sunt foarte utile și după un anumit timp de utilizare, cu întrebuințarea corectă, pot deveni chiar indispensabile. Așa că vă încurajez spre a pune mâna pe așa ceva dacă consideri că îți poate fi util.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.