Tuturor ne plac SSD-urile, corect? Corsair au pregatit pentru noi un SSD de-a dreptul special, care are o particularitate foarte interesanta: este racit cu lichid si poate fi atasat unui custom loop.

De cand SSD-urile s-au ieftinit, general vorbind, cu totii ne aflam in cautarea achizitiei ideale care sa aiba un echilibru cat mai bun intre performanta, capacitate si pret.

Personal, mereu mi-au placut SSD-urile indiferent de tipul lor, evident deoarece sunt cu mult mai rapide decat batranele hard disk-uri. Dar tehnologia tot evolueaza si, avand la dispozitie o placa de baza care ruleaza pe interfata PCIe Gen 4.0, usor-usor a inceput sa apara dorinta de a detine un mediu de stocare cat mai rapid posibil.

Cei de la Corsair incearca sa raspunda acestui tip de cerere introducand seria de SSD-uri MP600 PRO Hydro X.

Dar totusi, un SSD racit cu lichid!? Acest lucru poate fi interpretat drept un moft… POATE. Ei bine, ne aflam astazi aici pentru a lamuri acest aspect si pentru a determina daca chiar este necesar un astfel de sistem de racire pe un SSD.

CORSAIR MP600 PRO HYDRO X 2TB review | WASD

In cadrul acestui articol vom vorbi despre Corsair MP600 PRO Hydro X, modelul cu capacitate de 2 TB.

 

Ce este Corsair MP600 PRO Hydro X?

Corsair au conceput un SSD foarte rapid care necesita a fi racit in interiorul unui custom loop pentru a atinge performantele maxime. MP600 PRO Hydro X este primul SSD cu waterblock care trece prin mainile noastre. Tocmai din acest motiv suntem destul de intrigati de acest produs.

In tabelul de mai jos veti regasi specificatiile tehnice oferite de producator.

Capacitate toala 2 TB
Tehnologie NAND 3D TLC NAND
Compatibilitate SSD Smart Da
Greutate 0.051 Kg
Dimensiuni 80 x 23 x 15 mm
Voltaj operare 3.3 V +/- 5%
Interfata PCIe Gen 4.0 x4, NVMe 1.3
TDP 8.1 W
TBW 1400 TB
MTBF 1700000 Ore de functionare
Format SSD M.2 2280
Viteza maxima screire secventiala pana la 7000 MB/s
Viteza maxima citire secventiala pana la 6550 MB/s
Numar IOPS scriere random QD32 pana la 800K IOPS
Numar IOPS citire random QD32 pana la 660K IOPS
Criptare AES 256-bit
Temperatura de operare 0 – 70 °C
Nivel umiditate operare 90% RH (40°C)
Culoare Negru
Adresat catre Client
Garantie 5 ani

Controller-ul cu care este dotat MP600 PRO Hydro X este produs de PHISON si are modelul E18.

Chipurile de memorie sunt realizate de Micron, sunt de tip NAND si utilizeaza tehnologia 3D TLC avand densitatea de 96 de straturi. Acestea au seria IA7BG64AIA. Cei de la Corsair anunta ca, odata cu viitoarele modele de SSD-uri vor incerca sa includa NAND-uri cu densitatea de 120 de straturi.

Modelul MP600 PRO Hydro X cu capacitatea de 2 TB contine pe fiecare parte a PCB-ului cate 4 module de memorie NAND si cate un modul de memorie cache a cate 1 GB. Memoria cache este de produsa de SKHynix fiind de tip DDR4 la frecventa de 2666 MHz. Seria chipurilor de cache este H5AN8G6NCJR-VKC.

Modelul cu capacitatea de 1 TB contine chipuri doar pe parte superiara a PCB-ului, avand doar 4 module de memorie NAND si un singur modul de cache.

TDP-ul lui MP600 PRO Hydro X este de maxim 8.1 W, ceea ce inseamna ca amperajul maxim care trece prin acesta este de aproximativ 2.45 A. Multicel pentru un SSD.

MP600 PRO Hydro X este unul dintre cele mai rapide SSD-uri pe care le-am vazut atingand viteze de pana la 7 GB/s, pe hartie cel putin. Vom concluziona acest aspect in rubrica de metodologie si testare.

 

Galerie foto

MP600 PRO Hydro X are o constructie destul e simpla. Culoarea predominanta este negru. Waterblock-ul este incapsulat intr-o carcasa de plastic, iar backplate-ul este facut din aluminiu vopsit negru mat. Componenta de racire activa a waterblockului este realizata din cupru.

Existenta waterblock-ului pe acest SSD ii creste profilul destul de mult, atingand inaltimea de 23 de milimetri. Atat sub waterblock cat si sub backplate se afla paduri termale pentru a asigura o suprafata de contact cat mai buna.

 

Platforma de test si metodologie

ComponenteCORSAIR MP600 PRO HYDRO X 2TB review | WASD

Pentru testarea pe PCIe 4.0 in toate cele 3 sitautii a fost utilizata configuratia de mai jos:

  • Procesor: AMD Ryzen 9 5900X @4.65 GHz
  • Placa de baza: MSI MEG X570 GodLike
  • Placa video: AMD Radeon RX 6800
  • Stocare: Kingston KC600 1TB, Samsung 850 EVO 250GB, Sabrent NVMe PCIe 4.0 1TB
  • Sursa: Enermax Platimax 1500W
  • RAM: 4x 8GB G.Skill Trident Z Royal @3600 MHz
  • Racire CPU: Custom loop
  • Carcasa: Custom madeCorsair MP600 PRO | WASD.ro

 

Pentru testarea PCIe 3.0 a fost utilizata urmatoarea platforma:

  • Procesor: Intel Core i7 10700F @2.9 GHz
  • Placa de baza: Gigabyte Aorus Z590 Master
  • Placa video: Gigabyte AMD Radeon RX 5700 XT
  • Stocare: SSD Adata 240GB SATA M.2
  • Sursa: Enermax Platimax 1500W
  • RAM: 2x 8GB G.Skill Trident Z Royal @3600 MHz
  • Racire CPU: Noctua NH-D15 Black
  • Carcasa: None

Pentru a testa SSD-ul in adaptorul Asus ROG Strix Arion, am utilizat un laptop DELL Latitude 7490 cu interfata Thunderbolt 3.

 

Metodologie

Performanta

Pentru a testa vitezele obtinubile pe MP600 PRO Hydro X 2 TB am rulat trei benchmarkuri, acestea fiind: AS SSD, ATTO Disk Benchmark si CrystalDiskMark. Am urmarit sa variem cat mai mult conditiile de utilizare pentru acest SSD asa ca am conceput 5 scenarii posibile.

Intai vom testa perfromantele SSD-ului pe interfata PCIe Gen 3.0 pe platforma Intel. SSD-ul va fi racit utilizand radiatorul existent pe placa de baza, waterblock-ul fiind demontat.

Ulterior vom muta SSD-ul in platforma AMD pentru a utiliza interfata PCIe Gen 4.o, prima data utilizand solutia de racire a placii de baza, iar ulterior adaugand waterblock-ul stock peste MP600 PRO Hydro X.

Waterblock-ul va fi legat la un cooler AIO, acesta fiind izolat de mediul intern din PC, fiind retestat direct in portul M.2 existent pe placa de baza. Dupa aceea MP600 PRO Hydro X va fi montat pe placa de expansiune MSI Frozr M.2 Expander-Z Gen4 care va lega SSD-ul la o interfata PCIe Gen 4.0 x4, urmand cea de-a patra retestare.

In cele din urma SSD-ul va fi montat in adaptorul Asus ROG Strix Arion, iar folosind laptop-ul cu interfata Thunderbolt 3 se vor rerula testele.

Temperatura

Testele pentru determinarea temperaturii vor fi rulate intai pe interfata PCI-e Gen 4.0 utilizand heatsink-ul placii de baza, ulterior tot in slotul M.2 dar de aceasta data folosind sistemul de racire pe lichid, iar in cele din urma se va reefectua testul in MSI Frozr.

Pentru a realiza aceste teste am utilizat Hard Disk Sentinel pentru plotarea graficului de temperatura iar pentru a incalzi SSD-ul am rulat Bart’s Stuff Test timp de aproximativ 1 ora si 45 minute.

 

Rezultate teste

PCIe Gen 3.0 – heatsink

Dupa cum era de asteptat, performantele lui MP600 PRO Hydro X pe interfata PCIe Gen 3.0 nu se apropie de cele mentionate de producator din cauza limitarilor impuse de latimea de banda. Viteza maxima de citire secventiala este de circa 3.5 GB/s iar cea de scriere secventiala are valoare de aproximativ 3.4 GB/s. Aceste valori reprezinta abia jumatate din perfromanta care se poate obtine din acest SSD dupa cum spun Corsair.

PCIe Gen 4.0 – heatsink

Trecand la interfata PCIe Gen 4.0 lucrurile se schimba drastic. Vitezele incep sa semene mai mult cu cele sugerate de catre producator, citirea secventiala atingand in jur de 6.4 GB/s.

PCIe Gen 4.0 – WaterCooled

In situatia in care SSD-ul este racit cu lichid, insa tot montat pe slotul M.2 de pe placa de baza, lucrurile nu se schimba foarte mult vorbind despre performanta. Temperatura SSD-ului nu a mai variat atat de mult de-a lungul rularii testelor si de asemenea valoarea acesteia a scazut considerabil.

MSI Frozr Shield – WaterCooled

Odata ce trecem la placa de expansiune MSI Frozr M.2 Expander-Z Gen4 incepem sa observam adevaratul potential al acestui SSD. In CrystalDiskMark viteza de citire secventiala a depasit 7 GB/s, atingand chiar 7.2 GB/s, viteza de scriere secventiala fiind 6.7 GB/s.

Asus ROG Strix Arion – WaterCooled

Asus ROG Strix Arion limiteaza considerabil perfromantele lui MP600 PRO Hyper X. Vitezele de scriere si citire se invart in jurul valorii de 1 GB/s.

 

Temperaturi

Se poate observa cu ochiul liber ca solutia de racire pe lichid oferita de Corsair este justificata pentru acest SSD. Racindu-l cu shield-ul de racire al placii de baza acesta se incinge pana la temperatura de 70°C dupa care intra in thermal throttling. In schimb, odata montata racirea cu lichid temperaturile scad drastic pana la valoarea de maxim 26°C. Mentionez ca temperatura ambientala varia in jurul valorii de 17°C.

 

Verdict

Corsair MP600 PRO Hydro X este un SSD capabil, durabil si performant din toate punctele de vedere. In testele sintetice vitezele atinse sunt chiar mai mari decat cele promovate de catre producator, atingand pana la 7.2 GB/s viteza de citire secventiala.

Fara a fi racit cu lichid, povestea se schimba putin. Acesta intra foarte repede in thermal throttling scazandu-i drastic perfromantele. Racirea cu lichid nu este neaparat overkill, doar niseaza destul de mult acest SSD, fiind in special adresat celor care detin custom loop. Intr-adevar, putea sa mearga bine si cu un radiator maricel, in schimb ar fi crescut si mai mult profilul acestui dispozitiv si tind sa cred ca aceasta solutie este cea mai echilibrata.

Durabilitatea este nelipsita suportand pana la 1700 TB sau 1700000 de ore de functionare, deci putem fi siguri ca acest SSD va imbatrani odata cu noi.

Corsair MP600 PRO Hydro X 2TB reprezinta tot ceea ce poti vrea de la un SSD in momentul actual. In prezent poate primi chiar titlul de apogeul SSD-urilor M.2 NVMe PCIe Gen 4.0.

Corsair MP600 PRO | WASD.ro

Recomand cu caldura acest SSD in special celor mai entuzaisti dintre noi, care au posibilitatea de a-l folosi la potential maxim. Cu precadere oricui are un PC foarte performant si posibilitatea de a racit acest SSD corespunzator.

In prezent puteti achizitiona propriul Corsair MP600 PRO Hydro X la pretul de 2275 Ron.

Top Pick WASD Award

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.