SSD-urile din gama Crucial P2 pot fi varianta ideală a celor ce-și doresc un upgrade de stocare rapid, de mare capacitate și accesibil.

În ultima vreme am discutat despre tot felul de SSD-uri fancy cu viteze și capacități de top, dar foarte scumpe. Prin foarte scumpe, mă refer la o medie de preț ce depășește valoare de 1 Leu/GB. Altfel zis, pentru un SSD NVMe PCI-E 4.0 cu capacitate de 1TB ai plăti circa 1000 Lei… ceea ce în general este un deal-breaker.

Crucial P2 1TB | WASD.ro

Dacă totuși te afli în căutarea unui mediu de stocare cu capacitate considerabilă și cu viteze de 2022 nu te grăbi să te uiți la SSD-urile SATA. Există SSD-uri NVMe capabile, de mare capacitate și disponibile la un preț ceva mai scăzut. Crucial P2 este unul dintre acestea și sunt destul de sigur că îți va capta atenția.

 

Ce este Crucial P2 1TB?

Seria de SSD-uri P2 este din gama de mijloc oferită de Crucial. SSD-urile Crucial P2 sunt disponibile în 4 modele cu capacități de 250 GB, 500 GB, 1 TB și 2 TB. Cu toate că nu se ridică la nivelul seriei P5, seria P2 are propriile particularități care o adaugă în lista de potențiale medii de stocare accesibile care merită luate în considerare.

Serie P2
Interfață NVMe PCI-E 3 x4
Form factor M.2 2280
Viteză scriere secvențială 1.8 GB/s
Viteză citire secvențială 2.4 GB/s
TBW 300 TB
Garanție 5 ani
Controller Phison E13T
NAND Micron 96L QLC (N28A)
Avg. TDP 4.5 W

Cu toate că interfața lui P2 este PCI-E 3.0 x4, performanțele acestuia sunt impresionante, dar durabilitatea scăzută în raport cu alte modele din aceeași categorie precum Samsung 980, care suportă până la 600 TBW.

Controller-ul de memorie cu care este echipat Crucial P2 este un Phison E13T, model regăsit și pe alte SSD-uri de buget precum Gigabyte NVMe v2, ADDLink S68, MSI M370, SeaGate BarraCuda Q5 și Verbatim Vi3000.

Memoriile NAND sunt produse de Micron și sunt de tip QLC pe 96 de straturi, mai dense și mai ieftin de produs decât modelele TLC, însă cu performanță ceva mai scăzută. Modelul de 1TB are patru module de memorie NAND, fiecare având capacitatea de 250 GB.

 

Galerie foto

Crucial P2 nu este livrat împreună cu o soluție de răcire, iar sticker-ul de pe acesta nu ascunde vreo lamelă metalică de răcire, deci aveți grijă să montați un radiator peste el dacă îl veți supune unui mediu de utilizare intens.

Toate modelele aparținând seriei P2 au toate componentele montate pe partea superioară a PCB-ului, facilitând astfel răcirea și buna funcționare a dispozitivului.

 

Platformă de test și metodologie

Platformă de test

  • CPU: Intel Core i7 12700KF
  • RAM: 2x 16GB Corsair Vengeance DDR5 @5200 MHz
  • MB: Asus ROG Maximus Z690 Formula
  • PSU: Corsair H850i
  • SSD: Kingston Renegade 2TB PCIe 4.0
  • GPU: Gigabyte RTX 3070
  • Cooler: Corsair H100i Elite LCD

Metodologie

Vom testa performanțele lui Crucial P2 1TB în cadrul a trei teste sintetice:

  • AS SSD
  • ATTO Disk Benchmark
  • CrystalDiskMark

Ulterior vom testa SSD-ul în cadrul unei sesiuni de Bart’s Stuff Test în modul secvențial, având dimensiunea unui bloc de 512 MB. Dorim astfel să determinăm temperatura maximă atinsă de Crucial P2 utilizând doar radiatorul plăcii de bază.

 

Rezultate teste

Performanță

În testele sintetice efectuate Crucial P2 s-a descurcat foarte bine, depășind în unele cazuri chiar și performanțele promise de producător. În ATTO Disk Benchmark, P2 a atins o viteză maximă de scriere de 3 GB/s, alături de 3.2 GB/s la citire.

 

Temperatură

Temperatură

Temperatura maximă atinsă de Crucial P2, cu radiatorul plăcii de bază montat peste el, este de 56°C. SSD-ul funcționează în parametrii optimi până la temperatura de 70°C, ceea ce înseamnă că în condiții normale de utilizare îl poți folosi fără probleme și în absența unui radiator.

Testul de temperatură nu a decurs după așteptările mele. Datorită lipsei modulul de memorie RAM, Crucial P2 nu poate susține scriere continuă la viteză maximă pentru blocuri ce au dimensiunea mai mare de 250GB. După atingerea valorii respective, viteza sa de scriere scade substanțial până la aproximativ 100 MB/s continuând în acest regim de funcționare până la încheierea procesului respectiv de scriere.

 

Verdict

Crucial P2 este un SSD de buget cu interfață NVMe PCI-E 3.0 x4 dotat cu un controller Phison E13T și NAND-uri Micron QLC. Performanțele lui P2 sunt peste așteptări, în teste depășind vitezele promise de producător.

Prețul unui SSD M.2 PCI-E 3.0 se învârte în jurul marjei de 0.6 Lei / GB, pe când SSD-urile PCI-E 4.0 în general depășesc raportul de 1 Leu / GB. Asta înseamnă că SSD-urile PCI-E 3.0 sunt cu circa 40% mai ieftine decât cele PCI-E 4.0, comparând modele cu capacități identice. În mod normal valoarea acestui raport crește invers proporțional cu dimensiunea capacității de stocare.

La momentul publicării articolului, prețul unui SSD Crucial P2 1TB este de 489 Lei.

Dispozitivele de stocare Crucial sunt disponibile spre cumpărare și prin intermediul distribuitorului Asbis.

Review overview
Summary Crucial P2 este un SSD NVMe PCI-E 3.0 ce poate atinge viteze de scriere și citire apropiate de 2 GB/s, dar care își pune singur piedică prin lipsa unui modul de memorie RAM.
4
Tagged

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.