In acest articol vom arunca o privire asupra unui SSD ce ruleaza pe interfata NVMe PCIe 3.0 x4 care este atat accesibil cat si performant. Este vorba despre Crucial P5 500GB.

Timpurile HDD-urilor au apus de ceva vreme iar interfata SATA incepe sa imbatraneasca si ea si este cazul sa faca loc interfetei NVMe. Interfata NVMe si-a facut aparitia undeva in anul 2013 cand a aparut primul controller de acest tip, iar chiar incepand de anul acest se estimeaza ca acet tip de interfata va depasi ponderea interfetei SCSI. Acest lucru se poate datora atat scaderii preturilor dispozitivelor de acest tip cat si dispoibilitatii lor care se afla intr-o crestere constanta.

Totodata existenta si disponibilitatea interfetei NVMe PCIe 4.0 aduce dupa ea scaderea preturilor dispozitivelor ce ruleaza pe NVMe PCIe 3.0.

 

Ce este Crucial P5 500GB?

In tabelul de mai jos veti regasi specificatiile tehnice ale lui Crucial P5 500GB.

Brand Crucial
Serie SSD P5
Form factor M.2 (2280)
Viteza citire secventiala 3400 MB/s
Viteza scriere secventiala 3000 MB/s
Interfata NVMe (PCIe Gen 3 x4)
Garantie producator 5-year limited
Capacitate 500 GB
Lungime SSD 80 mm
Timp de functionare pana la 1800000 ore
Temperatura de functionare 0 – 70 °C
TBW 300 TB
ECC Da
S.M.A.R.T. Da
TRIM Da

Controllerul utilizat de cei de la Micron pe Crucial P5 500GB contine 6 nuclee si are denumirea Micron DM01B2. Acesta reprezinta una dintre ultimele inovatii aduse pe piata de inginerii celor de la Crucial fiind de altfel si primul controller adresat consumatorului de rand creat de acestia. Arhitectura controllerului este similara cu cea intalnita pe controllere Phison E12S sau E16, avand totusi un numar mai mare de nuclee. DM01B2 continte un procesor dual Arm Cotex-R5 si 8 canale NAND care realizeaza interfata cu memoria flash. De asemenea, in DM01B2 au fost integrate 4 nuclee Cortex M3 cu rolul de a reduce dimensiunea programului de management al NAND-ului, de unde reies in total cele 6 nuclee ale acestui controller. De altfel, dimensiunea IHS-ului este destul de ampla, ocupand o suprafata de circa 17 x 17 mm. Acelasi controller este utilizat si pe SSD-urile Micron 2300.

Memoriile NAND alese pentru acest SSD sunt de tip 3D TLC si au densitatea de 96 de starturi, iar DRAM-ul este D9ZCM LPDDR4 si are capacitatea de 1 GB.

Totodata criptarea hardware AES 256-bit este nelipsita din acest model.

Crucial sustin ca acest SSD poate executa pana la 390000 IOPs pentru citire random si pana la 500000 IOPs pentru scrierea random.

Platforma de test si metodologie

Platforma de testCrucial P5 500GB | WASD.ro

  • CPU: Intel Core i7 10700F @4.4 GHz
  • GPU: Gigabyte AMD RX 5700 XT
  • RAM: 2x 16GB Crucial Gaming Memory DDR4 @3200 MHz
  • Placa de baza: Gigabyte Z590 Aorus Master
  • Carcasa: SilentiumPC Regnum RGV6 Evo TG SPC262
  • Racire procesor: Noctua NH-D15
  • Sursa: Enermax Platimax @1500W
  • Stocare: SSD Adata 240GB SATA M.2

Metodologie de testare

In primul rand vom testa performanta acestui SSD utilizand 3 benchmark-uri:

  • AS SSD
  • Atto Disk Benchmark
  • CrystalDiskMark

Am ales acest set de teste deoarece sunt cele mai consecvente de-a lungul timpului iar, cel putin in cazul lui AS SSD am observat ca rezultatele nu sunt afectate in foarte mare masura de gardul de utilizare sau de uzura al SSD-ului. In orice caz acest SSD este fresh si am avut grija ca acesta sa ramana gol pe parcursul rularii testelor pentru a reflecta cat mai bine performanta out-of-the-box. De asemenea am mai adaugat un set de teste in care Crucial P5 500GB a fost utilizat prin intermediu adaptorului Asus ROG Strix Arion.

De asemenea, am utilizat o camera tip Flir pentru a inregistra temperatura maxima atinsa de acest SSD fara nici un fel de racire. In realizarea acestui test am utilizat un adaptor Asus ROG Strix Arion pentru a putea tine SSD-ul intr-un mediu izolat de cel al carcasei si pentru ca citirile sa nu fie influentate de restul componentelor.

Rezultate teste

Performanta

Avand in vedere faptul ca Crucial P5 500GB ruleaza pe interfata NVMe PCIe 3.0 x4, pot spune ca vitezele inregistrate in cele 3 benchmarkuri sunt bune, chiar poate peste media produselor din aceasta clasa.

SSD-ul a obtinut circa 3.5 GB/s viteza de citire si in jur de 3 GB/s viteza de scriere atat in CrustalDiskMark cat si in Atto Disk Benchmark.

In AS SSD situatia se schimba putin, numerele fiind ceva mai mici: 2.6 GB/s la citire si 1.4 GB/s la scriere. Tind sa inclin mai mult spre rezultatele obtinute din AS SSD deoarece acest benchmark simuleaza mai bine situatiile de uz zilnic. Cu toate astea numerele sunt destul de bune.

Temperatura

In idle Crucial P5 500GB se incalzeste pana la temperatura de 46°C, ceea ce este in regula tinand cont de TDP-ul de 8.25W si lipsa totala a racirii.

Tempearatura lui Crucial P5 500GB a atins un maxim de 70°C, conform Flir-ului nostru, in timpul rularii benchmarkului CrystalDiskMark. Atingerea temperaturii maxime a adus dupa sine si o reducere a ratelor de transfer, tocmai pentru a avea ca efect racirea SSD-ului. Vitezele de citire si de scriere nu au depasit 1.2 GB/s in aceste conditii.

Cel mai cald punct al SSD-ului este IHS-ul controllerului, ceea ce era de astepat tinand cont de cele 6 nuclee integrate in acesta.

 

Verdict

Crucial P5 500GB este un SSD entry-level ce ruleaza pe interfata NVMe PCIe 3.0 x4. Ceea ce este deosebit la acest SSD este faptul ca dispune de primul controller fabricat si inginerit de Micron care se adreseaza consumatorului normal, nu enterprise.

Performantele acestuia sunt putin peste media produselor din aceasta clasa, si in acelasi timp pretul este cumva mai mic.

Fara sa o mai lungim prea mult, Crucial P5 primeste recomandarea mea. Insa, va spun de pe acum, veti avea nevoie de un radiator pentru el. Nu e mare cheltuiala suplimentara. Mai ales daca ai deja o placa de baza mai „bogata” in dotari si dispune deja de radiatoare.

Va spun iarasi povestea despre racire ca ma gandesc ca nimanui nu ii face placere sa ii scada viteza de transfer.

In prezent puteti achiztiona Crucial P5 500GB la pretul de 350Ron. SSD-urile Crucial sunt disponibile prin partenerii Asbis.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.