SSD-urile portabile incep sa prinda din ce in ce mai multa popularitate si asta este rezultatul rezistentei lor la socuri, dar si a ratei de transfer mult mai mari decat in cazul unui HDD extern.

HyperX Savage Exo este primul lor SSD extern si specificatiile lui sunt de-a dreptul interesante.

Bine, stick-urile USB 3.1 de la HyperX, ca de exemplu Savage, au fost dintotdeauna mai rapide decat un HDD extern. Asa ca logic era ca si acest SSD sa fie super rapid.

Nici nu aveam dubii despre performanta lui atunci cand existau zvonuri despre un SSD externd e la HyperX.

HyperX Savage EXO 480 GB review | WASD

 

Ce este HyperX Savage Exo?

Asa cum am spus si in introducere, este vorba de un SSD extern ce poate fi conectat prin intermediul port-ului UBS 3.1 Gen 2.

Bineinteles, va functiona si atunci cand este conectat la port-uri USB mai vechi, dar rata de transfer va fi mai mica decat in cazul conexiunii recomandate de catre producator.

La citire, HyperX-ul de fata ofera 500 MB/s, iar la scriere 480 MB/s.

SI intrucat am trecut de era in care era nevoie sa verificam daca producatorii mint cu specificatiile, mai ales ca HyperX intotdeauna au fost cu specificatiile sub performanta reala, vom efectua cateva teste practice.

Desi arata fancy, in interior este vorba, de fapt, despre un SSD M.2 conectat la un bridge USB 3.1 Gen 2 ASMedia ASM235CM.

Controller-ul SSD-ului este Marvell 88SS1074, iar NAND-urile poarta numele Kingston pe ele, insa de fapt sunt BiCS pe 64 de layer-e de la Toshiba.

 

Galerie foto

 

Teste performanta

V-am spus si mai devreme ca voi efectua o serie scurta de teste practice. Mai exact, am instalat SSD-ul Savage EXO ca extended storage la PS4 Pro si am incarcat de cate 3 ori PUBG si Gran Turismo Sport. Am cronometrat timpul de incarcare al jocului, dar si al unui meci de training din PUBG si a unei curse din Gran Turismo Sport.

Timpul de incarcare pana la meniul jocului nu difera foarte mult pentru ca sunt foarte multe animatii care nu pot fi anulate. Asadar, acesta este motivul pentru care din meniul consolei pana in meniul jocului PUBG trebuie sa astepti perioade cam la fel de indelungate. In schimb, cand se incarca jocul se si observa o imbunatatire. Una chiar foarte mare.

Daca la PUBG aveam animatii pana la pornirea jocului, la GTS avem animatii in timp ce se incarca cursa. Oricum, se observa o imbunatatire. Cu siguranta un SSD intern ajuta ceva mai mult.

 

Verdict

HyperX Savage EXO face ce promite. Ofera rate de transfer bune si in cazul in care il legi la PS4 nu numai ca ii extinzi capacitatea, dar beneficiezi si de niste timpi de incarcare mai mici. Totusi, sansele sa se incarce mai repede folosind un SSD SATA sunt foarte mari pentru ca folosind port-ul USB pentru conectarea SSD-ului nu beneficiezi de acelasi numar de IOPS ca in cazul unuia conectat direct la SATA.

Pretul de 490 Lei al lui Savage EXO este foarte mare doar daca esti mini tehnicus si ai chef sa stai tu sa cauti solutii custom. Daca esti ca mine, lenes si vrei viteza, atunci il vei considera ok.

Daca te pasioneaza strict pentru PS4, atunci mai bine iti cumperi un SSD SATA de 480 GB si il inlocuiesti pe cel din PS4. Costa aproximativ 250 RON.

  • Poti cumpara SSD-ul HyperX Savage EXO 480 GB de la PC Garage la pretul de 490 Lei.
Review overview
Summary HyperX Savage EXO este un SSD foarte misto. Insa pretul lui este extrem de mare pentru ceea ce ofera.
3.5
Tagged

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.