Si uite ca desi au aparut SSD-urile Gen 4.0 si sunt disponibile si multe placi de baza compatibile cu acest standard, Kingston vin pe paita cu un SSD nou nout, dar compatibil cu generatia a 3-a.

E un lucru rau? Nu chiar.

Daca stais a te gandestim majoritatea utilizatorilor de PC-uri inca sunt pe Gen 3.0 sau mai rau.

Asa ca ce rost ar fi avut sa vina pe piata cu un SSD compatibil cu generatia 4.0 daca numarul de potentiali clienti ar fi fost prea mic.

Dar astea sunt cateva aspecte care nu sunt intotdeauna importante.

Mai important este ce aduce nou acest SSD.

Si mai ales, are cum sa aduca ceva nou? Bineinteles. Pana la urma nu rata de transfer este cea mai importanta variabila a unui SSD.

Kingston KC2500 review | WASD

 

Ce este Kingston KC2500?

Kingston KC2500 este un SSD NVMe ale carui capacitati disponibile sunt de 250 GB, 500 GB si 1TB. Candva o sa apara si o versiune de 2TB. Dar avand in vedere ca preturile acestor SSD-uri noi sunt destul de mari, cred ca nu se inghesuie nimeni sa le cumpere pe cele mari si scumpe.

Controller-ul folosit de Kingston este PCIe 3.0 si permite o rata de transfer la citire de 3500 MB/s si 2900 MB/s la scriere.

Dar noutatea o reprezinta, de fapt, criptarea.

Aceasta se face la nivel hardware si este compatibila Symantec, McAfee, si WinMagic. Sau orice ce foloseste TCG Opal 2.0.

In ceea ce priveste NAND-urile, Kingston au mers pe unele 3D cu 96 de straturi.

La fel ca si Kingston KC2000, KC2500 este echipat cu Silicon Motion’s SMI 2262EN, un controller Gen3 x4 NVMe 1.3 foarte performant care poate sa ofere cifre bune cand vine vorba de operatii random-4K.

 

Platforma test

Componente folosite

  • Procesor: Intel Core i9 9900K @ 5 GHz
  • Placa de baza: Asus ROG Maximus XI Hero
  • Memorie RAM: HyperX Predator RGB 32GB @ 3600 MHz
  • Placa video: Gigabyte Aorus RX 5700 XT
  • Stocare: Kingston KC2000
  • Sursa: Seasonic X-series 1250W
  • Racire CPU: Corsair H150i Pro
  • Carcasa: Be Quiet! Silent Base 601 Window

 

Teste sintetice

As SSD

Celelalte doua SSD-uri Kingston de mai jos sunt extrem de utilizate de catre Antonio. Daca ar fi goale si fara vreun fel de junk ar oferi niste cifre ceva mai bune. Iar KC2500 este fresh. Din acest motiv sunt diferente atat de mari la scriere. Oricum, cifrele oferite de catre KC2500 sunt foarte bune. Si cumva ma asteptam sa il vad ca ofera o performanta usor mai mica decat SSD-ul de la Seagate pentru ca este si pozityionat ceva mai jos ca pret.

 

Atto Disk Benchmark

Cumva, dintre toate testele de stocare pe care le rulam, ATTO ofera cele mai repetitive rezultate indiferent de gradul de utilizare/umplere al SSD-ului. Fie ca este nou si fara informatii stocate, sau utilizat si, sa zice, 50% din capacitate ocupata cu informatii, ATTO va oferi rezultatele similare.

In ATTo se observa cel mai bine diferenta dintre SSD-uri. Cam cum se observa o diferenta intre procesoare si atunci cand este folosit pentru testare Cinebench.

 

CrystalDiskMark

CrystalDiskMark este un test destul de bun si ale carui rezultate sunt repetitive. La fel ca si in cazul lui ATTO, acestea nu prea se modifica in functie de nivelul de utilizare al SSD-ului. Asta inseamna ca in anumite scenarii, SSD-ul sa nu se apropie de acest rezultate.

 

Verdict

Kingston au venit cu un succesor al lui KC2000 foarte reusit. KC2500 nu numai ca aduce ceva performanta in plus, dar aduce la pachet si cateva caracteristici legate de securitate ce sunt bine venite.

Tot suportul pe care il ofera pentru TCG Opal 2.0 si XTS-AES 256 bit nu poate fi ignorat. Bine, daca toata pasiunea ta pentru PC se rezuma la a juca jocuri, atunci nu te intereseaza. Dar in momentul in care decizi sa mai faci si altceva la PC, conteaza.

Pretul de achizitie in Romania al SSD-ului Kingston KC2500 1TB este de 1100 Lei. Este un pret destul de mare si cam inaccesibil pentru romanii care vor doar ca jocurile sa le fie incarcate mai repede. Dar deloc mare pentru cei ce au nevoie atat de performanta, cat si de criptare.

Comparativ cu alte SSD-uri M.2 cu o capacitate de 1TB putem spune ca nu este un pret exagerat. Dar trebuie sa pui musai in balanta ceea ce faci cu PC-ul si cat esti dispus sa platesti. Tocmai ca sa ai un portofel fericit:)

  • In momentul publicarii KC2500 era listat la PC Garage la pretul de 1102 Lei

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.