Samsung au lansat seria de SSD-uri 970 PRO, succesoare a seriei 960 PRO. Aceste SSD-uri sunt destinate utilizatorului de rand. Astazi vom arunca o privire la Samsung 970 PRO 500GB si la performantele sale.

Pe piata SSD-urilor, formatul M.2 devine din ce in ce mai main-stream, oferind performante mai mari decat SSD-urile SATA. In ultima perioada, acestea au ajuns mai accesibile pentru utilizatorul de rand atat. Asta se datoreaza faptului ca porturile M.2 au devenit o dotare standard pe placile de baza existente pe piata.

In acest articol vom studia performantele SSD-ului oferit de cei de la Samsung, ruland teste in 3 medii de functionare diferite.

 

Ce este Samsung 970 PRO 500GB?

Ei bine, pe scurt, Samsung ofera un SSD NVMe M.2 cu performante ridicate si fiabilitate considerabila, insa la un pret destul de ridicat. In tabelul de mai jos sunt trecute specificatiile oferite de producator ale acestui SSD.

 

Tip Produs SSD
Serie  Samsung 970 PRO
Interfata PCIe Gen 3.0 x4, NVMe 1.3
Segment de piata vizat Consumatorul de rand
Capacitate 500GB
Viteza citire secventiala 3500 MB/s
Viteza scriere secventiala 2300 MB/s
Viteza citire random pana la 370.000 IOPS
Viteza scriere random pana la 500.000 IOPS
Controller de memorie Samsung Phoenix
Memorii NAND Samsung V-NAND 2-bit MLC
Memorie Cache Samsung 512MB Low Power DDR4 SDRAM
Trim Support Da
Criptare AES AES 256-bit Encryption (Class 0)TCG/Opal IEEE1667 (Encrypted drive)
S.M.A.R.T. support Da
GC (Garbage Collection) Da
WWN support Da
Sleep Mode Da
Temperature Proof Da
NVMe Da
Gaming SSD Da
Consum mediu Avg: 5.8W, Max: 8.5W
Consum idle 30 mW
Voltaj 3.3V± 5 %
Durata viata (Ore) 1.5 Milioane
Plaja de temperaturi functionare optima 0 – 70 ℃
Soc maxim admis 1,500 GB & 0.5 ms
Dimensiuni 80.15 mm x 22.15 mm x 2.38 mm
Greutate Max 8 g
Software Magician Software
Garantie 5 ani / 600 TBW
TBW 600 TB

In aceasta noua serie de SSD-uri M.2, Samsung au inclus chipuri de memorie bazate MLC (Multi-Layer-Cell), spre deosebire de cele de tip TLC (Triple-Layer-Cell) gasite pe seria 970 EVO. Avantajul acestui tip de NAND-uri este atat mai rapid cat si mai durabil decat TLC, beneficiile reflectandu-se in pret.

Aici il puteti urmari pe colegul meu Fulger montand acest Samsung 970 PRO intr-un laptop Asus FX505 si, totodata, prezentand procesul de cl0nare al unui SSD.

Platforma de test

Platforma de test
  • Procesor: AMD Ryzen 7 2700X @ 3.7 GHz
  • Placa de baza: MSI MEG X570 GodLike
  • Memorie RAM: 2x 8 GB Kingston HyperX Black DDR4 @2666 MHz
  • Placa video: Gigabyte RX 5700 XT
  • Stocare: Samsung 970 PRO 500GB + Kingston KC600 1TB + Samsung 850 EVO 250GB
  • Sursa: Seasonic M12II Bronze EVO Edition 750W
  • Racire CPU: Custom loop
  • Carcasa: Custom made

 

Metodologie

Dupa cum am mentionat anterior, am testat acest SSD in 3 medii de functionare diferite, si anume:

Platforma de test cu  GT220
  1. Direct pe un port M.2 aflat pe placa de baza, fara a monta radiatorul, pentru a simula conditiile de utilizare dintr-un laptop
  2. In placa de expansiune Triple Lightning M.2 with Shield Frozr, pentru a simula conditiile de functionare cu racire optima
  3. In ASUS ROG Strix Arion, pentru a studia comportamentul acestuia in regim extern

In timpul testarii SSD-ului in Triple Lightning M.2 with Shield Frozr am fost nevoit sa utilizez un Nvidia GT 220 pe post de GPU, in loc de RX 5700 XT, deoarece nu aveam la indemana o alimentare PCI-E pe 6 pini pentru placa de expansiune.

In conditiile mentionate mai sus vom rula urmatorul set de teste:

  • AS SSD
  • ATTO Disk Benchmark
  • CrystalDiskMark

 

Rezultate teste sintetice si temperaturi

In primul rand propun sa vorbim putin despre cele doua dispozitive auxiliare utilizate. Cu precadere, Triple Lightning M.2 with Shield Frozr este o placa de expansiune care vine la pachet cu placa de baza MSI MEG X570 GodLike. Ea dispune de doua sloturi M.2 si ruleaza pe interfata PCI-E x4.

Pe de alta parte, ASUS ROG Strix Arion este un dongle cu rol de adaptor extern pentru citirea SSD-urilor M.2 folosind interfata USB Type-C. Testele rulate utilizand acest adaptor au fost rulate pe un laptop Dell Latitude 7490 deoarece acesta putea atinge viteze mai ridicate decat cele obtinute pe MSI MEG X570 GodLike, portul Type-C al laptopului fiind Thunderblot.

De asemenea, un alt aspect pe care as vrea sa-l mentionez este faptul ca Hard Disk Sentinel este singurul software care mi-a permis sa inregistrez temperaturile acestui SSD. Printre alte software-uri incercate se numara: Speccy, Aida64, HW Monitor.

In timpul testarii, SSD-ul a fost lasat „blank” pentru a nu influenta rezultatele testelor.

AS SSD

ATTO DISK BENCHMARK

CRYSTALDISKMARK

Veti observa mai jos ca spre deosebire de toate celelalte grafice de temperatura, cel inregistrat pe Arion este mai ciudat. Ideea este in felul urmator: timpul de rulare al acestui test ar trebui sa fie de circa 5 minute, insa in cazul lui Arion a durat 22 de minute. In timpul testelor de citire si scriere de tip Random, SSD-ul a avut foarte mult downtime, timp in care tot PC-ul era blocat. Acest fapt se observa in inconsistenta inregistrarilor de temperatura.

Urmarind cu atentie scorurile de mai sus, putem trage concluzia absolut evidenta ca SSD-ul functioneaza cel mai bine cand este conectat la o interfata cu latime de banda capabila si este racit. Vitezele de scriere/citire au fost cu circa 500-600Mbps mai ridicate pe Frozr decat pe portul M.2, indiferent de starea ventilatorului. Concluzia este ca racirea intr-adevar face o diferenta.

Totodata, ASUS ROG STRIX Arion a limitat performantele acestui SSD, interfata USB Type-C nefiind suficient de rapida in comparatie cu M.2 sau PCI-E x4.

In alta ordine de idei, cand existau resursele necesare, Samsung 970 PRO este intr-adevar un SSD rapid, oferind cca 3600Mbps la citire si 2400Mbps la scriere.

 

Verdict

Dupa cum ne-am obisnuit, calitatea nu este ceva care sa lipseasca din produsele celor de la Samsung. Samsung 970 PRO 500GB este un SSD M.2 pe tehnologia PCI-E 3.0 4X. Vitezele de scriere si citire sunt, dupa cum ne asteptam, mai mari decat cele prezentate de seria anterioara, dispunand de memorii V-NAND 2-bit MLC. Mai exact, in momentul in care 970 PRO intra in thermal-throttle, performantele sale ajung la cifrele de referinta ale lui 960 PRO.

Intr-adevar ne-ar fi placut sa vedem si o varianta de 970 PRO cu o capacitate de stocare mai mare decat 1TB, dar cine stie? Toate la timpul lor.

Una peste alta, Samsung 970 PRO este un SSD pe care il recomand fie celor care isi doresc un upgrade, fie au nevoie de stocare suplimentara de viteza mare.

In prezent Samsung 970 PRO 500GB costa 911 RON.

Si, de asemenea, pastrati-va stocarea pe cat de rece se poate!

Similar Articles

3 thoughts on “Review: SSD Samsung 970 PRO 500GB

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.