Dupa ani si ani iata ca si Seagate se dau pe brazda si intra in lumea SSD-urilor. Pentru multi pare o miscare foarte tarzie, pentru altii una foarte desteapta.

Cert este ca trebuiau sa faca miscarea si pe noi doar ne bucura pentru ca mai multa concurenta pe un segment nu aduce altceva decat avantaj clientului.

Ideea cu miscarea tarzie poate este transmisa si de faptul ca SSD-urile SATA au atins apogeul acestui standard de multa vreme si nu prea au cum sa vina cu ceva inovator pe piata.

Dar, cum spuneam, pot aduce calitate si poate preturi competitive.

 

Ce este Seagate BarraCuda SSD?

In mod clar este un SSD. Dar trebuie precizat ca Seagate se adreseaza prin aceasta familie de SSD-uri mai multor tipuri de consumatori.

Sunt disponibile 4 variante de capacitate: 250GB, 500GB, 1TB si 2TB. Bineinteles, si preturile cresc pe masura capacitatii.

Nand-urile sunt 3D TLC si durata de viata variaza in functie de capacitatea SSD-ului.

Seagate Barracuda SSD 500 GB & 1TB | WASD

Modelul cu o capacitate de 2TB are o durata de 1067TB scrisi, iar cel de 250GB de 120TB. Stiu ca par niste cifre mici, dar aceste cifre sunt garantate si Seagate specifica faptul ca SSD-ul nu va deceda inainte de a fi scris 120TB pe modelul de 250 GB. Tradus pe romaneste ar insemna sa ii umpli capacitatea de 480 de ori. Si abia apoi te poti astepta sa crape.

Ideea este ca atunci cand il folosesti intr-un PC nu se va intampla sa ii umpli zilnic capacitatea si sa te ingrijorezi.

La capitolul IOPS toate variantele ofera acelasi lucru, adica 90K IOPS. Ceea ce nu e rau. E bine ca ofera acelasi nivel de performanta si pentru variantele cu capacitate mica pentru ca macar ai parte de performanta decenta daca nu ai bani sa iti cumperi un SSD mai mare.

 

Platforma de test

Procesor: Intel Core i7 8700K@5 GHz

Placa de baza: Asus ROG Maximus X Formula

Memorie RAM: HyperX Predator DDR4 2×8 GB @ 3333 MHz

Stocare: Samsung Evo 960 500 GB + HyperX Savage 960 GB & Seagate BarraCuda 500GB & 1TB

Sursa: Corsair HX850i

Racire CPU: Corsair H150i Pro

Carcasa: In Win 303

 

In ceea ce priveste software-ul folosit pot spune ca m-am rezumat doar la teste sintetice. In esenta singura diferenta intre SSD-urile SATA este in domeniul fisierelor mici si in principiu este dictata de RAM-ul SSD-ului si de spatiul pentru provisioning.

 

Teste sintetice

AS SSD

 

CrystalDiskMark

 

Atto Benchmark

 

Concluzii

Ce ciudat arata rezultatele. Modelul HyperX Savage cu capacitate de 960 GB ofera rezultate aproximativ similare cu cele ale SSD-ului Seagate de 1TB. Ma rog, nu e ciudat cat bine. Adica am folosit acest SSD Savage mai bine de 1 an de zile si sunt multumit de el. Deci e clar ca cel Seagate se ridica cel putin la acelasi nivel.

Acum, adevarata discutie este despre fiabilitate. Din punctul meu de vedere HyperX si in esenta Kingston sunt foarte de nadejde. Si in toti anii de cand au aparut SSD-urile unul singur a ajuns la garantie. Mi-ar placea sa cred ca si Seagate sunt la fel si ca a durat atat de mult sa vina pe aceasta piata pentru ca si-au testat produsele foarte riguros inainte de a le lansa.

Dar din pacate acest aspect il vom cunoaste peste cle putin jumatate de an.

Oricum, sunt multumit de performanta pe care o ofera cu controller-ul lor.

In ceea ce priveste preturile acestor doua SSD-uri, ei bine, nu sunt tocmai cele mai accesibile. Dar pana la urma nici cele mai slabe ca performanta. Asadar, mi se pare normal sa fie la nivelul la care sunt pozitionate. Un pic peste medie.

  • Poti cumpara SSD-ul Seagate de 500 GB de la PC Garage la pretul de 543 Lei
  • Poti cumpara SSD-ul Seagate de 1 TB de la PC Garage la pretul de 983 Lei

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.