Playstation 5 este in continuare unul dintre cele mai calde subiecte cand vine vorba de gaming. Fie ca ne referim la WASD (competitiv) pe PS5, sau doar button mashing (casual gaming) pe DualSense, Playstation 5 o sa fie de acum incolo una dintre cele mai importante destinatii ale SSD-urilor NVME PCIe Gen 4.

Suna super ciudat cand le pronunti toate tehnologiile acestor SSD-uri. Pana la urma sunt niste solutii de stocare de mare viteza. De fapt, daca stau sa ma gandesc bine nu sunt de asa mare viteza. Mai acum 10-12 ani ne chinuiam sa spargem bariera SATA 3 de 550 MB/s. Acum cand stocarile sunt la ordinul 5000 MB/s parca nu am evoluat atat brusc, ci mai degraba liniar.

In mare parte s-a intamplat asta pentru ca consolele din generatia trecuta foloseau HDD-uri la 5400 RPM. Singurul lucru cu care il puteai inlocui, si simteai o mica diferenta facand asta, era un SSD SATA 3. Cand jumatate din potentialii clienti de stocari de 2.5″ cumpara doar acest format, este normal sa fie cel mai popular.

Asta este si motivul pentru care o sa vedem in continuare o explizie de SSD-uri M2. Pentru ca cererea doar o sa creasca. Si speram noi ca preturile doar o sa coboare.

Asa cum se intampla si cu SSD-ul de fata. Este genul de SSD al carui pret este foarte bun, iar a carui performanta este in linie cu cerintele PS5. Adica jocurile se incarca in timp ce le joci fara sa sacadeze. Cam asta este simptoma unui SSD ce nu poate sustine rata de transfer ceruta de joc.

Crucial P5 Plus | WASD.ro

Am sa va amintesc ca Playstation 5 foloseste o cu totul alta arhitectura decat PC-urile normale. Desi este tot X86, PS5 are un singur pool de memorie gDDR5 ce o foloseste atat CPU, GPU cat si SSD-ul. Si cumva este caminul cultural de la tara. Acolo se intampla schimbul de informatii.

SSD-ul, in cazul in care este prea lent o sa fie un bottleneck pentru ca jocurile de PS5 fac schimb constant de informatii intre SSD si memorie. Asa maximizeaza utilizarea a doar 16 GB. Plus ca nu ruleaza Windows :).

 

Ce este Crucial P5 Plus 1TB?

Crucial P5 Plus 1TB este un SSD in format M.2 de capacitate 1 TB si care utilizeaza interfata NVMe PCIe 4.0.

Conform producatorului, P5 Plus are urmatorul set de specificatii tehnice.

Serie p5-plus
Interfata NVMe PCIe 4.0 x4
Capacitate 1 TB
Format M.2 2280
Viteza Scriere Secventiala 5000 MB/s
Viteza Citire Secventiala 6600 MB/s
Scriere Random 700.000 IOPS
Citire Random 630.000 IOPS
Controller Crucial NVMe Architecture
DRAM LPDDR4
Memorii Micron 176L TLC
Securitate AES-256, TCG OPAL 2.0
Numar produs CT1000P5PSSD8
TBW 600 TB
Garantie 5 ani

Crucial P5 Plus este o varianta mai lucrata a deja vechiului Crucial P5. Principalele imbunatatiri sunt simtite la nivelul vitezelor de transfer al datelor. P5 Plus poate atinge pana la dubla viteza de citire secventiala si cu 50-70%, in functie de capacitate, mai rapid la scriere secventiala decat predecesorul sau.

Sporurile aduse in performantele sale se datoareaza atat trecerii la interfata PCIe 4.0 cat si integrarii unui nou controller de memorie produs in-house alaturi de chip-uri de memorie TLC cu 176 de straturi produse de Micron.

Crucial NVMe Architecture este denumirea controller-ului de memorie cu care este dotat P5 Plus. Despre acesta cunoastem doar faptul ca este produs in-house de Crucial.

Memoriile NAND Micron 176L TLC sunt cu adevarat o aditie notabila. Spre deosebire de standardul TLC de pana acum, cu 96 de straturi, noile NAND-uri pot ocupa cu circa 30% mai putin volum per unitate de stocare. Printre altele, noua tehnologie 176L TLC reduce si materia prima utilizata pentru fabricarea modulelor, scazand astfel costurile de productie.

 

Galerie foto

 

Testare

Metodologie

Vom avea in vedere determinarea performantei lui Crucial P5 Plus 1TB in raport cu un Corsair MP600 2TB in cadrul unui sistem de tip PlayStation 5.

Pentru a putea testa performantele acestor doua medii de stocare vom avea in vedere compararea vitezei mediilor de stocare in urma unei formatari in cadrul consolei.

Ulterior vom selecta doua jocuri, unul de PS4 si unul de PS5 pentru a compara timpii de lansare, de copiere din memoria interna pe SSD si de copiere de pe SSD in memoria interna.

Jocul de PS4 este Gran Turismo Sport, iar cel de PS5 este Ratchet  & Clank Rift Apart.

Tinand cont de dimensiunile jocurilor putem determina pentru fiecare SSD in parte viteza medie de executie a sarcinilor.

De asemenea vom compara si timpii de lansare al celor doua jocuri, prima data de pe memoria interna, iar ulterior de pe fiecare SSD in parte. Timpii de lansare au fost considerati ca fiind perioada dintre momentul apasarii de butonului de start din meniul principal si primul input primit de la controller pentru a sari peste secventa de start pentru a intra in meniul principal.

Toti timpii au fost masurati cu ajutorul unui cronometru.

 

Gran Turismo Sport – PS4

Versiunii de joc utiliza de noi in testare ocupa in memoria interna un total de 115.5 GB, iar timp de lansare in cadrul aceluiasi tip de memorie este de aproximativ 29.46 de secunde.

Timpii de lansare au fost de 32 de secunde pentru P5 Plus, iar 27 pentru MP 600.

Ratchet & Clank Rift Apart – PS5

Ratchet & Clank Rift Apart este unul dintre cele mai iubite titluri exclusive pentru PS5. Instalat in mediul de stocare al consolei acesta are dimensiunea de 33.71 GB cu  un timp de lansare de 24.55 de secunde.

Ruland pe Crucial P5 Plus, Ratchet & Clank Rift Apart a pornit in nu mai putin de 29 de secunde, iar pe Corsair MP600 timpul de start a fost de 27 secunde.

 

Verdict

Crucial P5 Plus este o noua serie de SSD-uri lasate de catre Crucial. Acestea utilizeaza interfata PCIe 4.0 NVMe si sunt disponibile in trei capacitati diferite: 500 GB, 1 TB si 2 TB. Fiecare dintre aceste modele promite viteze de citire si scriere de peste 3 GB/s.

Tinand cont de testele de performanta despre care am vorbit in rubrica anterioara, putem spune cu certitudine ca o consola poate profita din plin de pe urma unui upgrade cu un SSD capabil. Intr-adevar, performantele acesteia vor fi cu certitudine maxime indiferent de mediul de stocare pe care este instalat jocul dorit.

Diferenta dintre Crucial P5 Plus si Corsair MP600 este destul de evidenta, vitezele de scriere ale lui P5 fiind semnificativ mai mari. Putem observa si ca memoria interna a consolei este destul de lenta in comparatie cu oricare dintre celelalte doua medii utilizat.

Crucial ofera alturi de produsele din gama P5 Plus si un tool destina clonarii SSD-urilor pentru a face mai usoara migrarea sistemului de operare de pe un mediu de stocare pe altul.

In combinatie cu o consola PS5, P5 Plus face intr-adevar diferenta. SSD-ul M.2 este considerabil mai rapid decat stocarea interna a consolei, astfel beneficiem de timpi de incarcare mai redusi si rapiditate in manipularea stocarii dupa bunul plac.

Recomand acest SSD oricui doreste sa isi mareasca capacitatea de stocare a consolei, atat timp cat aceasta este compatibila cu tehnologia PCIe 4.0 NVMe.

Puteti achizitiona propriul SSD Crucial P5 Plus 1 TB la pretul de raft de 973 Lei.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.