Una dintre preocupările deceniului în care ne aflăm este portabilitatea. Nu mai contează despre ce este vorba atâta timp cât este portabil. A început totul să se rezume la capabilitatea de a transporta acel ceva. Marile revoluţii nu mai apar la nivelul tehnologic, ci la miniaturizarea dispozitivelor.

Parcă a devenit scurtarea unui cablu, pentru a reduce greutate, mai importantă decât creşterea vitezei de transfer.

Totuşi, nu e chiar aşa. Asta ne arată şi standardul USB 3.0 pentru că doar de aceea a apărut, pentru a creşte câtuşi de puţin viteza de transfer. Într-un final putem spune că ambele lucruri sunt importante şi nu se ştie care dintre ele primează.

Eu unul merg când pe unul când pe altul. Dispozitivele pe care le folosesc zilnic şi sunt obligat de rutină să le care non-stop după mine le aleg cât mai light pentru confort. În schimb, atunci când vine vorba de dispozitive ce le folosesc ceva mai rar, performanţa primează.

Revenind la „oaia” noastră, trebuie să recunosc că acest gen de dispozitiv nu mă şochează pentru că am mai văzut aşa ceva în urmă cu aproximativ 1 an. Nu ştiu care dintre cei doi producători a inventat acest sistem, însă flexibilitatea lui este foarte benefică nouă, utilizatorilor de astfel de dispozitive.

Deşi în principiu este vorba despre acelaşi concept, HDD-ul de la Verbatim vine cu ceva în plus: vine echipat direct cu acel adaptor pentru USB 3.0. Asta înseamnă că avem din prima performanţă maximă şi nu trebuie să investim nimic în plus pentru ca apoi acel adaptor 2.0 ce se găsea în pachet să ajungă într-o cutie cu obiecte neinteresante depozitată pe undeva pe sub pat.

 

HDD-ul de la Verbatim nu are specificată nicio viteză de transfer în afare celei a interfeţei USB 3.0 pe care după cum bine ştim deja nu o va atinge în veci vreun hard disk. Asta nu este o problemă pentru că de aceea suntem noi aici, să vă spunem cât de bine merge acest HDD şi mai ales dacă rentează cu adevărat achiziţionarea lui sau a altuia.

Un alt aspect ce merită menţionat este faptul că HDD-ul vine cu o serie de programe stocate pe el. Acestea au rolul de a vă face viaţa mai uşoară când vine vorba de back-up. Avem Verbatim Backup Assisstant şi Nero BackItUp and Burn. De asemenea, mai există şi un utilitar cu care veţi putea formata HDD-ul şi unul ce va economisi curent electric.

 

Vă las să vizionaţi pozele produsului şi apoi vom discuta despre performanţele HDD-ului în regim USB 3.0.

{gallery}/2012/03-hardware/verbatim-usm/galerie:160:110:0:1{/gallery}

 

Teste

Pentru testarea HDD-ului de la Verbatim am folosit port-urile USB 3.0 ale plăcii de bază GIGABYTE G1.Sniper M3 ce găzduia procesorul Intel Core i7 2600K.

{gallery}/2012/03-hardware/verbatim-usm/teste:160:110:0:1{/gallery}

Rezultatele, chiar dacă nu arată nişte cifre mari, sunt chiar foarte bune pentru un HDD de 2,5″.

 

Concluzii

Vă spun foarte sincer că în momentul în care am văzut HDD-ul m-am gândit direct că iarăşi alt HDD USB 2.0?! Însă surpriza a fost foarte plăcută pentru că HDD-ul de la Verbatim este de fapt USB 3.0 şi extensiile posibile sunt chiar către Thunderbolt. Bine, nu reuşesc să înţeleg de ce ar folosi cineva o astfeld e interfaţă pentru un HDD ce este limitat la aproximativ 90 MB/s, dar e bine că măcar există flexibilitate în toate direcţiile.

Singura problemă a acestui HDD ar fi preţul. Acesta este cu aproximativ 70 Lei mai scump decât unul de la Seagate ce beneficiază de aceaşi flexibilitate. Oricum, il recomand. Este un dispozitiv foarte bun pentru cei ce au în plan utilizarea acestuia în mai multe scopuri. Altfel, cei ce doresc doar stocare extern pot alege un HDD USB 3.0, fără USM, la 2 treimi din preţul acestuia de 519 Lei.

 

Plusuri şi minusuri pentru Verbatim Store’n’GO USM 500GB

+ Flexibilitate
+ Design
+ Performanţă

– Preţ

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.