Dragi cititori şi gameri înveteraţi, lăsaţi un pic mouşii, tastaturile şi gamepad-urile să se odihnească pentru că astăzi vom avea un invitat special în cadrul secţiunii noastre de review-uri. Invitatul este domnul notebook Aspire 5942G, unul dintre specialiştii pe piaţa multimedia al firmei Acer.

Cum probabil ştiţi, Acer este unul dintre jucătorii mari de pe piaţa IT din România şi nu este nevoie de nici o altă prezentare. Înglobând pe parcursul ascensiunii lor firme cu reputaţie ca Packard Bell sau Gateway ori mici întreprinzători ca eMachines, Acer şi-au crescut cota de piaţă oferind utilizatorilor produse din ce în ce mai competitive din punct de vedere al calităţii şi al performanţelor.

Aspire 5942G este unul dintre notebook-urile care vin să înlocuiască demodatele PC-uri, răspunzând nevoilor utilizatorilor de a beneficia de perfomanţele unui desktop la mare, la munte, în maşină sau în tren.

Noi avem astăzi invitat modelul de top al seriei 5942, din punct de vedere al dotărilor. Aspire 5942G este un veritabil desktop replacement ce va satisface orice gust – de la gameri la excentrici obsedaţi de dotări multimedia la preţul de doar 5900 Lei.

Dacă v-am trezit curiozitatea, vom trece la interviul cu pricina. Pe pagina următoare, am pregătit portofoliul ce îl recomandă pe domnul Aspire 5942G, cu alte cuvinte, specificaţiile tehnice.

 

Acer Aspire 5942G

Specificatii

Aspire 5942G este unul dintre membrii seriei 5942, o serie ce vine în întâmpinarea nevoilor oricărei categorii de utilizatori. Noi am ales modelul cu litera „G” în coadă nu din motive ezoterice ci pentru că acest model îndeplineşte toate condiţiile necesare pentru a fi catalogat ca un desktop replacement.

De aceea noi vom trata exclusiv specificaţiile acestui model.

Procesor: i7-720QM ,@1.6 Ghz, Maximum Turbo Frequency @2.8 Ghz, 6MB L3 Cache, 45W TDP

Chipset: Intel HM55 Chipset

Memorie: 2 x 4GB DDR3 1066 Mhz

Placă Video: ATI Mobility Radeon HD5650, 1GB DDR3 VRAM

Display: 15.6”, 1366*768 pixeli, LED backlit, design frameless

HDD: 640GB Western Digital Scorpio Blue 2.5”, 5400 RPM, 8MB buffer, SATA2

Unitate optică: 4X Blu-ray Disc™/DVD-SuperMulti double-layer drive

Conectori:

• 1x ExpressCard/54 slot

• 1x Multi-in-1 card reader (SD, MMC, MMCplus, MS, MS PRO)

• 3x USB 2.0

• 1x eSATA port

• 1x HDMI, suport HDCP

• 1x IR port

• 1x VGA port

• 1x Headphones/speaker/line-out jack S/PDIF

• 1x Microphone-in jack

• 1x Line-in jack

• 1x Ethernet (RJ-45) port

Conectivitate şi comunicaţii:

• Wi-Fi®: 802.11a/b/g/Draft-N Wi-Fi CERTIFIED™

• Gigabit Ethernet; Wake-on-LAN ready

• Bluetooth® 2.1+EDR (Enhanced Data Rate)

• Acer Crystal Eye high-def webcam, featuring 1280 x 800 @ 30 fps

Audio şi Multimedia:

• Realtek HD audio

• Dolby®-optimized surround sound system, stereo şi Acer Tuba CineBass booster, cu efecte pentru  frecvenţe joase

• Dolby Home Theater® audio, cu suport pentru Dolby® Digital Live, Dolby® Pro Logic® IIx, Dolby® Headphone, Dolby® Natural Bass, Dolby® Sound Space Expander, Dolby® Inverse Filtering, Dolby® High Frequency Enhancer

• S/PDIF (Sony/Philips Digital Interface)

Baterie: 48.8 W 4400 mAh 6 celule Li-ion, Acer QuickCharge™

Alimentator: 3 pin 90W AC

Tastatură:

• LED-Backlit

• touchpad Multi-gesture

• 10 function keys, hotkey controls

• Acer PowerSmart Key

Dimensiuni şi greutate:

• 38.2cm (Lăţime) x 27.4cm (Lungime) x 2.6/3.95cm (Înălţime)

• 3.0 kg cu bateria de 6 celule montată

Sistem de operare: Windows 7 Home Premium x64

 

Da, 5942G întruneşte toate condiţiile unui desktop replacement. Rezultatele obţinute despre care vom discuta un pic mai târziu susţin acest aspect şi chiar dacă notebook-ul nu se adresează în special gamerilor, face faţă cu demnitate activităţilor mai agresive care solicită la maxim procesorul şi placa video.

 

Screenshotul CPU-Z arată frecvenţa procesorului imediat după rularea unei serii de 3DMark Vantage.  Frecvenţa maximă ce o poate atinge i7 Q720 cu ajutorul Turbo Boost este de 2.8Ghz. Procesorul este fabricat pe 45nm şi are un TDP de 45W. Cele patru core-uri beneficiază de tehnologia Hyper Threading şi astfel avem câte două fire de execuţie pentru fiecare core, un total de opt thread-uri.

Placa grafică face parte din segmentul „performance”, GPU este fabricat pe 40nm, are un TDP de 19W şi bineînţeles avem suport pentru DirectX 11. GPU-ul are frecvenţa de 550 Mhz deşi conform ATI, poate atinge frecvenţa de 650Mhz. Nu vă gândiţi la overclocking, cipul are frecvenţele blocate din fabrică. Memoria are o frecvenţă de 800Mhz şi o lăţime de bandă de 26.5 Gb/s.

Mai multe detalii legate de performanţe găsiţi în pagina cu testele sintetice şi jocuri. Pagina următoare am dedicat-o galeriei foto unde veţi vedea cum se prezintă Aspire 5942G la capitolul design.

 

Galerie foto

Imagine de ansamblu. Acer a modificat în mare parte designul seriei Aspire. Culorile alese sunt mai conservatoare iar lay-out-ul tastaturii s-a modificat complet.

 

Display-ul glare reflectă absolut totul. Combinat cu plasticul glossy de pe margini şi capac, notebook-ul este orbitor la propriu. Designul „frameless” oferă impresia unui display mai mare de 15.6″.

 

Privit din lateral, Aspire5942G nu dezvăluie ce are sub capotă.

 

Picioruşele cauciucate oferă o stabilitate foarte bună. Din nefericire, partea inferioară nu oferă nici o posibilitate de ventilare.

 

Logo-ul acer este iluminat când notebook-ul este pornit.

Notebook-ul stă foarte bine la partea de conectivitate. Unul dintre porturile USB se poate folosi la nevoie ca un port E-SATA.

 

Card-reader-ul, portul firewire şi cireaşa de pe tort, unitatea optică Blu-ray.

 

Tastatura şi touchpad-ul. Tastatura este iluminată discret dar nu putem regla intensitatea. Tastele sunt foarte uşor de apăsat iar distanţa dintre ele nu permite apăsarea accidentală. Wrist-rest-ul este îndeajuns de lat pentru a-ţi sprijini cum trebuie încheietura mâinii şi nu se încălzeşte foarte tare ca în cazul altor notebook-uri. Zona cu adevărat fierbinte se plasează undeva deasupra F-urilor.

 

Iluminarea tastelor se opreşte în momentul în care lumina este puternică.

 

Touchpad-ul este multi-gesture ceea ce înseamnă că puteţi face scroll lateral şi zoom direct de pe touchpad. Butonul din dreapta sus dezactivează touchpad-ul dacă folosiţi un mouse. Finger-print reader-ul jenează uneori utilizarea.

 

Acer a preferat integrarea unor butoane pentru media-control în schimbul unui numpad. Rotiţa pentru volum este foarte precisă.

 

Butonul PowerSmart. Permite comutarea între profillele „High Performance” şi „Balanced” fără a mai fi nevoie de instalarea altor aplicaţii. Faptul că managementul bateriei este de acum independent de sistemul de operare este îmbucurător pentru utilizatorii altor OS-uri.

 

LED-urile pentru status sunt mult mai mici şi mult mai elegante faţă de vechile modele Aspire.

 

Camera video poate înregistra conţinut la rezoluţia de 1280*720 şi la un framerate de 30fps.

 

Boxele cu tehnologia Acer TUBA CineBass. Acurateţea redării frecvenţelor medii este foarte mare. Sunetul este redat mult mai fidel şi fără distorsiuni.

 

Memoriile produse de Samsung. Două module a câte 4GB. Voltajul maxim tolerat este de 1.5V iar temperatura maximă la care memoriile funcţionează conform specificaţiilor este cuprinsă între 0 şi 85 C°, un lucru foarte bun ţinând cont de temperatura ridicată la care poate ajunge notebook-ul.

 

Hard-disk-ul notebook-ului. Gama mainstream a celor de la WD oferă performanţe foarte bune şi consumă doar 1.6W. Are o viteză de 5400RPM, bufferul este de 8MB iar timpul de acces e de 5.5s.

 

Dacă aţi reuşit să vă formaţi deja o părere legată de designul notebook-ului haideţi să vedem în pagina următoare cum se descurcă în testele sintetice. Trebuie să menţionez că absolut toate testele au fost rulate pe profilul high-perfomance unde am dezactivat tot ce se putea în materie de power-saving iar sistemul de operare folosit a fost Windows 7 Ultimate x64.

Teste sintetice

Iată-ne şi pe pagina cu teste. Să începem cu bătrânul 3DMark Vantage. Am rulat benchmark-ul folosind profilul performance şi utilizând un monitor extern pentru că rezoluţia de 1280*1024 nu este suportată. Am rulat şi la rezoluţia nativă a display-ului pentru a vă forma o părere individuală asupra performanţelor procesorului şi a GPU-ului.

 

După cum vedeţi scorul obţinut de placa video nu este extraordinar. Chiar dacă frecvenţele memoriei şi a GPU-ului sunt bunicele, Vantage prevesteşte lucruri nu tocmai bune.

În testul de randare Aspire-ul nostru s-a descurcat admirabil. Cinebench R11.5 este un test multi-thread iar numărul de core-uri şi tehnologia Hyper-Threading îşi fac simţită prezenţa.

Am rulat şi Disk Mark din pura curiozitate legată de performanţele hard-diskului. . Ratele de citire / scriere şi timpul de acces scăzut sunt foarte bune pentru un HDD de 2,5″ din gama value care consumă doar 1.6W.

Deşi ziceam mai sus că Vantage nu prezice nimic bun, vom vedea cum se descurcă Aspire5942G în jocuri.

Jocuri

 

Pentru jocuri am folosit rezoluţia nativă de 1366*768 şi bineînţeles profilul high-performance pentru a nu ne influenţa cumva scorul elementele ce ţin de power-saving.

Începem cu Resident Evil 5. Jocul rulează fluid, chiar dacă media framerate-ului plasează jocul undeva la limita jucabilităţii.

Street Fighter 4 s-a zbătut să ruleze cu anti-aliasing şi anisotropic filtering. Numărul frame-urilor creşte simţitor dacă găsim un compromis al setărilor.

Iată unul dintre cele mai solicitante benchmark-uri din câte au apărut. Placa video a reuşit totuşi să îi ţină piept cu ventilatorul turat la 100%.

Se întreabă cineva cât de tare se încălzeşte domnul Aspire? Sau cât îl ţin bateriile? Pe următoarea pagină aveţi detalii legate de autonomie şi temperatură.

Temperatura si autonomie

Dacă până acum nu şi-a dat nimeni seama, pe tot parcursul review-ului Aspire 5942G a fost numit notebook şi nu laptop. Motivul este temperatura. Ca la orice notebook ce face parte din gama desktop-replacement, temperaturile sunt destul de ridicate. Aspire 5942G nu poate fi folosit foarte mult în braţe. Ceea ce influenţează în mod negativ temperatura este în cazul de faţă implementarea precară a sistemului de răcire. Ca să fiu mai explicit, notebook-ul nu are decât o fantă pentru exhaust care este destul de mică.

 

Nivelul de zgomot al ventilatoarelor nu poate fi comparat pentru că ţine de standardele fiecăruia, dar cele de pe 5942G sunt silenţioase comparativ cu Asus G60J de exemplu.

 

Temperatura am măsurat-o folosind Real Temp 3.40 şi Core Temp 0.99.6. Am măsurat doar temperatura procesorului deoarece restul senzorilor raportau valori greşite. Full-load-ul l-am indus rulând o sesiune de Wprime 1.55 iar temperatura în idle am măsurat-o după ce am lăsat notebook-ul în repaus timp de 30 minute.

Autonomia este şi ea un subiect care trebuie luat în calcul în momentul în care vă vine în minte cumpărarea unui nou notebook. De data aceasta am testat autonomia în cel mai plăcut mod posibil. Am rulat un film în format .mkv în rezoluţie 720p. Modulul wireless şii bluetooth-ul au fost oprite iar cronometrul a fost pornit în momentul în care am scos alimentatorul. Avertizarea pentru Critical Battery am setat-o la 5% şi acela a fost şi momentul în care am oprit cronometrul.

După cum vedeţi Aspire 5942G este un adevărat supravieţuitor când vine vorba de baterie. Acer a implementat extraordinar managementul bateriei şi la capitolul ăsta nu avem ce să le reproşăm. Bateria este de şase celule şi trebuie să menţionez câteva lucruri aici. Ce mi-a plăcut cel mai tare este sistemul de încărcare. Bateria nu are un singur regim de încărcare ci trei, reunite sub numele Acer QuickCharge Technology. Ce face Acer QuickCharge? După cum spuneam bateria se poate încărca în trei moduri – 80% Quick Charge în o oră, cu notebook-ul pornit, 100% încărcare în două ore cu notebook-ul oprit sau 100% încărcare în regim de funcţionare normal.

Noi am testat reîncărcarea în regim quick şi cu notebook-ul funcţionând.

Am adus în discuţie şi durata în care se încarcă bateria pentru că destul de des, notebook-urile sunt încărcate pe fugă. Utilizatorii foarte activi, cei care petrec foarte mult timp în maşină, gări, aeroporturi nu au timp suficient pentru o încărcare completă. După cum vedeţi mai sus valorile sunt destul de apropiate de cele specificate de producător care sunt de 3 ore pentru o încărcare cu notebook-ul pornit şi de 2 ore pentru un quick charge.

Ne desparte doar un click de final. Credeţi că Aspire 5942G merită uşurarea cardului de economii/credit?

Concluzii

Conştient de avantajele şi dezavantajele notebook-ului şi prin prisma faptului că am fost utilizator de Acer doi ani pot să mă declar muţumit de perfomanţele notebook-ului. Dar să le luăm pe rând.

Acer a crescut mult calitatea materialelor şi a finisajelor. Cu aproximativ patru ani în urmă, când am luat prima dată contact cu un notebook Acer am fost sceptic. Finisajul lăsa de dorit iar designul era impractic. Performanţele notebook-ului erau însă bune pentru preţul plătit la acea vreme.

Astăzi aşa ceva este de domeniul trecutului. Aspire 5942G m-a impresionat prin calitatea finisajului şi a designului dar ce bucurat cel mai tare a fost designul „frameless” al display-ului, cu bezelul foarte îngust. Creează impresia că display-ul este mai mare iar unghiurile de vizualizare sunt foarte bune.

Al doilea lucru ce mi-a lăsat o impresie bună este autonomia. Nu am folosit până acum un notebook care să ma facă să uit că trebuie încărcat. Exagerez un pic, eram tot timpul cu ochii pe baterie din cauza reflexului format de experienţa cu alte notebook-uri. Autonomia este printre primele lucruri care contează când discutăm de echipamente mobile iar Aspire-ul de faţă m-a surprins plăcut cu valorile ce le-am trecut în graficele din pagina precedentă.

Performanţele în jocuri şi aplicaţii 3D mai agresive sunt medii, dar acest lucru nu este o tragedie deoarece notebook-ul este axat mai mult pe multimedia decât gaming cum este G60J-ul celor de la Asus sau monstrul de la Alienware. Aspire 5942G este un sistem echilibrat care oferă tot ce se poate oferi în momentul de faţă unui cinefil sau audiofil.

Nu vă lăsaţi intimidaţi de preţ. În preţ se reflectă drive-ul Blu-Ray care încă este destul prohibitiv ca preţ. Există şi varianta fără Blu-Ray care ajunge la un preţ foarte competitiv, în jurul sumei de 3700 Lei.

Singurul lucru care nu m-a surprins şi care vine la pachet cu orice notebook ce vine să înlocuiască PC-ul este temperatura dar acest lucru a fost prevăzut de Acer care au realizat în aşa fel arhitectura internă încât zonele fierbinţi nu jenează utilizarea.

Trebuie să vă mai spun doar că îl găsiţi în magazinele partenere ELKOTech şi la distribuitorii autorizaţi Acer din România.

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.