Succesul seriei Timeline lansată anul trecut de către Acer a venit ca urmare a echilibrării caracteristicilor de portabilitate cu un design foarte atrăgător şi o gamă de preţuri accesibile, specifice producătorului taiwanez.

Colecţia 2010 a venit cu noi membri, Acer Aspire Timeline X, echipaţi cu cele mai recente procesoare Core i de la Intel alături de sisteme grafice dedicate. Sub denumirea Aspire Timeline X găsim configuraţii foarte variate, cu diagonale de la 11.6 până la 15,6 inci, procesoare Intel Core i3, i5, i7 şi soluţii grafice dedicate ATI Mobility Radeon HD5470 – HD5650.

Cea mai importantă modificare faţă de seria anterioară constă într-o armonie mai bună între mobilitate şi putere de calcul. Schimbarea este binevenită, având în vedere că segmentul ultra-portabil cu autonomie extinsă este foarte bine acoperit de netbook-uri.

Acer Aspire Timeline X 4820TG, modelul ajuns la noi în teste a reuşit să ne capteze atenţia încă de la primul contact, când, poate puţin lipsit de fair-play şi cu aşteptări preconcepute (mea culpa!), am ridicat laptop-ul de un colţ al carcasei cu o singură mână pentru a-i verifica sumar calitatea construcţiei. Ei bine, s-a comportat exact aşa cum arată: materialele folosite sunt de o calitate foarte bună iar la îmbinarea lor nu s-a făcut nicio concesie.

Acer Aspire Timeline X

Specificatii

Aspire Timeline X 4820TG-434G50Mn
•    Procesor: Intel® Core i5-430M, 3 MB L3 cache, 2.26 GHz
•    Chipset: Mobile Intel® HM55 Express Chipset
•    Memorie: 2 x 2 GB DDR3 1066MHz
•    Placă video: Intel GMA HD / ATI Mobility Radeon™ HD 5470
•    Display: 14″ HD 1366×768 pixeli, Acer CineCrystal™ LED-backlit TFT LCD (200-nit)
•    Hard drive: WDC WD5000BEVT-22A0RT0, 500GB, 5400rpm, 2.5” SATA
•    Unitate optică: TSSTcorp CDDVDW TS-U633F
•    Conectivitate: Gigabit Ethernet (Atheros AR8151), Bluetooth® 2.1+EDR, Acer InviLink™ Nplify™ 802.11b/g/n Wi-Fi CERTIFIED™ (Atheros AR5009)
•    Conectori: 4x USB 2.0, 1x HDMI, 1x VGA, 1x Headphones/speaker/line-out, 1x Microphone-in jack, 1x Ethernet (RJ-45)
•    Audio: Realtek ALC269
•    Webcam: Acer Crystal Eye 1,3 MPx
•    Tastatură / Touchpad: Full size, fără numpad / multi-touch
•    Dimensiuni: 342 (W) x 245 (D) x 24/25.4 (H) mm
•    Greutate: 2.2 kg cu acumulator de  6 celule

 

Configuraţia lui Aspire Timeline X 4820TG-434G50Mn este una echilibrată, componentele alese putând face faţă cu brio unui mediu de lucru cu necesităţi peste medie.

Intel Core i5-430M, microprocesorul ce motorizează configuraţia testată, face parte din gama middle-performance şi vine tactat la 2.26GHz implicit, ajungând la 2.53 GHz atunci când tehnologia Intel Turbo Boost intră în acţiune. Arhitectura, memoria cache si TDP-ul de 35W sunt similare lui i5-540M, descrise foarte bine de Victor aici.

IGP-ul Intel este completat în cazul 4820TG de o soluţie video discretă, ATI Mobility Radeon™ HD 5470, poziţionată asemănător microprocesorului în segmentul low-middle performance. Comutarea între cele două soluţii grafice este lăsată pe seama ATI Switchable Graphics, care deşi nu se ridică la nivelul de funcţionalitate atins de NVIDIA Optimus îşi face treaba foarte bine.

 

Fotografii

 

Partea superioară a noului Timeline X este construită din aluminiu, finisajul mat fiind foarte atrăgător şi puţin pretenţios la amprente.

 

Cititorul de carduri este poziţionat frontal, foarte accesibil. De asemena, este prezentă o zonă de răcire pasivă.

 

Modul de rabatare al display-ului nu permite distribuirea conectorilor şi în spatele laptop-ului.

 

Pe laterala stângă se pot observa port-urile Kensington, VGA, HDMI, LAN, prizele audio IN/OUT, un port USB 2.0 şi fanta de evacuare a aerului cald din carcasă.

 

Laterala dreaptă susţine încă trei porturi USB 2.0, unitatea optică şi priza de alimentare. Nu sunt un fan al acestui tip de poziţionare a porturilor USB, însă faptul că în zona acestora nu se mai află niciun alt port mai ajută puţin la capitolul ergonomie. Se poate observa că butonul de eject lipseşte de pe masca unităţii optice, producătorul alegând să-l poziţioneze deasupra tastaturii.

 

Restpad-ul a fost împodobit cu un finisaj mat, din aluminiu, similar celui prezent pe carcasa exterioară. Nu numai că arată foarte bine, dar este şi foarte plăcut la atingere. Rama ce înconjoară tastatura este singura zonă sensibilă la amprente şi chiar la zgârieturi fine datorită finisajului din material plastic lucios.

 

Tastele mari şi bine evidenţiate ajută la ergonomia tastaturii, singurul dezavantaj fiind un „joc” al tastelor sesizabil însă numai atunci când sunt studiate îndeaproape. Touchpad-ul asigură un nivel foarte ridicat de confort în utilizare generat de dimensiunile generoase, posibilitatea multi-touch, dar mai ales precizia şi finisajul mat ce permite o alunecare foarte bună.

 

Teste sintetice

În primul set de teste, cele 2 nuclee şi 4 thread-uri se comportă aşa cum era de aşteptat, performanţele încadrându-se în intervalul acceptat pentru gama i5. Maxon CINEBENCH 11.5 a fost rulat cu profilul High Performance activat, iar benchmark-ul intern WinRAR x64 a fost rulat şi cu profilul Power Saver.

 

 

 

Atât rezultatele suitei PCMark prezente pe această pagină cât şi cele 3DMark de pe pagina următoare reflectă foarte bine configuraţia, încadrându-se în limita superioară a posibilităţilor.

 

Teste jocuri

Desi nu este un laptop multimedia sau pentru gaming, nu strică puţin timp petrecut în compania jocului favorit, între 2 spreadsheet-uri, bineînţeles. După cum se poate observa în graficele de mai jos, sunt câteva titluri care pot fi jucate chiar la un nivel foarte ridicat al detaliilor, însă configuraţia gândită pentru cu totul altceva îşi spune cuvântul în jocurile mai solicitante. Pentru o scurtă distracţie se pot juca totuşi la un nivel minim al detaliilor.

 

 

 

 

 

 

Temperaturi

Dimensiunile reduse îşi spun cuvântul în cazul sistemului de răcire, destul de stresat în cazurile nefavorabile prezente în tabel. Temperarura mediului ambiental a variat foarte puţin, încadrându-se între 22-23 °C. Componentele au fost stresate cu ajutorul Prime95 (Large FFTs) şi FurMark iar rezultatul stress-ului a fost măsurat cu ajutorul utilitarului Core Temp.

De apreciat este faptul că în timpul folosirii normale notebook-ul nu se încinge aproape deloc, utilizarea în cel mai strict mod definit de termenul „laptop” neprovocând niciun disconfort, nici măcar dacă adoptaţi o poziţie casual, cu pantaloni scurţi :).

În momentele de full load, temperaturile ceva mai ridicate sunt, aşa cum era de aşteptat, în zona evacuării aerului cald şi a tastelor centrale (FGH).

 

Autonomie

Punctul foarte al Aspire Timeline X este fără îndoială autonomia. Pentru a ne convinge de acest aspect am recurs la folosirea soft-ului Battery Eater Pro 05, testele parcurse fiind în ordine: Classic, respectiv Reader’s Test.

Rularea în modul Classic a adus primele semne ale autonomiei ridicate, testul indicând o durată de descărcare a acumulatorului de 1h 44m.

 

De adevărata surpriză avem parte la rularea Reader’s Test, unde Timeline X ne surprinde cu o autonomie de 6 ore şi 43 de minute! Toate acestea fără a scădea luminozitatea ecranului şi fără a dezactiva modulul wireless.

 

Timpul de încărcare este cel raportat după rularea Reader’s Test şi ajunge la 3 ore şi 26 de minute.

 

Concluzii

Acer Aspire Timeline X este fără îndoială un notebook ce iese în evidenţă prin balansul foarte bun între performanţă şi portabilitate. Notebook-ul poate fi  privit fără probleme ca un dispozitiv 2 în 1 în care cele 2 aspecte nu sunt îmbinate doar de dragul de a avea încă o funcţie suplimentară inutilă. ATI Switchable Graphics îşi face treaba foarte bine chiar dacă nu este la fel de comod ca rivalul Optimus, capitolul autonomie fiind punctul forte al seriei Timeline X.

Design-ul a păstrat în mare liniile seriei precedente dar a fost mult îmbunătăţit în ceea ce priveşte calitatea materialelor folosite şi a construcţiei. Finisajele din aluminiu sunt un deliciu optic şi tactil iar aspectul unitar oferă o senzaţie de siguranţă şi de lucru bine făcut. Nivelul de performanţă atinge zona superioară a segmentului din care face parte, ducând la bun sfârşit şi cele mai solicitante activităţi de birou şi chiar unele jocuri, în limitele hardware şi cu publicul ţintă în minte, bineînţeles.

Per ansamblu, Acer Aspire Timeline X este un notebook reuşit, cu un preţ piperat specific portabilelor din gama business. Prezenţa conectorilor FireWire, eSATA sau Express Card nu este tocmai crucială tipului de utilizator ţintit de către Acer cu acest model, însă ar fi fost apreciată măcar implementarea unui slot Express Card.

Pentru pasionaţii de „bloatware” trebuie să spun că toate testele au fost rulate cu sistemul de operare şi aplicaţiile preinstalate, cele din urmă fiind foarte user friendly şi într-un număr foarte redus.

Notebook-ul poate fi achiziţionat din magazinele partenere ELKOTech şi la distribuitorii autorizaţi Acer din România la aproximativ 3700 Lei.

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.