Exista un singur motiv pentru care Ryzen-urile au reusit sa retrezeasca interesul meu pentru laptop-uri: saltul pe care AMD l-a facut de la seria 2000 la seria 3000 de procesoare pentru desktop-uri.

Ma asteptam ca acest salt sa se observe si la trecerea de la seria 3000 la 4000 de procesoare pentru laptop-uri. Si asa ca am decis sa mai acord o sansa acestui segment ce este inca dominat de Nvidia si Intel.

Si din dominanta asta a lor vedem niste configuratii destul de rigide si drept urmare foarte multe laptop-uri seamana al dracu de tare intre ele.

Dar iata ca AMD vin si ei sa ia trenul laptop-urilor si dupa cum deja am vazut, preturile laptop-urilor cu procesoare AMD nu sunt rele deloc. Daca aduc spiritul asta competitiv la pachet cu performanta mult mai buna decat in seria 3000, atunci avem o combinatie castigatoare.

Desi aceasta lansare aduce foarte multe modele de procesoare pe piata, noi ne vom atinti privirile asupra a doua modele ce ne-au venit la testare: Ryzen 5 4600H sub forma unui Asus TUF Gaming FX506 si un Ryzen 7 4800H sub forma unui Asus ROG Zephyrus G14.

Si pe masura ce scriu randurile acestea si testele se tot instaleaza pe laptop-uri in paralel, anxietatea mea tot creste. Sper sa fie ceva de capul lor. Sper ca la finalul articolului sa nu fiu asa dezamagit cum am fost cand am pus prima oara mana pe un laptop mega ultra subtire cu un RTX in el.

Asus TUF Gaming FA506 review | WASD
Asus TUF Gaming FA506

Dar hai sa vedem ce aduc aceste laptop-uri. Sa vedem cam ce e diferit fata de seria precedenta.

 

Specificatii si caracteristici seria Ryzen Mobile 4000

Cea mai importanta caracteristica a acestor procesoare este de departe modul de fabricatie. La fel ca si seria 3000 pentru desktop-uri, AMD produc aceste procesoare pe 7nm.

Si cum deja a trecut jumatate de an de cand AMD au procesoare pe 7nm, puteti sa va ganditi linistiti ca au rafinat procesul pe 7nm.

Line-up-ul pe care AMD il lanseaza oficial este destul de bogat si o parte dintre procesoare sunt si configurabile in materie de TDP.

Asta le va da un pic de flexibilitate producatorilor pentru ca isi pot scala solutiile de racire in functie de viziunea pe care o au pentru un anumit produs.

Stiu ca pare un numar mic de procesoare pe care le lanseaza. Dar comparativ cu seria 3000 unde existau 7 modele U si doar 2 modele H, e un salt fabulos.

De asemenea, toata seria 3000 putea sa ofere maxim 4 nuclee cu 8 thread-uri. Iar in seria 4000 vedem modele si de 8 nuclee cu 16 thread-uri. Si asta cu niste TDP-uri excelente Din graficele de mai sus tineti minte ca modelele HS pot avea un TDP mai mic decat modelele H.

Asus ROG Zephyrus G14

De asemenea, si memoria cache a crescut considerabil si a ajuns undeva la o capacitate aproape dubla.

In ceea ce priveste cipul grafic integrat, AMD au mers tot pe Vega, nu Navi asa cum era de asteptat. Dar spun ca nu este tot Vega de pe seria 3000, ci o varianta mult imbunatatita. Ideea este ca au redus numarul de Compute Units si asta, impreuna cu micsorarea procesului de fabricatie le-a permis sa atinga o frecventa mult mai mare a GPU-ului.

O alta imbunatatire vine din faptul ca au putut reduce consumul magistralei Infinity Fabric si asta a dus la posibilitatea de a utiliza chiar si memorii LPDDR4x-4266 (acel LP vine de la low-power). Memoriile care ofera latime de banda mai mare aduc un beneficiu foarte mare cipurilor grafice integrate in procesor pentru ca ele nu au o alta memorie pe care sa o foloseasca in afara de cea a sistemului, adica memoria RAM.

Daca stati sa va ganditi un pic cam asa stau lucrurile si in cazul GPU-urilor dedicate. Degeaba au multe shadere daca nu au si memorie rapida. Pentru ca intr-un final doar vor astepta ca informatiile sa ajunga la ele. Adica memoria este un posibil bottleneck.

Sunt foarte multe detalii tehnice interesante, insa din lipsa de timp am sa ma opresc aici si am sa va invit sa rontaiti pagina AMD.

 

Pages ( 1 of 8 ): 1 23 ... 8Next »

Similar Articles

One thought on “AMD Ryzen Mobile 4000 – Ryzen 5 4600H si Ryzen 7 4800HS

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.