Nu e un secret de stat, dar Alienware-urile au fost intotdeauna al naibii de scumpe si in acelasi timp si visul umed al oricarui gamer. Culmea, daca ai cateva cunostinte despre hardware iti dai seama foarte repede ca in definitiv, notebook-urile sau desktop-urile Alienware sunt obscen de scumpe. Totusi, stand si meditand cu tigara in bot si uitandu-te la poze, nu poti sa nu te intrebi: Dar oare merita atat de multi bani? Hai sa aflam, caci nici eu nu imi dau seama.

Recent m-am jucat cu o minunatie de laptop al carui pret este destul de ok si culmea face ca sa nici nu fie cu mult mai mare decat al acestui Alienware. Evident, sunt in clase diferite pentru ca Asus ROG G751JY este un desktop replacement, iar Alienware 13 este un laptop foarte usor de transportat pentru ca este de doua ori mai usor in termeni de masa.

Anyway, inevitabil vom face tot felul de paralele la acel Asus pentru ca pretul este acelasi si, bineinteles, ne intereseaza ce performanta putem obtine in jurul a 7000 Lei.

Alienware 13

Hai sa vedem cum stam la capitolul specificatii

 

Specificatii si caracteristici

Sa definesti un anumit Alienware este destul de greu. Chiar si atunci cand este vorba de o gama restransa, cum este „13” care include mai putine optiuni decat celelalte.

Desi modelul pe care noi il testam este dotat cu un procesor Intel Core i5 si placa video Nvidia GeForce GTX 860M, pe site-ul Alienware sunt disponibile mai multe variante care includ atat i7, cat si GTX 960M.

Din pacate, ceea ce se gaseste pe site-ul producatorului in configurator nu se gaseste si la noi pe piata, sau invers. Am intrat pe site-ul PC Garage si am ramas prost cand am vazut ca exista la vanzare un laptop de gaming care nu are placa video dedicata. Da, are doar IGP-ul lenes de la Intel. Si costa 6200 Lei. Aww Yiss! Would buy!!!!

alienware13-lid-light

Adevarul este ca si daca te joci Solitaire te poti numi gamer si pana la urma nu toate jocurile au nevoie de un GTX la fel de mult cum Dell are nevoie de banii tai.

Alienware 13-le pe care noi il testam contine urmatoarele:

  • Procesor: Intel Core i5 4210U
  • Placa video: Nvidia GeForce GTX 860M 2GB
  • RAM: 2x4GB 1600 MHz DDR3
  • Stocare: 1x 1,5TB HDD
  • Ecran: 13 inci, TN, 1366*768

alien13-cpuz

alien13-gpuzNu este cea mai stralucita configuratie de pe site-ul Alienware, insa nici cea mai ieftina. Mai exista varianta cu HDD hibrid de 500GB de unde se mai scad 50$.

Totusi, la noi in tara nu exista aceleasi „arome” si cel mai ieftin este de fapt un notebook de secretara, fara placa video dedicata.

Ideea este ca in Romania sunt disponibile doar prin intermediul unui distribuitor si Dell construieste special aceste configuratii crezand ca sunt de interes.

alienware13-keybord-light

 

Galerie foto

 

Metodologie de testare

Metodologie teste de performanta

Pentru testele de performanta am rulat suita noastra de teste de gaming. Fiind un notebook care costa exact cat Asus ROG G751JY, nu se putea sa nu includem in grafice si testele rulat pe acel laptop. Evident ca sunt clase diferite, dar totusi, banii sunt bani in Romania si performanta e ceva mai importanta decat aspectul mega fancy. Din acelasi motiv am inclus si cateva sisteme desktop pe post de etalon plus al nostru NYAC #2 care are hardware foarte similar celui din notebook-ul Alienware 13. Mai exact, valiza vine cu un procesor dual-core cu Hyper Threading si o placa video dintr-o categorie similara lui GTX 860M.

Diferenta dintre toate platformele consta in rezolutia ecranului. In vreme ce pe Alienware 13 am rulat testele la rezolutia nativa de 1366*768, pe restul sistemelor (in afara de NYAC #2, am rulat la rezolutie Full HD). Veti vedea in grafice de ce am ales sa facem asta si vom comenta acest aspect la finalul testelor de performanta.

Am rulat testele pe NYAC #2 (i3+GTX750Ti) atat la rezolutie Full HD, cat si la 1366×768, pentru ca va putea face o idee mai clara despre nivelul de performanta oferit de catre aceasta combinatie de hardware in comparatie cu notebook-ul Alienware 13.

Alienware 13

 

Metodologie timp de perceptie

Intrucat intotdeauna ne-a interesat timpul real de raspuns al unui monitor de gaming, am facut pasi mari in aceasta directie si ne-am definitivat procedura de testare a acestor monitoare ultra-rapide.

Pentru inceput, era nevoie de un indicator grafic care sa ne arate exact momentul in care click-ul a fost apasat. Am incercat filmand click-ul, insa este imposibil sa iti dai seama cand anume pe parcursul cursei se inregistreaza comanda data de apasarea click-ului.

Drept urmare, Fulger a apelat la unul din amicii lui ce au cunostinte bogate in electronica si a adaugat un circuit integrat care aprinde un LED exact in momentul in care circuitul click-ului este inchis de apasare.

maus-mod-monitor

Pe absolut toate inregistrarile facute la 1200 fps se observa ca LED-ului ii ia pana la 1ms sa se aprinda. Asadar, acesta nu influenteaza in niciun fel interpretarea timpului de raspuns.

Totusi, pe parcursul testelor efectuate de noi am observat ca un rol foarte important il joaca PC-ul pe care ruleaza jocul cu care testam. Drept urmare, vom folosi intotdeauna acelasi PC, chiar daca nu este cel mai rapid (ca timp de raspuns) pentru jocuri.

Imaginile de mai jos va arata clar ceea ce se vede in filmarea cu o camera ce inregistreaza la 1200fps. In prima imagine vedem exact cadrul dinaintea apasarii click-ului. In al doilea cadru se vede aprinderea LED-ului, adica apasarea click-ului, iar in a 3-a imagine se vede deja inceputul animatiei afisate pe monitorul testat. Aceasta flacara a armei indica faptul ca apasarea click-ului a dus la procesarea comenzii si afisarii ei.

hfps2

In exemplul de deasupra avem 42 de cadre din momentul apasarii click-ului pana la afisarea primei imagini pe ecran. Aceste 42 de cadre filmate la 1200fps se traduc in 35 milisecunde. Asadar, in UT3 timpul de raspuns nu este de 1 milisecunda a mouse-ului plus 1 milisecunda a monitorului asa cum ai crede, ci este de fapt mult mai mare si variaza si in functie de PC, harta jucata, numar de combatanti pe harta si multe alte variabile.

In cazul nostru, jocul rula 200 fps si nu se poate pune problema de lag din timpul procesarii comenzilor. Insa, daca jocul iti ruleaza sub 60 fps, si timpul de raspuns va creste considerabil.

 

Teste input lag ecran

Pentru testarea timpului de perceptie al ecranului folosit de catre Dell pentru acest model am folosit suita noastra clasica de teste. Intrucat rezolutia nativa a ecranului este 1366*768, Unreal Tournament 3 a fost rulat la aceasta rezolutie si nu Full HD cum rulam de obicei.

alienware13-perceptie-200fps

 

In graficul de mai jos am trecut cele mai importante valori dintre toate pe care le avem disponibile. Modelul Philips cu timp de rasuns GTG declarat de 5ms l-am tinut intotdeauna drept etalon, dar iata ca acum a trebuit sa il includem in grafic deoarece monitorul laptop-ului Alienware 13 este la fel de lent, sau prin aceasi zona.

centralizator-alienware13
Lower is better

Valorile de mai sus includ absolut toti timpii din momentul in care este apasat click-ul si asta inseamna ca acele 20ms, de exemplu, includ si lag-ul propriu-zis al mouse-ului, si timpul de procesare in API-ul DirectX si lag-ul conexiunii dintre GPU si display.

Valoarea de 28,5ms cat a obtinut Alienware 13 este una foarte mare, mai ales daca tinem cont de pretul laptop-ului.

 

Teste de performanta

3D Mark

3dmark

 

Bioshock Infinite

bioshock

 

Dragon Age Inquisition

drainq

 

GRID Autosport

grida

 

Hitman Absolution

hitman

 

Metro Last Light

metroll

 

Sleeping Dogs

sleeping

 

Thief

thief

 

Tomb Raider

tombr

 

Combinatia i3+GTX750Ti ofera performanta mai slaba cand ruleaza la rezolutia Full HD (una nativa pentru un sistem desktop in general), decat Alienware 13 cand ruleaza la rezolutia lui nativa (1366×768). Totusi, cand combinatia i3+750Ti este supusa testelor la aceasi rezolutie precum Alienware 13, vedem ca de fapt laptop-ul este fucking slow. Iar daca indraznim sa comparam Alienware 13 cu Asus ROG G751JY….mai bine nu o facem deoarece observam cat de overpriced si de mare este TVA-ul la noi in tara.

 

Concluzii

Desi toate indiciile de mai sus ne arata ca Alienware 13 este un laptop care nu merita investitia in el, laptop-ul nu este chiar atat de rau. Adica este foarte mic si ofera o performanta decenta pentru dimensiunile lui si….atat. Pentru cat costa putem spune ca ofera o experienta naspa si cand vei vedea ca majoritatea jocurilor noi iti merg nasol te vei umple de draci. Evident ca poti cumpara un sistem desktop foarte misto cu 6500 Lei cat costa acest Alienware. Asta nu este un lucru nou si este valabil pentru majoritatea laptop-urilor de peste 5000 Lei. Insa, un sistem desktop nu iti ofera acea portabilitate.

DSC00289

Dar doamne iarta-ma, performanta asta ti-o poate oferi si un laptop mai ieftin. Si atat de ieftin ca mai pui cativa Lei si in loc sa cumperi un Alienware 13, poti cumpara doua laptop-uri cu procesor mai bun, dar ecran la rezolutie mai mare care solicita mai mult GPU-ul 860M.

Umila mea opinie este ca Romania nu este pregatita pentru asemenea laptop-uri. Poate daca nu am fi avut un TVA atat de mare ar fi fost la un pret final decent. Adica daca scadem din 6500 Lei (pretul aproximativ al acestui model) TVA-ul ajungem la 5200 Lei. Suma care parca seamana cu cea in dolari de pe site-ul Alienware pentru acest model.

Ce bine ar fi fost daca livrau direct in Romania. Poate ar fi meritat cumparate.

Daca vrei sa fii arogant, alege un model Alienware 13 dintre cele disponibile la PC Garage la preturi intre 6200 Lei si 7600 Lei.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.