Laptop-urile nu sunt pasiunea vietii gamerilor si asta se datoreaza accentului pus pe portabilitate. In primul rand ecranul nu este nici de cea mai buna dimensiune, nici de cea mai buna calitate. Iar cand se ia in considerare performanta….ei bine acolo se face rabat pentru ca laptop-ul trebuie sa fie portabil.

M-am jucat de-a lungul vremii cu multe brand-uri. Fiecare are o semnatura aparte. Daca Alienware au acel ecran infect pe post de oglinda retrovizoare, Lenovo au niste caroserii super inghesuite unde totul fierbe. Asus au avut cam cele mai variate game de laptop-uri in sensul ca daca seria 1 se incingea, seria 2 era ok, iar seria 3 se incingea din nou.

Oricum, un lucru este cert, la capitolul fiabilitate au stat ok. Hai sa vedem ce ofera G751JY si mai ales daca este o masinarie ce se potriveste unui gamer pretentios.

Asus ROG G751JY review

 

Specificatii si caracteristici

G751 este varful de gama actual al celor de la Asus. Cele mai importante piese de sub caroseria lui sunt, evident, acel Intel Core i7 4860HQ si placa video GeFOrce GTX 980M. Restul dotarilor se modifica de la model la model, iar cel pe care noi l-am testat vine cu SSD de 256GB si cu un HDD de 1TB. Iar la capitolul RAM are in dotare 32GB DDR3 la 1600 MHz.

Sincer sa fiu nu imi plac dotarile lui. Adica SSD-ul mi se pare mic, iar HDD-ul mi se pare inutil. Iar RAM-ul sa nu mai zic ca mi se pare foarte lent.

Oricum, partea buna este ca exista si o varianta „cheala” a acestui laptop Asus G751. Adica in loc de 16GB RAM are doar 1 DIMM de 8GB instalat si vine echipat doar cu un HDD de 1TB. Diferenta de pret este si ea pe masura, dar daca cumva ai deja un SSD de capacitate mare pe acasa si RAM la 2133 MHz, ce rost are sa dai mai multi bani?

Hai sa vedem mai jos specificatiile oficiale.

  • Procesor: Intel Core i7 4860HQ
  • Sistem de operare: Windows 8.1
  • Chipset: HM87
  • RAM: 32GB DDR3 @ 1600 MHz
  • Display: 17,3″, 16:9 IPS AntiGlare
  • Placa video: Nvidia GeForce GTX 980M
  • Stocare: 256GB SSD + 1TB HDD
  • Acumulator: 8 celule 6000 mAh
  • Incarcator: 19.5 V DC, 9.23 A, 230 W
  • Greutate: 4,8 Kg

Procesorul este o adevarata bestie pentru un laptop si cand am vazut faptul ca este dotat cu un procesor atat de puternic chiar mi-am pus intrebari cu privire la cat de eficient poate fi racit. M-am mai jucat cu un procesor Crystal Well sub forma unui Gigabyte Brix Pro 4770R si trebuie sa recunosc ca am fost surprins cum au reusit sa inghesuie atat de multa putere de calcul intr-o cutiuta atat de mica. Totusi, acel mini PC nu putea fi racit fara zgomot.

Ei bine, in cazul lui G751 nu se pune problema de galagie si asta in primul rand pentru ca sistemul de racire al procesorului este separat de cel al placii video. Oricum, fata de PC-ul despre care am amintit mai sus, procesorul de G751 are TDP-ul mai mic si evident nu degaja la fel de multa caldura in full load pentru ca ruleaza la 2,4 GHz.

Partea buna este ca laptop-ul este construit in asa fel incat cele doua ventilatoare sa si aiba de unde sa traga aer rece. Piciorusele inaltatoare au o dimensiune numai buna cat sa ajute fluxul de aer sa circule usor.

Display-ul lui G751 este unul dintre cele mai bune display-uri pe care le-am vazut vreodata pe un laptop si culmea este ca desi tehnologia IPS este in general lenta pentru gaming, in acest laptop se descurca de minune. Partea cea mai surprinzatoare o reprezinta refresh rate-ul. Cine s-ar fi asteptat ca acest ecran IPS sa ruleze la 75 Hz default? Eu nu. Dar am fost placut surprins.

Panoul este produs de catre LG si in caz ca aveti curiozitati codul lui este: LP173WF4-SPD1. Din cate am reusit sa gasesc pe internet, timpul de raspuns GTG este de 2ms, un timp excelent pentru un panou IPS si care din cunostintele mele nu exista la monitoarele mari.

In ceea ce priveste restul caracteristicilor pot sa va spun ca nu sunt prea interesante. Solutia audio nu iese in evidenta, iar tastatura este una clasica de laptop iluminata. A da, si are cateva taste in plus care sunt total inutile. Tasta Steam iti lanseaza Steam in full screen. Wow! Iar celelalte sunt pentru macro-uri si inregistrare video.

 

Galerie foto

 

Metodologii de testare

Teste de performanta

In ceea ce priveste performanta unui PC sau a vreunei componente, in general ne axam strict pe partea de gaming pentru ca asta ne intereseaza cel mai mult. Testele pe care le-am rulat pe ROG G751 sunt cele clasice pe care le rulam si pe placile video.

Iar in ceea ce priveste comparatia cu alte PC-uri de gaming, am folosit mai mutle configuratii desktop de varf.

Personal, consider ca daca vrei sa cumperi acest laptop/desktop replacement, o vei face punand in balanta si ceea ce ofera niste desktop-uri clasice. Eu unul vreau sa scap de PC-ul clasic si sunt in dubii daca sa trec la un laptop sau sa raman cu deja batranul meu ASRock M8 cu i5 si GTX 780.

 

Teste de temperatura si consum

Pentru masuratul temperaturii vom folosi doua scenarii. In primul vom incarca GPU-ul la maxim, iar in al doilea vom incarca procesorul la maxim. Ceea ce urmarim de fapt este impactul pe care il are incarcarea unei dintre componente asupra celeilalte.

Pentru masuratul consumului folosim un Wattmetru banal si urmarim evolutia pe perioada unei rulari de Unigine Heaven.

 

Timp de perceptie monitor

Intrucat intotdeauna ne-a interesat timpul real de raspuns al unui monitor de gaming, am facut pasi mari in aceasta directie si ne-am definitivat procedura de testare a acestor monitoare ultra-rapide.

Pentru inceput, era nevoie de un indicator grafic care sa ne arate exact momentul in care click-ul a fost apasat. Am incercat filmand click-ul, insa este imposibil sa iti dai seama cand anume pe parcursul cursei se inregistreaza comanda data de apasarea click-ului.

Drept urmare, am apelat la unul dintre amicii mei ce au cunostinte bogate in electronica si a adaugat un circuit integrat care aprinde un LED exact in momentul in care circuitul click-ului este inchis de apasare.

Pe absolut toate inregistrarile facute la 1200 fps se observa ca LED-ului ii ia pana la 1ms sa se aprinda. Asadar, acesta nu influenteaza in niciun fel interpretarea timpului de raspuns.

Imaginile de mai jos va arata clar ceea ce se vede in filmarea cu o camera ce inregistreaza la 1200fps. In prima imagine vedem exact cadrul dinaintea apasarii click-ului. In al doilea cadru se vede aprinderea LED-ului, adica apasarea click-ului, iar in a 3-a imagine se vede deja inceputul animatiei afisate pe monitorul testat. Aceasta flacara a armei indica faptul ca apasarea click-ului a dus la procesarea comenzii si afisarii ei.

In exemplul de deasupra avem 42 de cadre din momentul apasarii click-ului pana la afisarea primei imagini pe ecran. Aceste 42 de cadre filmate la 1200fps se traduc in 35 milisecunde. Asadar, in UT3 timpul de raspuns nu este de 1 milisecunda a mouse-ului plus 1 milisecunda a monitorului asa cum ai crede, ci este de fapt mult mai mare si variaza si in functie de PC, harta jucata, numar de combatanti pe harta si multe alte variabile.

In cazul nostru, jocul rula 200 fps si nu se poate pune problema de lag din timpul procesarii comenzilor. Insa, daca jocul iti ruleaza sub 60 fps, si timpul de raspuns va creste considerabil.

 

Temperaturi si consum

Fiind totul foarte inghesuit, am considerat relevant sa masuram temperatura procesorului in timp ce ruleaza o aplicatie ce incarca GPU-ul la 100% si doar 12-15% procesorul. Evident, am verificat si temperatura GPU-ului in timp ce procesorul era incarcat 100% cu Prime95.

In ceea ce priveste consumul, laptop-ul G751JY a reusit sa consume in medie 200W, iar valoarea maxima a fost de 207W. Avand in vedere ca este vorba de un setup complet ce include si monitorul, am putea spune ca sta destul de bine. Totusi, imi fac griji pentru alimentator care se incalzeste destul de tare atunci cand laptop-ul consuma mult.

 

GPU load cu Unigine Heaven

Temperatura ridicata a procesorului este data fie de acumularea de caldura din interiorul carcasei, fie de frecventa ridicata la care ruleaza cand nu are de executat o  sarcina groaie. Veti vedea ca in timp ce ruleaza Prime95, care incarca toate nucleele la maxim, frecventa de functionare a procesorului nu ajunge atat de sus.

Temperatura GPU-ului este excelenta si daca mai adaugam la socoteala si faptul ca overall laptop-ul este silentios putem spune ca de data asta celor de la Asus le-a iesit bine sistemul de racire.

 

CPU load cu Prime95

Dupa cum spuneam, frecventa procesorului nu este la fel de ridicata ca atunci cand ruleaza o aplicatie putin solicitanta. Oricum, temperatura este chiar ok avand in vedere ca este super silentios.

 

Imagini termoviziune

Ceea ce seamana cu niste flacari in spatele laptop-ului sunt de fapt curentii de aer cald prelinsi pe fundalul foto.

 

Evacuarile aerului sunt intr-adevar fierbinti si pentru „degetometru”. Oricum, avand in vedere ca doar in acea zona se incalzeste la modul insuportabil am putea spune ca sta bine la capitolul racire. Desi GPU-ul statea la 74 grade Celsius, suprafata pe care o atingi cu degetele atunci cand folosesti laptopul atinge 40 de grade Celsius. Nu e rau deloc.

 

Teste de performanta

3D Mark Firestrike Extreme

 

Bioshock Infinite

 

Dragon Age Inquisition

 

Grid Autosport

 

Hitman Absolution

 

Metro Last Light

 

Sleeping Dogs

 

Thief

 

Tomb Raider

 

Teste input lag ecran

Ecranul este unul dintre punctele forte ale acestui laptop. Am mai folosit ecrane cu panou IPS, insa este prima oara cand raman complet uimit. Intrucat panoul este destul de lent, ne-am gandit ce ar fi daca i-am da un plus de prospetime si astfel am incercat sa vedem daca merge crescuta rata de refresh.

Rezultatul il vedeti mai jos.

Ok ok, avem 100 Hz pe un ecran IPS. Acum ce? Acum verificam si daca are vreun fel de impact asupra timpului de raspuns. In teorie, diferenta ar trebui sa fie infima. Oricum, panoul are un timp de raspuns GTG de 5ms, deci nu putem sa ne asteptam ca rezultatele lui concureaza cu cele pe care noi le avem deja in centralizator.

 

Timp de perceptie la 75 Hz

 

Timp de perceptie la 100 Hz

 

Timp de perceptie pe AOC G2460PG la 144 Hz

 

Centralizator timp de perceptie

Va spun foarte sincer ca am fost surprins cand am am procesat datele de mai sus si am observat cat de rapid este monitorul laptop-ului. Le-am si refacut cateva din ele pentru a verifica daca sunt in regula. Da, este ultra rapid monitorul. Este atat de rapid incat poate fi comparat cu un TN de 1ms. Era de asteptat sa nu existe diferenta intre 75Hz si 100 Hz pentru ca cresterea ratei de refresh aduce doar smoothnes si un numar mai mare de cadre pe care le poate vedea ochiul uman. In niciun caz nu scade timpul de raspuns. De asta se ocupa viteza fiecarui pixel al panoului.

Este foarte posibil ca aceasta rapiditate sa fie data de dimensiunea mai mica a panoului. Vom investiga acest aspect.

Oricum, daca va decideti sa folositi acest laptop la 100Hz sa tineti cont de faptul ca asta ii va reduce durata de viata.

 

Concluzii

Poate ca GTX 980M nu este comparabil cu GTX 980 sau GTX 970 pentru desktop-uri, dar el naibii de performant oricum. Fiind utilizator de GTX 780 am ramas surprins total de faptul ca aceasi performanta o pot lua foarte usor in ghiozdan si sa beneficiez de ea unde vreau si cand vreau.

Pretul laptop-ului Asus ROG G751JY este foarte mare si multor romani le este imposibil sa cumpere asa ceva, dar asta nu inseamna ca nu merita. E drept ca daca te chinui putin poti construi niste configuratii foarte bune cu aproximativ 10000 Lei (pretul aproximativ al modelului testat de noi), dar niciuna dintre ele nu va fi atat de portabila.

In termeni de performanta, configuratia din G751JY este cam cea mai buna la ora actuala pentru un laptop. Evident, exista si variantele de laptop-uri cu doua placi video, dar nu de la Asus, insa existenta unei a doua placi video va aduce dupa sine si consum mai mare si greutate mai mare si caldura mai mare.

In ceea ce priveste posibilitatea de a imbunatatii configuratia, singurele aditii se pot face la capitolul RAM sau stocare. G751JY are un total de 2 bay-uri de 2,5″ pentru HDD-uri, 1 slot M2 PCIe X4 pentru SSD si 4 slot-uri pentru RAM. Din pacate nu se poate instala si un SSD M2 si alte doua SSD-uri in bay-uri. Este posibila fie utilizarea slot-ului M2 si un bay, fie doar bay-urile.

Well done Asus, ai construit un laptop pe care nu m-as enerva daca l-as utiliza atat pentru gaming, cat si pentru lucru.

Singurele lucruri care nu mi-au placut sunt urmele care raman pe suprafata lui dupa ce il utilizezi si tastatura. Desi este full size, puteau sa foloseasca si ei niste taste mai de gaming.

Variante disponibile momentan:

  • Asus ROG G751JY-T7015D cu i7 4710HQ, 1x8GB RAM, HDD 1TB – 7020 Lei
  • Asus ROG G751JY-T6068D cu i7 4710HQ, 2x8GB RAM, SSD 128GB, HDD 1TB – 7794 Lei

+ Ecran
+ Performanta
+ Racire
+ Aspect

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.