Stiti cum arata un copil care descopera desertul pentru prima oara? Asa sunt eu dupa ce am vazut live laptop-ul acesta cu ecran OLED.

Sigur, TV-urile sunt impresionante atunci cand consumi continut. Adica in momentele alea relax cand te uiti la un filmd Blu Ray 4K HDR.

Si ramai ancorat acolo. In acel setup de sufragerie. Eu unul nu reusesc sa gasesc o incapere atat de mare incat un TV sa fie folosit pe post de monitor.

Poate din acest motiv imi pun bariera psihologica in a imi imagina ce inseamna sa lucrezi cu un TV drept monitor.

In schimb am inceput sa observ beneficiile unui laptop usor. Cel putin pentru activitatile mele low power. Adica editat fotografii si scris.

Nu ma dau eu mare fotograf, sau connoisseur de nuante fine. Dar in mod cert observ trecerea de la un display rasuflat la unul ceva mai rasarit.

Si uite asa mi-am dat seama ca OLED are un potential enorm.

Diferenta o face faptul ca pot sa citesc scrisul pe un ecran 4K de 13 inci.

Nu, nu folosesc scalare 100% la o asemenea dimensiune, dar faptul ca pot fi distinse niste litere atat de mici trebuie sa iti spuna multe despre cat de precisa este iluminarea acestor pixeli.

Dar mai este ceva impresionant. Si eu am observat asta abia dupa ce l-am pus sub camera slow motion.

Stiu ca pe hartie pare impresionant sa vezi timpul ala de raspuns GTG ca fiind sub o milisecunda.

Realitatea este cumva alta. Diferenta dintre <1ms si 1ms nu ilustreaza suficient de bine diferenta dintre OLED si LCD.

Dar am sa va arat eu. Caci in slow motion se observa un pic mai bine.

 

Ce este Asus UX371?

Evident, implementarea acestui ecran OLED care m-a fascinat este un laptop si poarta exact numele subcapitolului: UX371.

Si asa cum ne-am obisnuit, acesta vine in mai multe variante printre care si cu ecran LCD.

Platforma UX371 are la baza arhitectura Intel EVO.

Care la randul ei este construita in jurul procesorului Intel i7-1165G7.

Este extrem de interesant faptul ca in reviewers guide-ul Asus tot ceea ce primeaza este ecranul si tastatura. Nu prea se lauda cu procesorul utilizat.

Si pe  buna dreptate ca nu prea au cu ce sa se laude.

Totusi, IGP-ul Intel este decent. Acesta este cuvantul potrivit in acest context.

Dar ca sa pot rula jocurile pentru input lag tot a fost nevoie de conectarea unei placi video externe. Gaming Box-ul Gigabyte pe care il am in dotare a suferit o mica modificare si in locul batranului Radeon RX580, am instalat un RTX 2080 Super. Am sa va mai povestesc in momentul in care ajungem la metodologie.

Ecranul OLED

Cea mai interesanta parte a acestui laptop, dupa ecranul OLED evident, o reprezinta cele doua port-uri TypeC USB4/Thunderbolt.

V-am spus ca exista in mai multe variante, dar aceasta este de departe cea mai misto. Stiu ca pare greu de inteles cum o rezolutie 4K poate sa fie catalogata misto cand dimensiunea ecranului este de 13,3 inci.

Ei bine, contrastul este cumva infinit. Si nu e vrajeala de marketing. Adica chiar poti distinge literele cand folosesti scaling 100% pe un 4K de 13,3 inci.

Eu scriu acum pe un Dell cu ecran 4K de 15 inci LCD. Si il urasc. Pacat ca nu-mi permit un laptop cu OLED anytime soon.

Din specificatiile laptop-ului reiese un timp de raspuns al pixelilor de 0.2 ms. Este greu de imaginat ca poti percepe o diferenta de timp atat de mica. Dar chiar poti. O vezi ca lipsa de motion blur.

Port-uri expansiune

Aceste doua port-uri iti pot oferi conectarea a doua ecrane 4K@60Hz, sau a unui singur ecran 8K@60Hz. Poate ca nu pare impresionant, dar asta spune cate ceva despre latimea de banda pe care o ofera cand folosesti acele doua port-uri.

Prin comparatie, port-ul HDMI 1.4 pe care il are in dotare este capabil sa afiseze pe un singur display 4K@30Hz fara chroma subsampling, iar maxim 4K@75Hz folosind 4:2:0.

Nu reusesc sa inteleg de ce au ales sa integreze un port HDMI atat de batran incat zici ca e port-ul D-Sub de pe laptop-urile de pana mai acum vreo 3 ani. Acele laptop-uri cu 1 milion de port-uri pe ele ca sa vina tocmai cu acest mesaj cheie: compatibilitate.

Avand in vedere ca HDMI este un standard ce ofera backwords compatibility, singurul meu gand este ca se doreste un fel de popularizare a celorlalte port-uri. Altfel nu reusesc sa inteleg de ce si Intel, dar si Nvidia aleg sa vina cu vechituri de port-uri pe cele mai noi echipamente lansate.

Seria RTX, excptie facand RTX 3090, au in dotare port-uri HDMI 2.0. Nu HDMI 2.1 asa cum are 3090.

Tastatura

Ultimul subiect pe care vreau sa il mai ating in acest capitol este tastatura.

Mi-a fost destul de greu sa ma adaptez la ea pentru ca are tastele mult mai mari decat un laptop normal. Dar dupa ce m-am acomodat este mult mai confortabila decat tastatura unui ultra portabil de 13 inci de anul trecut.

Desi am scris parole si de 5 ori pentru ca nu nimeream tastele, cumva tastatura se simtea mai bine la scriere. Nu ma refer la senzatia de apasare a tastelor, ci la ceea ce simteau incheieturile mele atunci cand scriau degetele. Nu o faceam cu acelasi efort ca la un Dell Latitude 7480, de exemplu.

Modelul pe care l-am testat, UX371EA-HL003R (varianta cu OLED) are si tastele iluminate. Si este esentiala aceasta caracteristica mai ales pentru cand decizi sa folosesti laptop-ul in pat.

Mi s-a intamplat de nenumarate ori sa nu nimeresc combinatia FN+tasta F pentru modificat volumul.

Asa ca da, mi se pare utila iluminarea tastaturii la casa omului. Si sincer sa fiu pentru mine este un criteriu important cand vine vorba de alegerea laptop-ului pe care il voi folosi vreo 2-3 ani.

Nu ma refer la UX371, ci in general.

Si ultimul ultrabook pe care l-am detinut a venit echipat cu tastatura iluminata. Sau cu RAM in slot si SSD separat de placa de baza.

 

Memorie RAM

Ca tot am adus aminte de RAM, UX371 vine echipat cu 16GB LPDDR4X-4266. Memoria lenta a fost mereu un compromis pe care l-au facut fabricantii de laptop-uri usoare.

Acesta este motivul pentru care ultimul ultrabook pe care l-am cumparat mi-am dorit sa vina echipat cu slot-uri de RAM. Ca sa pot obtine un pic de extra performanta de acolo.

Dar de data asta, avand un RAM asa rapid, nu simt ca are nevoie de o interventie externa. Adica ceea ce are deja instalat e super misto pentru task-uri administrative. Este foarte sprinten in mediul office.

 

Galerie foto Asus UX371

 

Metodologie de testare

Bineinteles, ne vom folosi de reteta noastra clasica pentru masurat input lag-ul. Adica o sa folosim camera din dotare capabila sa filmeze la 1000 fps si dispozitivul nostru dubios pentru miscat mouse-ul. Denumit in gluma si electrocorditorul.

Toate detaliile posibile despre metodologia de testare si cum am ajuns la ea gasiti in acest articol.

Ideea este cat se poate de simpla. Lag-ul il simti cel mai usor cand misti din mouse intr-un shooter. In cazul de fata CS:GO. Jocul ruleaza intotdeauna la un framerate de 400 fps.

Totusi, in cazul de fata fiind vorba de doua ultra portabile nu le vom baga in oala in care bagam si desktop-urile deoarece nu putem atinge 400 fps. Am folosit o placa video externa pentru cest experiment: un RTX 2080 Super conectat folosind port-ul Thunderbolt.

Castigul de performanta este super mare cat sa putem compara input lag-ul la 300 fps in CS:GO ruland la 1280×720.

Pentru a putea masura lag-ul unui PC intr-un joc avem nevoie de ceva care sa initieze miscarea mouse-ului intr-o maniera similara pentru fiecare esantion si un indicator vizual al acestei actiuni.

Noi ne-am gandit sa folosim un LED pentru a indica inceputul miscarii soarecelui de gaming.

Soarecele pe care am ales sa il utilizam in permanenta este un Razer Viper. Adica varianta cu fir. Din testele noastre de input lag, pe care le puteti consulta aici, este unul dintre cei rapizi soricei de gaming.

Iar pentru demonstratia OLED vs LCD am utilizat o aplicatie custom conceputa de mine si construita de un prieten foarte bun al carei rol este sa afiseze o imagine pentru un anumit timp pe ecran.

Ideea este ca putem observa pe inregistrarile la 1000 fps de cate treceri ale baleajului vertical este nevoie pentru a intoarce toti pixelii inapoi la culoarea gri. Cu cat dureaza mai mult, cu atat vei avea mai mult motion blur in jocuri sau oriceea ce este in miscare in momentul afisarii (filme, cursor mouse, ferestre in Windows in miscare, etc).

 

OLED vs LCD

Asa cum v-am spus, pentru aceasta demonstratie am folosit o aplicatie custom care afiseaza o imagine pentru un anumit timp. In cazul de fata 100 milisecunde. Dar cea mai importanta parte o reprezinta intoarcerea la culoarea gri. Practic in acea perioada se observa cat de rapid isi „sterg” pixelii informatia afisata. Caci tot de la culoarea gri porneste.

In cazul OLED informatia dispare complet dupa un al doilea ciclu de imporospatare a ecranului (desi abia se mai observa ceva dupa prima trecere). Iar in cazul LCD-ului dupa o a treia trecere completa. Asta se intampla pentru ca cristalele unui LCD si nu isi schimba starea instant. Sau aproape instant.  Ci au nevoie de un timp vizibil mai indelungat. Ca doar din motivul asta discuta lumea despre blur si ghosting.

Nici nu conteaza modelul LCD. Pana la urma este doar in scop demonstrativ. Si ca sa va traduc cumva in informatie vizuala de ce se intampla ca imaginea produsa de ecranele OLED sa fie atat de clare.

Stiu ca poate parea greoi sa urmariti o asemenea galerie, dar e suficient sa dai click pe una dintre poze si apoi sa folosesti sagetile stanga-dreapta pentru a naviga intre imagini.

Sau puteti descarca arhiva cu imaginile de mai jos de la acest link.

 

OLED

 

LCD

 

Teste input lag

Hai sa va explic ce inseamna toate cifrele din tabelul de mai jos. Ca sa puteti sa intelegeti, ams a va rog sa citit metodologia de testare. Apoi veti intelege ca 17, 19, 16 , 20 sau orice alta valoare din coloana UX371 reprezinta timpul scurs de la inceperea miscarii mouseului (aprinderea LED-ului albastru) si aparitia primului indicator pe ecranul latopului. Aparitia primei schimbari a imaginii indica faptul ca atat comanda de input a fost procesata, cat si semnalul video care a fost trimis catre monitor.

Tineti minte ca suntem stransi legati de rata de reimprospatare. Asa ca este imposibil sa zarim un prim semn pe panou mai devreme de 16 milisecunde. Acea valoarea de 15 milisecunde este o simpla concidenta intamplata la segmentarea imaginii (screen tearing).

Diferenta dintre cele doua este atat un lag usor mai mare, cat si un motion blur ceva mai accentuat.

Insa, datorita faptului ca OLED-ul este reimprospatat complet dupa doar un ciclu, jocul va parea mult mai sprinten. Asta se intampla pentru ca LCD-urile lasa in urma pe intregul panou imaginea afisat precedent. Si cum are nevoie de 3 cicluri pentru a uita complet o imagine, rezultatul este o aglomerare de informatie vizuala. Daca esti gamer stii la ce ma refer.

Ca sa va fac o paralela, imaginea afisata intr-o secunda de un panou OLED la 60 Hz este echivalenta cu una afisata de un LCD la 120 Hz cu strobbing activat. Strobbing inseamna ca lampa din spatele panoului lumineaza intermitent. Intervalul intermitentei dicteaza si cat de intunecata o sa fie imaginea finala, sau mai luminoasa. Puteti citi aici mai multe despre aceasta tehnica.

Asus Zenbook Flip UX371 UX363
Timp mediu de raspuns (ms) 17.09 21.23
Sample 1 (ms) 17 20
Sample 2 (ms) 19 20
Sample 3 (ms) 16 27
Sample 4 (ms) 16 23
Sample 5 (ms) 20 22
Sample 6 (ms) 15 19
Sample 7 (ms) 17 22
Sample 8 (ms) 19 20
Sample 9 (ms) 18 23
Sample 10 (ms) 17 17
Sample 11 (ms) 16 18
Sample 12 (ms) 17 20
Sample 13 (ms) 16 21
Sample 14 (ms) 18 19
Sample 15 (ms) 17 26
Sample 16 (ms) 16 21
Sample 17 (ms) 18 20
Sample 18 (ms) 17 20
Sample 19 (ms) 17 26
Sample 20 (ms) 16 22
Sample 21 (ms) 17 21
Sample 22 (ms) 17 20
min (ms) 15 17
max (ms) 20 27
Delta min-max (ms) 5 10

 

Verdict

Ecranele OLED sunt pur si simplu incredibile. Totusi, ma ingrijoreaza ca si pe voi burn-in-ul. Este ceva real si nu este tocmai placut sa observi tot felul de ferestre ale aplicatiilor uzuale ramase intiparite pe ecran. Pentru eternitate. Am detinut un IPS 4K ce imi facea exact asa. E dezamagitor.

UX371 nu este un laptop de gaming si nu se preteaza decat daca ii pui o placa video externa. E normal. Costa 2000€ si nici nu are placa video dedicata. E clar ca se adreseaza unui segment high class.

El este super misto in ceea ce priveste constructia si ergonomia. Insa, am sa las publicatiile specializate pe ultra portabile sa despice firul in 4 despre mufe si jucat jocuri pe un IGP care mai mult decat un MOBA nu poate.

Eu am vrut doar sa observ ce inseamna un OLED de dimensiuni normale, nu 85 inci. Si mai ales daca ar avea aplicabilitate in gaming. Si da. Este pur si simplu incderibil ce viteza au pixelii.

Laptop-ul Asus UX371 il gasiti in 3 variante pe piata.

Evident, cel scump este varianta pe care am testat-o noi. Iar varianta listata de PC Garage nu ar trebui sa fie atat de scumpa. Verificati si voi cu atentie inainte sa cumparati.

Similar Articles

3 thoughts on “Asus ZenBook Flip S UX371EA – OLED 4K fin

  1. Imi place ca i-au pus noul procesor de la Intel avand performante grafice foarte bune (Intel Iris Xe), design premium, touchscreen, 360 grade, portabilitate .. it`s perfect!

  2. Arata foarte bine laptopul, chiar misto display-ul 4K Oled, plus ca are si procesor bun 11gen Intel iar procesorul grafic Intel XE este foarte apreciat de oamenii din domeniu.Una peste alta cei de la ASUS au facut o treaba foarte buna imbinand toate aceste calitati ale laptopului cu portabilitate si finete. PS:foarte utila si edificatoare comparatia Oled / LCD.

  3. Este top, l-am vazut live in Media Galaxy Baneasa, Oled-ul chiar face diferenta, iar in rest ce sa zici procesor bun, placa grafica desi integrata cu performate comparabile cu una dedicata, 100% RGB, portabil, numai bun pentru cine face editare foto si nu numai.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.