MSI GS65 Stealth este genul de laptop care iti atrage din prima atentia prin aspectul lui deosebit. Chiar daca in esenta este un laptop de gaming, finisajele subtile il fac de-a dreptul deosebit.

Si principala caracteristica a lui care m-a atras atat de mult incat sa imi doresc sa il testez este dimensiunea.

Piticania asta are inauntru un GTX 1070 MaxQ. Va imaginati cat de multa putere pune la dispozitie? Intr-un footprint atat de mic.

Pe mine unu m-a luat prin surprindere.

Si cel mai tare ma intereseaza cat de tare se incalzeste atunci cand faci ceva cu el.

Bine, sunt curios si cat de bine merge acest GTX 1070 MaxQ pentru ca astfel de varianta nu am mai testat si chiar imi pare cea mai atractiva oferta in materie de GPU.

E si puternic, dar si mai rece decat un GTX 1070 normal.

MSI GS65 Stealth 144Hz notebook review | WASD

Si chiar asta voi face. Il voi compara cu desktop-ul meu in care am sa pun un GTX 1070, dar si cu Asus GL503VS care este echipat cu varianta non MaxQ.

Ar trebui sa fie interesant de aflat care sunt diferentele de performanta si mai ales daca merita sa plimbi o asemenea jucarie tot timpul, sau sa stai linistit cu un desktop acasa si sa plangi mereu ca iti e dor sa te joci si nu esti la birou.

 

Ce este MSI GS65 Stealth?

Este un laptop de gaming foarte usor, dar in acelasi timp super performant.

Este echipat cu GeForce GTX 1070 MaxQ si asta inseamna ca vei beneficia de cel putin 144 de cadre pe secunda in jocuri astfel incat sa fie afisat totul pe ecranul de 144 Hz.

Bineinteles, motivul pentru care este dotat cu un GPU MaxQ are legatura cu form factor-ul foarte compact.

Fiind subtire si destul de mic, nu puteau folosi o racire foarte masiva si implicit era nevoie de un GPU ceva mai rece.

Cumva, GTX 1070 MaxQ, la fel ca orice alt GPU din acest segment, este perfect pentru scenariile in care nu poate fi folosita o racire serioasa si de mari dimensiuni.

Acesta este si motivul pentru care Nvidia le-a scos pe piata. Pentru a putea duce o performanta buna in segmentul care necesita ceva mai multa mobilitate.

Bineinteles ca ar fi putut merge si pe GTX 1060, insa, acest GPU nu se poate adapta la fel de bine conditiilor termice aprige precum unul MaxQ.

Procesorul acestui laptop este un Intel Core i7 8750H a carui frecventa poate urca pana la 4,1 GHz. Problema, insa, apare cand trebuie racit acest procesor.

Frecventa maxima de turbo nu poate fi sustinuta pentru o perioada prea indelungata. Si am observat asta in timp ce ma jucam. In momentul in care laptop-ul se incalzeste, performanta per total scade foarte mult.

La capitolul ecran MSI GS65 Stealth sta foarte bine. Este echipat cu un panou AHVA la 144 Hz si este comparabil cu unul IPS atat in ceea ce priveste unghiurile de vizualizare, cat si reproducerea culorilor. Si poate cel mai important detaliu legat de ecran este acela ca are un bezel extrem de subtire. Si asta inseamna ca intr-un sasiu de 14 inci, de exemplu, incape un laptop cu ecran de 15,6 inci.

Pentru stocare varianta pe care noi am primit-o la review este echipata cu un SSD Samsung de 512 GB NVMe.Acesta este capabil sa citeasca secvential cu 3000 MB/s si sa scrie cu 1800 MB/s.

Iar la capitolul RAM sta foarte bine pentru un laptop de gaming. Vine echipat cu 16 GB de RAM tactati la 2666 MHz.

In ceea ce priveste conectivitatea, MSI GS65 Stealth sta bine. Ofera 3 port-uri USB 3.0 si unul Type-C. Iar pentru iesire video, monitoarele externe se pot folosi fie prin intermediul port-ului HDMI, fie cu ajutorul celui mini DisplayPort. Partea buna este ca poate fi folosit chiar si un monitor cu refresh de 240 Hz.

Ce nu imi place, insa, legat de port-uri, este cel pentru alimentarea laptop-ului. Mi-ar fi placut sa fie cat mai putine pe partea pe care este pozitionat mouse-ul. Acelasi lucru este valabil si pentru cele ce ofera semnal video. Un cablu HDMI sau DisplayPort te va incurca atunci cand te joci.

Ma rog, asta daca nu ai de gand sa folosesti o tastatura pe USB si atunci vei putea pozitiona laptop-ul un pic altfel.

 

Galerie foto MSI GS65 Stealth

 

Metodologie de testare

Performanta jocuri

Jocurile utilizate pentru testarea acestui laptop sunt altele decat am folosit la Asus GL503VS. Motivul este super simplu, GS65 Stealth nu este potrivit pentru eSports, ci pentru gaming normal.

Lista jocurilor folosite:

  • Deus EX Mankind Divided – FOV 85, Maximum details, MSAA off
  • Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands – Maximum details, noAA
  • Tom Clancy’s Rainbow Six Siege – FOV 60, Maximum details, Ambient Oclusion off, noAA
  • CS:GO – Maximum details, noAA, Motion Blur disabled
  • Battlefield 1 – Maximum details, noAA, no Ambient Oclusion, Motion Blur disabled
  • Assassin’s Creed Origins – Dynamic Resolution off, FOV 100/115, Maximum details, noAA
  • Quake Champions – Ultra details, FOV 120
  • GTA V – Maximum details, Advanced off
  • Far Cry 5 – Maximum details, noAA, Motion Blur off

Bineinteles, le-am rulat la rezolutia nativa a ecranului laptop-ului, adica 1920*1080

 

Input lag

Cel mai important joc din noua metodologie de testare este Counter Strike Global Offensive. Fiind vorba de un laptop cu o placa video MaxQ, nu am putut utiliza Quake Champions la 300 fps si drept urmare am psu la treeba din nou Unreal Tournament 3.

Stiu ca este o vechitura, dar pentru pro gameri este super important timpul de raspuns in acest joc si Unreal Tournament 3 nu se comporta la fel ca acesta din urma.

Pe langa asta, am schimbat si abordarea. Nu voi mai folosi flama armei dupa un foc pe post de reper vizual pentru ca la CS:GO fiecare foc de arma are o animatie diferita si timpul poate varia in functie de aceasta.

In schimb, am ales sa folosesc strafe, bineinteles tot cu ajutorul mouse-ului modificat care aprinde un LED in momentul in care apas click-ul stanga. Stiu ca ati mai vazut prin alta parte o procedura similara, dar abordarea mea nu aduce niciun fel de lag. Nu exista un sistem de operare care sa decida cand sa aprinda LED-ul ca in cazul celor care folosesc Arduino.

Asadar, cand apas click-ul se aprinde LED-ul si dupa ce totul este procesat de catre PC este trimis spre afisare. Si la primul indiciu vizual notez timpul care s-a scurs intre momentul apasarii click-ului (aprinderea LED-ului) pana in momentul afisarii pe ecran.

Fiind vorba de acelasi PC, singura variabila este monitorul si modul selectat pe acesta.

Intotdeauna cand testez un monitor de gaming, aleg cel mai rapid mod de afisare, chiar daca inseamna sa imi afiseze folosind culori ireale ca in cazul modurilor de operare FPS ale majoritatii monitoarelor.

Daca are overdrive, acesta este trecut pe Extreme. Daca are FreeSync sau G-SYNC, acestea sunt dezactivate. Daca are Motion Blur reduction, la fel. Il dezactivez deoarece adauga lag. Am verificat asta cand am testat pentru prima oara G-SYNC care permite utilizatorului sa foloseasca fie G-SYNC, fie ULMB (ultra low motion blur).

Pe absolut toate inregistrarile facute la 1000 fps se observa ca LED-ului ii ia pana in 1ms sa se aprinda. Asadar, acesta nu influenteaza in niciun fel interpretarea timpului de raspuns.

Pentru inregistrare am folosit o camera Sony RX10 II capabila sa inregistreze 3 secunde la 1000 fps.

Pentru Quake Champions folosesc rezolutia nativa cu limitare de 300 fps. Acest framerate este suficient pentru monitoarele la 240 Hz si este super dificil de mentinut. Adica este imposibil cu detaliile altfel decat low. Si chiar si asa, pentru monitoarele 4K inca este imposibil la rezolutie nativa. Framerate-ul cu un GTX 1080 Ti este de 210 fps.

Asadar, cand va fi vorba de un monitor 4K, voi specifica exact la ce rezolutie am facut inregistrarile.

Folosesc un custom match de 30 minute pe Ruins of Sarnath.

Cadrul 216 este cel mai important. Acolo se observa miscarea pe ecran in urma executarii comenzii de strafe stanga. Timpul total scurs de la apasarea click-ului pana la afisarea pe ecran este de 18ms.

Counter Strike Global Offensive este redat in rezolutia 1280*1024 streched pe tot ecranul. Bineinteles, folosesc comanda „-freq” care face jocul sa comunice cu monitorul la rata de imporospatare dorita. De asemenea, folosesc si raw input, iar limita de cadre pe secunda este de 300.

Desi competitiv nu exista o limita superioara, nu putem trage o concluzie despre un monitor daca framerate-ul este ba 350, ba 400, ba 200. La fiecare dintre aceste framerate-uri engine-ul jocului are un lag diferit. Si din acest motiv este obligatoriu ca framerate-ul sa fie fix.

Pentru acest joc folosesc harta Cobblestone in modul offline, dar fara boti. Nu de alta, dar nu vreau sa ma trezesc cu vreun bot ca vine sa ma intrebe ce fac langa un perete:).

Insa, pentru acest monitor am revenit la Unreal Tournament 3. Intotdeauna am efectuat aceste teste si pe celelalte monitoare si le-am tinut nepublicate. Nu imi place sa mai folosesc acest joc vechi, insa, pentru a avea un joc la rezolutie nativa a trebuit sa ma folosesc de UT3.

Desi vedeti mai sus GIF-ul cu Quake Champions, aflati ca pe acesta nu l-am folosit.

 

Color accuracy

Pentru masurarea culorilor am folosit un X-Rite i1 Display Pro. M-a interesat in mod special reproducerea culorilor si mai bine zis abaterea de la o reproducere ideala. Adica Delta E. Asadar, am masurat toti parametrii cu monitorul setat pe default, adica asa cum este el cand il scoti din cutie, dar si folosind profilul sRGB (acolo unde exista) sau dupa o calibrare dupa un white point apropiat display-ului de testat.

Unele sunt cu white point 7500K, altele cu 6500K. Si va imaginati ca daca as fi calibrat la 6500K un display de 7500K, ar fi aparut niste aberatii foarte mari.

De asemenea, am inregistrat si valoarea maxima a luminantei, dar si contrastul maximum afisat vreodata pe perioada testelor. Ambele valori sunt foarte importante. Mai ales luminanta deoarece cu cat este mai mare cu atat ai mai multa flexibilitate in setarea culorilor pentru gaming.

In ceea ce priveste delta E-ul, nu am notat doar valoarea maxima asa cum am observat ca se practica. O sa gasiti delta E maxim alaturi de delta E average. Pana la urma, impreuna va ofera o privire de ansamblu mai buna. Media este facuta pe un patch de 24 de culori, iar maxima este valoarea maxima inregistrata pe o singura culoare. Mi se pare logic sa conteze si media. Cu cat este mai mica media pe 24 de valori, cu atat mai bine.

Veti vedea in tabelul cu rezultate la ce ma refer exact.

 

Temperaturi

Dupa 15 minute load GPU

 

Dupa 3 ore load GPU

Temperaturile sunt foarte mari atat pentru GPU, cat si pentru CPU, desi procesorul este utilizat aproximativ 15%. Problema este ca se transfera caldura de la unul la altul pentru ca au heatpipe-uri comune.

Daca dupa 15 minute frecventa procesorului este inca ok, dupa 3 ore aceasta scade frecvent la 3 GHz. Si chiar se simte in jocuri daca te joci perioade indelungate.

 

Performanta jocuri

 

Aceste 3 jocuri le-am separat de restul pentru ca am rezultate si pentru GL503VS si va ajuta sa va faceti o idee mai buna despre unde este situat GS65 Stealth. Asus GL503VS este dotat cu GTX 1070 normal, dar cu un procesor quad core. Si cu se vede clart ca ofera o performanta mai buna. Insa, nu este la fel de mic, subtire si usor precum GS65 Stealth.

In afara de jocurile cu multiplayer, GS65 Stealth ofera o performanta foarte buna. Si asta se intampla in principiu pentru ca aceste jocuri nu sunt extrem de dependente de CPU. Asa cum s-a vazut la CS:GO, care depinde extrm de mult de frecventa procesorului, performanta acestuia este afectata imediat de incalzirea CPU-ului.

 

Input lag

Unreal Tournament 3

 

Counter Strike: Global Offensive

 

Comparativ cu alte monitoare

In esenta este foarte similar cu ceea ce vedem pe alte laptop-uri la 144 Hz. Si asta nu e rau deloc. Oricum, cam toate laptop-urile din grafic ofera un timp de raspuns foarte bun.

 

Color Accuracy

Masuratori Luminanta & Contrast

Nu este cel mai luminos laptop de pe planeta, insa ofera o luminozitate buna chiar si pentru conditii nefavorabile.

 

La capitolul cotrast sta excelent. Similar unui panou IPS. La fel sunt si unghiurile de vizualizare, apropos.

 

Delta E

Desi are rezultate mai slabe decat GL503 sau GL504, mie tot mi se pare un ecran foarte bun.

 

Verdict

In mod clar nu este cel mai performant laptop din gramada de laptop-uri pe care am testat-o. Dar arata cel mai sleek. Este cel mai usor de transportat si performanta pe care o ofera pe mine unul ma multumeste. Acesta este de fapt si motivul pentur care primeste Editor’s Choice. Pentru ca este laptop-ul care mi-a dat sah mat si pe care l-as cumpara.

Chiar daca temperaturile nu sunt cele mai bune din lume, adevarul este ca eu petrec mai mult timp pe un laptop lucrand decat jucand. Si MSI GS65 Stealth se incadreaza perfect in cerintele mele. Lucrat mult si jucat rar.

Asa ca daca vrei un laptop care sa atraga atentia si cu care sa te mandresti, sigur GS65 Stealth o sa faca asta.

In curand voi publica si Asus GL504GM si in acel articol veti intelege exact de ce acel laptop este mai bun pentru jocuri multiplayer si sesiuni lungi de jocuri, iar GS65 Stealth nu.

Poti cumpara MSI GS65 Stealth de la PC Garage la pretul de 10998,99 Lei (redus de la 11498,99 Lei)

Review overview
Summary MSI au reusit sa construiasca un laptop cu adevarat special. Aspectului este deosebit, iar performanta destul de buna pentru cat d ecompact este.
4.5
Tagged

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.