Anul 2021 s-a anuntat a fi foarte interesant in materie de laptopuri de gaming. Unul dintre cele mai remarcabile este noul Asus ROG Strix Scar 17 G733QS.

Piata laptopurilor de gaming este una cel putin controversata. Insasi expresia ¨laptop de gaming¨ poate fi considerata oximoron pentru ca natura portabila a laptopului implica limitari in performanta. Sa nu uitam ca, nu demult, chipseturile de GPU erau diferite, cu concesii de performanta destul de mari pentru variantele instalate pe laptopuri. Numai de curand aceleasi chipseturi de GPU sunt folosite atat la desktopuri cat si la laptopuri.

Categoria laptopurilor de gaming are un istoric interesant multumita producatorilor care au implementat anumite concepte experimentale. Accentul se punea pe cate un detaliu considerat important la momentul respectiv. Rezultatul a fost ca, in ultimii 5 ani, am fost martori unor etape, sa le spunem, interesante in dezvoltarea puterii de calcul portabile. Unii producatori insistau pe tastatura, altii pe autonomie si cativa au integrat placi grafice full size pentru a inlatura urmele de indoiala asupra performantei. Chiar cei de la Asus au incercat integrarea racirii cu lichid a chipseturilor – o idee care, in mod nesurprinzator, nu a perseverat in timp.

Cert este ca inca ne confruntam cu cateva compromisuri la integrarea unor sisteme performante si robuste, caracteristice gaming-ului, intr-un design portabil, capabil sa ruleze pe baterii. In final, cu totii trebuie sa respectam legile fizicii si limitarile acestora.

O limitare vine din numarul de watti pompati in componente. Portabilitatea implica si autonomie, asa ca sursa de putere este bateria alimentata de un power brick care nu se va putea compara niciodata cu o sursa full size caracteristica unui build de desktop. Insa aceasta comparatie este oricum injusta. O sa vedem imediat si de ce.

Asus ROG Strix G733QS review | WASD

Portabilitatea laptopurilor de gaming afecteaza si racirea componentelor. Astfel ca degeaba se regasesc componente de top pe un sistem care nu poate sa le raceasca corespunzator. Orice solutie premium pentru racire va avea impact nu numai asupra dimensiunii laptopului dar si asupra pretului final. Cuprul acela totusi costa.

Pornim la drum cu noul Asus ROG Strix Scar 17 G733QS avand in minte aceste doua mari paradoxuri ale laptopurilor de gaming: alimentarea si racirea.

 

Ce este Asus ROG Strix Scar 17 G733QS?

Din gama Asus ROG Strix, Scar este versiunea premium. Astfel, Asus ROG Strix Scar 17 G733QS este varful de gama in materie de laptopuri de gaming oferite de cei de la Asus. Modelul G733QS vine dotat cu procesor AMD Ryzen 9 5900HX cu 8 nuclee si 16 thread-uri si cu Nvidia RTX 3080.

Mai nou, AMD domina piata laptopurilor de gaming, lasand in urma competitia. Asus ROG Strix Scar 17 G733QS are ultima generatie de procesor AMD care se remarca printr-o optimizare surprinzator de performanta.

Combinatia regasita la Asus ROG Strix Scar 17 dintre CPU AMD si GPU Nvidia este una castigatoare. Cei de la Nvidia au implementat ceva numit Dynamic Boost 2.0 care distribuie puterea variabil catre CPU, GPU si VRAM in functie de necesitati. De exemplu, pentru CS:GO s-ar aloca mai multa putere procesorului. In schimb, in cazul lui Cyberpunk 2077 care foloseste mult ray-tracing, puterea se aloca GPU-ului.

Este un laptop destul de maricel. Sa nu uitam ca vorbim despre versiunea mare de 17.3 inchi. Ecranul are rezolutia full HD si rata de refresh 300 Hz. El este prins de corpul laptopului cu doua balamale cam inalte. Ele par calitative dar, odata ce le observi, iti atrag destul de mult atentia. Totusi nu afecteaza aspectul general al laptopului.

Layout-ul tastaturii este unul atipic, modelul integrand compact si un NumPad deasupra sagetilor care, la randul lor, actioneaza si ca Page Up, Page Down, Home si End. Laptopul dispune si de un rand de gaming hot keys pentru control multimedia si, desigur, Armory Crate – software-ul care controleaza lumina RGB.

Cel mai interesant aspect al tastaturii este tehnologia optomecanica. Actionarea prin contact electric a fost inlocuita cu senzori optici, reducand drastic timpul de raspuns si tendinta de debounce. Aceasta tehnologie impreuna cu cursa de apasare de numai 1.9 mm si cu forma ergonomica a fiecarei taste o face extrem de rapida. In acelasi timp, se pastreaza si senzatia unei tastaturi mecanice prin sunetul clicky specific.

Palm rest-ul de aluminiu ramane rece in timpul utilizarii, semn ca problema racirii este rezolvata intr-un mare fel. Caldura emisa de componente este sa directionata catre partea din spate a laptopului, prin intermediul unor heatpipe-uri extrem de capabile.

Design-ul lui Asus ROG Strix Scar 17 G733QS este unul reusit, dupa parerea mea. Cei de la Asus au eliminat o buna parte din mufele laterale, ramanand doar 2 USB si un jack audio pe partea stanga si mai nimic pe partea dreapta. Toate mufele au fost mutate pe bara din spate. Zonele laterale ale laptopului au fost eliberate numai bine pentru a lasa loc unui mouse pad sau unor extensii de tastatura. Adica perfect pentru gaming. Eliberarea acestui spatiu a permis instalarea unor benzi RGB perimetrale care ii dau laptopului un aspect inconfundabil, specific Asus ROG Strix.

Laptopul mai are si alte elemente de design interesante. Bara din spate dispune de un capac care se prinde magnetic. Acesta este disponibil in mai multe variante de culori livrate chiar in cutie. Partea dreapta a tastaturii este dintr-un material translucid care dezvaluie o parte din componentele laptopului. Prezent pe partea dreapta este si locul pentru ROG Keystone. Pentru cei care nu stiu, ROG Keystone este de fapt o cheie magnetica integrabila in corpul laptopului. Keystone are doua roluri: retine configuratia RGB pentru Armory Crate si pune la dispozitie un folder ascuns, accesibil numai cand Keystone-ul este inserat in laptop.

 

Specificatii tehnice

ROG Strix Scar 17 G733QS este foarte bine dotat din punct de vedere hardware, cu siguranta fiind mai puternic decat majoritatea PC-urilor pe care le cunoasteti.
In tabelele de mai jos veti regasi specificatiile tehnice al lui ROG Strix Scar 17 G733QS.

Display

Diagonala 17.3 inch
Rezolutie 1920 x 1080
Format FHD
Iluminare LED backlight
Tip filtru display Anti-Glare
Tehnologie ecran IPS
Rata de refresh 300 Hz
Luminozitate 300 nits
sRGB Gamut 100%
Adobe RGB Gamut 75.35%
NTSC Gamut 72%

 

Memorie

Capacitate 32 GB
Tip memorie DDR4
Frecventa 3200 MHz
Nr sloturi RAM 2
Nr dimm-uri RAM 2x 16 GB
Capacitate maxima acceptata 64 GB

 

Stocare

SSD Da
Capacitate 1 TB
Tip SSD M.2 PCIe
Slot M.2 Da

 

MISC

Unitate Optica Nu
Audio HD Audio
Boxe 2 (stereo)
Microfon incorporat Da
Porturi USB 3.0 3
Porturi USB 3.2 Type C Gen2 1
LAN `10/100/1000 Mbps
Wireless 802.11.ax
Bluetooth 5.1 Da
HDMI 1
Audio Jack (4 pini) 1
Tip baterie Li-Ion
Nr celule baterie 4
Capacitate baterie 90 Wh
Putere alimentator 240 W
Dimensiuni laptop 295 x 282 x 27.5 mm
Greutate laptop 2.7 Kg
Tip tastatura Optical Mech Keyboard Per-Key RGB

 

Placa video

Producator Nvidia
Model RTX 3080 mobile
Seria GeForce
Tip memorie VRAM GDDR6
Capacitate memorie 16 GB
DirectX 12 Da

 

Procesor

Producator AMD
Denumire AMD Ryzen 9 5900HX
Familie procesoare RYzen 9 5900 Series
Model 5900HX
Arhitectura Zen 3
Nr nuclee 8
Nr threaduri 16
Nr nuclee grafice 8
Frecventa de baza 3.3 GHz
Frecventa Boost Pana la 4.6 GHz
Memorie Cache L2 4 MB
Memorie Cache L3 16 MB
Proces de fabricatie TSMC 7nm FinFET
Versiune PCI-E PCI-E 3.0
TDP 45+ W
Teperatura maxima 105°C
Placa video integrata AMD Radeon RX Vega 8
Frecventa nuclee grafice 2100 MHz

Ryzen 9 5980HX si 5900HX sunt varfurile de gama al noii serii de procesoare pentru laptop lansate de AMD chiar la inceputul acestui an. Odata cu lansarea acestor procesoare, AMD au anuntat si lansarea unor noi nuclee Zen 3 imbunatatite. Atat 5980HX cat si 5900HX sunt integral incapsulate intr-un singur CCX. Astfel au avut posibiliattea de a dubla capacitatea cache-ului L3 si de a creste numarul IPC-urilor. Singura diferenta dintre R9 5980HX si R9 5900HX se rezuma la nivelul frecventelor, 5980HX fiind cu circa 100-200 MHz mai rapid decat modelul inferior. Din pacate pentru unii dintre noi, multiplicatorul acestor procesoare este blocat.

Procesorul regasit pe ROG Strix Scar 17 G733QS este un AMD Ryzen 9 5900HX. 5900HX este un 5900X cu mai putine nuclee si frecvente mai scazute. 5900HX consuma cu circa 57% mai putin decat fratele sau mai mare. Spre deosebire de R9 5900X, R9 5900HX nu utilizeaza tehnologia PCI-E 4.0, ramanand la PCI-E 3.0. Performanta Single-Core a acestui procesor poate fi echivala cu cea a unui Ryzen 5 3600X. Tot acest pachet avand TDP-ul de pana in 55W. Ryzen 9 5900HX dispune si de un accelerator grafic integrat, dar paleste in fata placii grafice dedicate.

Destul de impresionant pentru un laptop de circa 30 mm grosime sa gazduiasca un asemenea procesor impreuna cu un procesor grafic RTX 3080. Am mentionat mai sus faptul ca R9 5900HX nu dispune de PCI-E 4.0. Acest lucru se datoreaza lipsei de necesitate pentru tehnologia respectiva. RTX 3080-ul nu este full size, avand doar 6144 de nuclee CUDA si 48 de nuclee RT. Frecventele sunt si ele reduse fata de modelul de referinta, astfel ajungandu-se la un TPD maxim injumatatit. Astfel placa RTX 3080 regasita pe ROG Strix Scar 17 G733QS este putin superioara unui model RTX 3070 pentru desktop.

Cei 32 GB RAM DDR4 la frecventa de 3200 MHz sunt suficienti pentru realizarea oricarei sarcini sau pentru a deschide oricate ferestre doresti in Google Chrome fara a ti se bloca laptop-ul. Producatorul acestor stick-uri de memorie este Samsung.

ROG Strix Scar 17 G733QS este fara indoiala o bestie gata sa atace orice joc sau aplicatie de productivitate.

 

Teste Productivitate

 

Teste gaming ray tracing

Metro Exodus

In metro Exodus lucrurile stau destul de simplu. RTX 3080 notebook se comporta exact la fel ca un RTX 3060 Ti pentru desktop. Sau 2080 Super.

 

Call of Duty Black Ops Cold War

Era de asteptat ca in COD lucrurile sa stea un pic diferit. Pana la urma este vorba si cand a fost lansat jocul testat. COD fiind nou, stie sa profite de mai multe resurse si asta se traduce intr-un comportament comparabil cu al unui RTX 3070 de desktop pe alocuri.

 

Control

Desi fara ray tracing avem un framerate mediu destul de mic, cand activam ray tracing putem observa ca performanta nu scade la fel de dramatic precum in cazul placilor pentru desktop.

 

Watch Dogs Legion

Watch Dogs Legion nu poate fi considerat cea mai misto implementare de ray tracing dintre cele pe care le-am testat. Pot fi observate reflexiile cu foarte mare usurinta, insa la fel se observa si impactul asupra performantei. Nu pare la fel de mare ca in COD, dar este comparabil.

Verdict

In ceea ce priveste performanta laptopului in jocuri lucrurile sunt destul de haotice. GPU-ul este super puternic, dar are frecventele prea jos pentru a juca excelent jocurile fara ray tracing. Cumva, tind sa cred ca acest laptop este mai degraba potrivit pentru lucrat pe el decat pentru jucat.

Adica ecranul la 300 Hz e misto, dar COD cu greu ajunge la peste 300 fps pe low. Cum ziceam, frecvente prea mici ale GPU-ului. Pana si CS:GO se lupta cu aruncatul de mai mult de 300 fps in situatii aglomerate.

Acesta este si motivul pentru care nu am facut teste de input lag. Pentru ca nu reuseste sa satisfaca cerintele mele de 400 fps in CS:GO cu GPU load mic.

Procesorul este o adevarata bestie. Pentru un laptop.

Foarte misto tot pachetul, CPU+GPU, dar parca ar fi fost mai benefic un numar mai mic de CUDA cores si o frecventa mai mare a GPU-ului.

Dar probabil nu se mai aruncau minerii si pe laptop-uri daca faceau asta cu GPU-urile de notebook.

In ceea ce priveste preturile, ei bine, Asus ROG Strix G733QS este listat la PC Garage la 14000 Lei. Pare o suma mare, dar daca faci conversia la Euro iti dai seama ca e OK.

Similar Articles

2 thoughts on “Review: Asus G733QS – Ryzen 5900HX si RTX 3080

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.