ViewSonic Elite XG320Q este monitorul perfect pentru PC Gaming în 2022 și am să vă povestesc și de ce în cele ce urmează.

Rezoluția 2560×1440 se dovedește în continuare a fi cea mai potrivită pentru combinat gaming cu lucru și entertainment.

Reușește să ofere o imagine in-game super detaliată, iar densitatea pixelilor este la fix.

ViewSonic Elite XG320Q review | WASD
Mamă! Cât e?!

1920×1080 este destul de clar că a devenit doar o rezoluție de preview și pentru esports. Asta se întâmplă pentru că majoritatea dispozitivelor cu ecrane au început să treacă de acest prag. Samsung cu Galaxy S-urile lor o fac de ceva vreme. Apple la fel. Consolele au sărit direct la 4K. Mai toată lumea s-a îndepărtat de 1920×1080. Până și encoder-ul Youtube oferă cele mai bune rezultate cu 2560×1440.

Așa că vedeți voi, QHD este noul FHD. Era destul de logic. Este următorul pas în materie de pixel count.

Ce este ViewSonic Elite XG320Q?

Viewsonice Elite XG320Q este un monitor de gaming cu diagonală de 32 inci și rată de împrospătare de 175 Hz. Rezoluția panoului este de 2560×1440 pixeli, însă, în cazul PS5 acceptă și semnal 4K. Bine, cred că face asta cu mai multe dispozitive, dar cu PS5 am probat eu.

Este monitorul cu care m-am jucat împreună cu DOC, Gran Turismo 7. Și de fapt am găsit acest scenariu ca fiind cel mai mulțumitor pentru mine. Dimensiunea de 32 inci cumva mi se pare perfectă pentru condus indoors. Bineînțeles, fără să cheltui o avere. Și în mod clar un monitor este cu mult superior unui TV în materie de input lag. Bine, excepție fac LG-urile OLED al cărur input lag este extrem de mic printre TV-uri.

Când vine vorba de caracteristici mai gameristice, Viewsonic Elite XG320Q vine echipat cu o sumedenie.

În primul rând este echipat cu suport pentru căști pe laterală. În al doilea rând, vine echipat cu două mouse bungee. O să poți atârna cablul fie pe stânga, fie pe dreapta.

Și să nu uită că piciorul a fost special conceput cu înălțimea mică. Ca să poți pune tastatura peste el.

Iar la capitolul tearing, în meniul monitorului poți activa AdaptiveSync și rezolvi problema fracturării imaginilor în jocuri.

Ultima caracteristică pe care vreau să o trec în revistă este PureFX. Sau Black Frame Insertion. Practic, imaginea devine mai întunecată, dar mult mai crisp și fără ghosting. Alte brand-uri folosesc alte nume. De exemplu, Benq numește această tehnologie DYAC+.

Meniul este clasic ViewSonic, dar spre diferență de majoritatea pe care le-am testat până acum, acum poți naviga mai ușor cu un joystick direcțional.

 

Galerie foto ViewSonic Elite XG320Q

Teste input lag

Metodologie testare

Așa cum am descris și în acest articol, metodologia de testare a suferit o serie de schimbări de-a lungul timpului pe masură ce tot descopeream neajunsuri. Argumentările le gasiți în articolul indicat acum două propoziții.

Așadar, pentru a putea număra milisecundele scurse din momentul în care mouse-ul începe să se deplaseze pe mousepad până în momentul în care monitorul afișează mișcarea folosim o camera video Sony RX100 Mark Va ce poate filma la 1000 fps. Asta înseamnă că fiecare cadru al filmării reprezintă o milisecundă.

 

Pentru a deplasa mouse-ul într-o manieră repetitivă ne folosim de „electrocorditor” un ciocan cablat la un LED ce se aprinde în momentul în care ciocanul împinge mouse-ul.

 

Jocul folosit pentru testarea standard este CS:GO cu framerate-ul blocat la 400 cu rezoluția 1920×1080 și detaliile setate la minim.

Cadrul 199 reprezinta momentul in care circuitul se inchide; frame-ul 200 reprezinta inceputul deplasarii mouse-ului pe pad; frame-ul 210 reprezinta momentul in care actiunea este afisata pe ecran

Bineințeles, toate tehnologiile suplimentare au fost dezactivate pentru realizarea testelor de input lag.

PC-ul pe care rula CS:GO este echipat cu urmatoarele componente:

 

Rezultate input lag

Și dacă privim doar valorile medii observăm că ViewSonic XG320Q stă excelent la capitolul input lag.

 

Verdict

Având în vedere că monitorul nu este încă lansat pe teritoriul României, nu ne putem da cu părerea despre preț. Însă, dotările sale alese la fix pentru gameri mă fac să cred că nu o să fie la fel de accesibil precum modelele VX pe care le-am testat. Dar așa se întâmplă cu toate monitoarele cu dotări bune. Sunt ceva mai scumpe.

ViewSonic Elite XG320Q iese în evidență grație acestor dotări. Iar HDR-ul consolei PS5 este și el mult mai ok decât pe majoritatea monitoarelor de PC pe care le-am testat. Poate pentru că este VESA HDR600.

Timpul să mic de răspuns m-a făcut să îl prefer pentru consolă. GT7 e mult mai plăcut cu un ecran mare. Însă, în momentul în care am lansat Call Of Duty am observat că funcíonează și la 120 Hz, însă doar 1920×1080.

Prețul la care poate fi comandat de pe Amazon.de este de 800€. Un preț destul de mare pentru economia noastră, dar fair pentru monitor. Când va deveni disponibil în România voi adăuga link-uri de unde să îl puteți comanda.

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.