XG2431 este rodul colaborării dintre ViewSonic si BlurBusters și în teorie ar trebui să fie cel mai bun 240 Hz pentru esports.

Caracteristicile în mod clar sunt echilibrate pentru a putea participa corespunzător la o competiție cu acest monitor.

Panoul este Superfast IPS al cărui timp de răspuns este de 0.5 milisecunde. În vreme ce un panou OLED este capabil de 0.1 milisecunde. IPS-urile clasice au un timp de răspuns undeva între 1 și 5 milisecunde, iar TN-urile, panourile ce erau utilizate cu preponderență în esports oferă undeva între 0.5 milisecunde și 1 milisecundă.

Așadar, aceste panouri Superfast IPS ar trebui să ofere tot ceea ce primeam de la un IPS clasic în materie de unghiuri de vizualizare, cât și performanța unui TN.

În teorie.

În practică vom afla cum se comportă în CS:GO într-un mediu competitiv în testele noastre și o să puteți să comparați rezultatele cu alte display-uri de top. Sau mai entry level.

 

Ce este ViewSonic XG2431?

Este un monitor pentru esports. Panoul este IPS și asta înseamnă că unghiurile de vizualizare sunt bune. Rezoluția este 1920×1080, fix ca orice monitor pentru esports. Iar refresh rate-ul este de 240 Hz.

În linii mari știe să le facă cam pe toate, dar singurul lucru premium din acest monitor este panoul și QA-ul acestuia. Construcția monitorului este cât se poate de industrială și total neatractivă.

Din nou, nu mi se pare un lucru rău. Până la urmă nu trebuie să tre distragă nimic când sorbi CS-ul din priviri și aburești ecranul cu respirația că stai prea aproape.

Dar nici Benq nu aveau un aspect atât de bacovian. Mai puneau o dunguliță roșie.

În fine, ViewSonic XG2431 se pierde în fundal. Arată ca un alt monitor. Dar cu niște margini extrem de subțiri.

Viewsonic XG2431

Doar că sub aspectul acesta neinteresant zace o performanță ce alți producători o impachetează cu tot felul de beculețe inutile și caracteristici ce nu folosesc nimănui.

Mie-mi plac lucrurile lipsite de flashiness. Exact ca Superlight.

Meniul monitorului ViewSonic XG2431

Punctul slab al majorității monitoarelor ViewSonic. Zici că se încăpățânează să integreze cel mai urât și contra intuitiv meniu existent. Parcă vor să își pedepsească utilizatorii.

Dar știți voi, e ca mersu pe bicicleta. Oricâte picioare îți rupi, când ai învățat, nu mai uiți. Ce contează chinuiala dacă rezultatul e sublim.

Oricum, după ce oprești FreeSync Premium, dai sunetul pe mute și faci ajustările tale de luminozitate nici că te mai întorci la el.

 

Teste Input lag

Metodologie testare

Așa cum am descris și în acest articol, metodologia de testare a suferit o serie de schimbări de-a lungul timpului pe masură ce tot descopeream neajunsuri. Argumentările le gasiți în articolul indicat acum două propoziții.

Așadar, pentru a putea număra milisecundele scurse din momentul în care mouse-ul începe să se deplaseze pe mousepad până în momentul în care monitorul afișează mișcarea folosim o camera video Sony RX100 Mark Va ce poate filma la 1000 fps. Asta înseamnă că fiecare cadru al filmării reprezintă o milisecundă.

Sony RX100 Va

 

Pentru a deplasa mouse-ul într-o manieră repetitivă ne folosim de „electrocorditor” un ciocan cablat la un LED ce se aprinde în momentul în care ciocanul împinge mouse-ul.

 

Jocul folosit pentru testarea standard este CS:GO cu framerate-ul blocat la 400 cu rezoluția 1920×1080 și detaliile setate la minim. Singura diferență între demonstrația de mai jos și realitate este că în teste folosim cuțitul întotdeauna.

Razer Viper input lag tests | WASD
Cadrul 199 reprezinta momentul in care circuitul se inchide; frame-ul 200 reprezinta inceputul deplasarii mouse-ului pe pad; frame-ul 210 reprezinta momentul in care actiunea este afisata pe ecran

Bineințeles, toate tehnologiile suplimentare au fost dezactivate pentru realizarea testelor de input lag.

PC-ul pe care rula CS:GO este echipat cu urmatoarele componente:

AMD Ryzen Master | WASD.ro

 

Rezultate input lag

CS_GO mouse aim motion delay - all samples - total time_ 10 minutes (1)

 

 

Iar dacă ne uităm la toate valorile medii pe care le avem cu toate monitoarele testate de noi, ajungem la acest grafic:

CS_GO mouse aim motion delay - miliseconds - lower is better

În ceea ce privește input lag-ul total, ViewSonic XG2431 stă absolut excelent. Rezultatul este sub 8 milisecunde. Iar diferența față de cel mai bun din listă pe care actualmente îl și folosesc, este dată de extra procesarea necesară pentru a oferi o imagine mai bună.

Este pentru prima dată când în mod subiectiv găsesc un candidat care s îl înlocuiască pe Aorus KD25F. Chiar m-am simțit bine cu dânsul pe birou. Față de namila Asus PG42UQ.

 

Verdict

Monitorul nu dă pe dinafară de briz briz-uri. Prețul este unul acceptabil pentru ceea ce oferă. Exact cum erau și Benq pe vremuri. Ofereau exact ce îți trebuie pentru gaming competitiv. La un preț decent.

Cred că acesta este termenul pe care îl căutam pentru a-l defini pe XG2431.

M-a încântat să îl folosesc cât l-am testat. E mișto că are și VESA și voi putea să înlocuiesc simplu Aorusul când va sosi momentul.

Vi-l recomand. Are culori foarte bune și vei putea să îl foloseși și pentru școala. Iar claritatea imaginilor în mișcare îl fac perfect pentru esports.

Nu v-am spus niciodată, dar înca prefer 240 Hz. Remanența este mult mai mică decât la 360 Hz. Cu 360 Hz ai prea multă informație din trecut prezentă pe ecran. Și este extrem de greu să urmarești strafe-urile la distanță mare când te bruiază ghosting-ul.

Puteți cumpăra ViewSonic XG2431 de la PC Garage la prețul de 1499 Lei

Editor's Choice WASD Award

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.