Ca să treceți mai ușor peste a ințelege de ce este nevoie în continuare de această dimensiune și de acest refresh și de rezoluție mică ar fi bine să te gândești că aparatele de epilat pentru dame nu sunt cele mai bune pentru barbă, dar they get the job done anyway. #dacachiartrebuie

Așa că trecând peste prejudecăți, să lucrezi pe un monitor Full HD atunci când ești obișnuit cu un 2560×1440, sau un 4K, trecerea la un spațiu de lucru atât de mic este pur și simplu de neconceput.

Dar aici intervine intelectul tău care îți va aduce aminte de vremurile când ascundeai bările de meniu inutile și maximizai pe cât posibil acel Full HD minuscul. Merită să te întorci în trecut? Păi dacă ți-ai pus deja problema așa răspunsul este nu.

AGON Pro AG254FG sau orice alt monitor cu refresh rate mare și rezoluție mică se adresează unui segment, nu pro accounting, sau pro banking, ci pro gaming.

AOC AGON Pro AG254FG review 360 Hz | WASD
Stânga Aorus KD25F; Dreapta AGON Pro AG254FG

E greu să accepți activitatea asta in viața ta atunci când sunt alții cei ce culeg lauri. Știu că nu îți e ușor să validezi o activitate la care tu nu ai reușit, dar acceptă și mergi mai departe.

Dar este o activitate care mai nou a intrat în vizorul leguitorului din România. Și poate o să înceapă să reglementeze câte ceva în acest domeniu și o să devină un mediu mai sigur pentru toți puștanii care vor o carieră.

Așa că daca ești genul care a petrecut câteva mii de ore arzând o pasiune, chiar și pescuit, poate să înțeleagă de ce unii au anumite nevoi și alții altele în funcție de gradul de inflacărare cu care a mușcat din pasiunea respectivă.

Cu cât fotografiezi mai mult cu atât ești pus in niște scenarii în care ți-ar prinde bine altă sticlă decât aia de o ai pe body-ul camerei, cu alte proprietăți. Mai potrivite și mai expresive pentru ce instantaneu îți dorești să surprinzi.

AGON PRO AG254FG este doar o piesă de echipament. Genul ala de piesă care crește de 700 BHP la 1000 BHP într-un Camaro deja „suparat” și de care șoferul este deja super mulțumit.

 

Ce este AOC AGON PRO AG254FG?

Este un monitor destinat pro gamerilor. Având asta în minte, mă aștept să nu vă mai surprindă faptul ca rezoluția monitorului este 1920×1080. Aceasta rezoluție mică le permite jocurilor să ruleze la un framerate mare. Este echivalent cu redusul masei mașinilor de curse. Cu cât e mai ușoară cu atât e mai performantă. Și același lucru se întâmplă și în gaming.

AOC AGON Pro AG254FG review | WASD

Cu cât e framerate-ul mai mare, cu atât e mai mic input lag-ul și poți reacționa competitiv.

Ce s-a schimbat, însă, de-a lungul anilor, pe lângă creșterea ratei de împrospătare, este tipul de panou utilizat.

Dacă în anii trecuți alegerea unui panou pentru esports însemna să alegi între TN și alte zeci de TN-uri cam similare, IPS-urile au devenit suficient de rapide încât producătorii să le ia în considerare și pentru aceasta echipamentele destinate acestei activități. Și la fel și procesoarele care îți compun imaginea pixel cu pixel pe acel panou, au devenit și ele mai rapide. Asta înseamnă ca toată procesarea suplimentară pentru caracteristicile de gaming (Black Equalizer, Black Frame Insertion, etc) au un impact asupra input lag-ului comparabil cu impactul pe care îl avea asupra unui monitor TN mai vechi.

Bine, ce nu va spune nimeni este că acest IPS este foarte asemanator cu un TN în materie de culori. Panoul este un IPS 6 bit + FRC. Asta înseamnă că atunci când rulează la 360 Hz are doar 6 biti de culoare. FRC este activat doar în cazul în care panoul rulează la 60 Hz. Și oricum adaugă lag. Așa că nu ne interesează această capabilitate care va produce culori mai bune doar la 60 Hz. E monitor de pro gaming, nu pentru Lightroom.

Câștigul este la capitolul unghiuri de vizualizare si contrast mult mai mare. Asta îți va permite să stai în alte poziții pentru concentrare maximă. Altele decât central la 20 centimetri de panou. Macar de la distanța aia cu un IPS vezi ceva în extremități. Cu TN-urile vedeai doar o vignetta forțată.

 

Caracteristici

PS5 ready – bine, nici nu mă așteptam la mai puțin. E vorba de un monitor Full HD. Si cum pentru 1080@120Hz nu ai nevoie de HDMI 2.1, iata ca monitorul de la AOC este compatibil atat cu PS5, cat si cu Xbox series X. Partea buna este ca dispune de doua port-uri HDMI 2.0 (sau HDMI 2.1 cu mai putine caracteristici active) si unul DisplayPort 1.4.

La capitolul port-uri USB stă excelent. Vine dotat cu 4 port-uri USB 3.2 dintre care unul poate fi folosit pentru încarcare rapidă, iar altul, cel verde, pentru a accesa analizorul Nvidia Reflex. N-am să vă povestesc nimic despre acest analizor întrucat nu reprezintă altceva decât fosta mea metodologie de testare a monitoarelor folosind evenimentul click pe post de declanșator. Motivul pentru care am mers spre o metodologie mai relevantă a fost super simplu (relevanța:)). Cu click events măsori doar debounce delay. Iar la șoarecii super proști precum Finalmouse ai debounce de 25 milisecunde. Unde la majoritatea mouse-urilor de pro gaming ai între 4 și 8 milisecunde.

Gluga poate părea inutilă pentru majoritatea gamerilor. Însă, dacă ești obsedat de RGB în 2021 și ți-ai umplut toata camera de luminițe și beculețe colorate, o să te ajute super mult pentru că nu o să ți se mai vadă chiar atât de multe reflexii în zonele întunecate din jocuri. Deși are coating antiglare, un dormitor echipat corespunzător în materie de RGB va reuși să proiecteze ceva pe panou.

Shadow control, sau iluminarea umbrelor pe romanește, este o caracteristică extrem de importantă în pro gaming. Benq au debutat cu Black Equalizer, însă, și implementarea AOC face același lucru, iți iluminează umbrele.

Din cat am analizat pozele și histogramele lor, zona luminoasă devine foarte puțin mai puternică atunci când se activează shadow control. Iar zonele umbroase devin mai luminoase, însă, doar puțin. În cazul meu nu este atât de pregrnant efectul pentru că am setările în BF2042 în asa fel încat zonele umbroase să nu fie extrem de întunecate. Și drept urmare nu prea mă afectează atât de tare această caracteristica.

Dar overall, imaginea e mai luminoasă și nici nu iți prăjește ochii de la supra luminarea întregii imagini cum am vazut implementari mai puțin reușite. Pe Aorus KD25F, de exemplu, avem o astfel de integrare ce nu prea poate fi utilizată.

AOC AGON Pro AG254FG review 360 Hz | WASD
Are și RGB 🙂

 

Unboxing AOC AGON Pro AG254FG

Trecând peste faptul că au inclus detalii despre cum să îl scoți din cutie, AG254FG este ambalat super bine.

În pachet găsești piciorul și talpa piciorului, un cablu HDMI, unul DP, unul USB și alimentatorul și „gluga”.

 

Meniul monitorului AOC AGON Pro AG254FG

Pentru navigare prin meniu există pe spatele monitorului un joystick direcțional. La apăsare accesezi meniul principal si implicit ai acces la meniu. Însă dacă apeși stânga, drepăta sau sus sau jos vei avea acces la niște funcții rapide. Același lucru se întâmplă și cu telecomanda quick switch. Ai acces la aceleași funcții rapide, sau la meniul principal.

Foarte ușor de schimbat setările on the fly.

Iar meniul principal este foarte intuitiv. În mare parte și pentru că structura este pe 3 niveluri. Iar felul inteligent în care sunt grupate setările chiar mă face să le mai accesez și cu alte ocazii decât setarea inițială.

 

Metodologie de testare

Așa cum am descris și în acest articol, metodologia de testare a suferit o serie de schimbări de-a lungul timpului pe masură ce tot descopeream neajunsuri. Argumentările le găsiți în articolul indicat acum doua propozitii.

Așadar, pentru a putea număra milisecundele scurse din momentul în care mouse-ul începe să se deplaseze pe mousepad până în momentul în care monitorul afișează ceva, folosim o cameră video Sony RX100 Mark Va ce poate filma la 1000 fps. Asta înseamnă că fiecare cadru al filmării reprezintă o milisecundă.

Sony RX100 Va

 

Pentru a deplasa mouse-ul într-o manieră repetitivă ne folosim de „electrocorditor” un ciocan cablat la un LED ce se aprinde în momentul în care ciocanul împinge mouse-ul.

 

Jocul folosit pentru testarea standard este CS:GO cu framerate-ul blocat la 400 cu rezolutia 1920×1080 și detaliile setate la minim.

Razer Viper input lag tests | WASD
Cadrul 199 reprezintă momentul în care circuitul se închide; frame-ul 200 reprezintă inceputul deplasării mouse-ului pe pad; frame-ul 210 reprezintă momentul în care acțiunea este afișata pe ecran

Bineințeles, toate tehnologiile suplimentare au fost dezactivate. Singura tehnologie pe care am activat-o a fost ULMB ca sa verificam ca funtioneaza as advertised la 240 Hz. In rest G-Sync și orice altceva a fost dezactivat. Același lucru este valabil și pentru Aorus KD25F cu care îl vom compara. Și pentru el am dezactivat tot. Inclusiv motion blur reduction-ul.

PC-ul pe care rula CS:GO este echipat cu urmatoarele componente:

AMD Ryzen Master | WASD.ro

 

Rezultate Input Lag

În primul grafic veți observa evoluția monitorului AOC AGON Pro AG254FG dacă aranjăm eșantioanele în ordine cronologică. Am păstrat în grafic exclusiv monitoarele testate de mine ce sunt din punctul meu de vedere bune pentru esports.

Comparativ monitoare Pro gaming grade

Cel mai important aspect pentru un monitor ce are ca destinatar un progamer este intervalul în care se încadrează ca lag. Tocmai din acest motiv am considerat mai important acest grafic. Ceea ce am obținut a fost între 6 și 9 milisecunde.

Prin comparație, un monitor pentru casual gaming ca Asus ROG PG32UQX 4K@144Hz, se încadrează în intervalul 11-15 milisecunde.

Ai putea spune ca e infimă diferența și cp nu poți să o simți. Si cam așa este. Atâta vreme cât stai cu mouse-ul cu care am efectuat eu testele, adica Razer Viper 8K. Dacă cumva folosești alt mouse, intervalul de lag este mult mai mare si implicit și mouse-ul mai laggy. De exemplu, Glorious Model O- și monitorul Aorus KD25F iți oferp un motion delay de 12 milisecunde. Versus ~7 milisecunde cât obține Viper 8K. Combină Glorious Model O- (sau orice model de la ei) cu monitorul Asus ROG PG32UQX și ajungi la un lag pe care garantat o să îl simți.

AOC AGON 4 Pro AG254FG review | WASD

 

Comparativ valori medii

AOC AGON 4 Pro AG254FG review | WASD

Și a intrat direct în lista monitoarelor cu sub 8 milisecunde lag total în testele noastre.

 

Contrast

Deși pare o valoare medie, un raport de 1071:1 pentru un monitor super rapid este o valoare foarte buna. Și dacă te uiti atent prin grafice vei observa ca monitoarele mai noi de gaming au contrastul ceva mai crescut decât clasicele Benq.

Deși nu v-am precizat nicăieri valorile DeltaE, acesta stă bine la valoarea medie. Are un DeltaE mediu de 0,8. Dar cel maxim de 8,3 pe culoarea albastru.

AOC AGON 4 Pro AG254FG review 360 Hz | WASD

 

240 Hz vs 360 Hz

 

Verdict

AOC AGON Pro AG254FG review | WASDCa să nu o lungim exagerat de mult, AOC Agon AG245FG este o alegere mult mai inspirată decât un monitor de 240 Hz. Are ULMB, echivalentul DYAC+ de la Zowie/Benq, însa, spre diferență de orice alt monitor cu black equalizer bun, AOC AGON Pro AG254FG are un contrast excelent. Asta iți va permite să vezi mai bine inamicii în zonele întunecate decât pe un TN cu contrast 800:1. Poate din acest motiv am considerat inutil black equalizer/shadow control de la Aorus KD25F, pentru ca și el are contrast peste 1000:1 și imaginea arată mult mai bine decât la 800:1. Și nu ai aceleași nevoi.

Ajustarea umbrelor se poate face doar în 3 trepte. E drept că există multe monitoare cu mai mulți pași, însă, așa cum am mai zis, AG245FG oferă un contrast atât de bun încât nu ai nevoie de 10 pasi. Mai bine puțini și ok, decat multi si exagerați (vezi Aorus KD25F).

Și dacă îi mai montezi și gluga o să observi că de fapt merge să joci și cu luminozitatea dată mai jos. Nu trebuie să fie monitorul sursa principală de lumină din dormitor doar ca să acopere orice mică reflexie din zonele umbroase din jocuri.

Îmi place foarte mult că există în pachet telecomanda quick switch. În cazul în care monitorul ajunge într-un setup cu mai multe monitoare, devine dificil accesul la joystick-ul directional de pe partea dreaptă. Așa vei putea accesa absolut toate setările, fără să te mai chinui să cauți joystick-ul. Plus că ai nevoie de acces rapid la schimbarea sursei de semnal dacă legi la el și o consolă PS5.

Există și niște tehnologii Nvidia integrate, însă acestea nu il ajută cu nimic pe un pro gamer. Așa că am să le ignor total. Bine, poate în Hearthstone G-Sync reușește să iți facă experientă mai placută. Dar la fel de bine poți juca și pe tableta în jacuzzi. Și nu cred ca experiența mai suferă comparație cu vreun G-Sync :).

  • Prețul oficial al monitorului AOC AGON Pro AG254FG este de 4139 Lei și îl găsiți listat și aici. Dar la un preț mai mare.

Great for gaming WASD Award

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.