Alt monitor cu nume ciudat, dar cu specificatii super misto. Fi27Q-X de la Aorus este cumva pasul logic catre un ecran mai mare pentru orice gamer mai pretentios.

Adica monitoare QHD cu 165 Hz am tot vazut, dar cele cu refresh rate de 240 Hz sunt ceva mai rare.

Cumva, FI27Q-X si toate monitoarele care folosesc acelasi panou au devenit  un fel de top pick in zona asta de 27 inci cu rezolutia QHD.

Cum acest monitor este din prima clasificat drept top pick, asa sunt cele cu 165 Hz sweet spot, iar cele la 144 Hz un fel de entry level. Cel putin in zona asta de panouri QHD IPS.

Aorus FI27Q-X review | WASD
Stanga: Aorus AD27QD: dreapta: Aorus FI27Q-X

 

Ce este Aorus FI27Q-X?

Un monitor Aorus cu acelasi sasiu de 27 inci ca AD27QD, dar cu panou diferit, desi tot IPS. FI27Q-X are un refresh rate de 240Hz, vs. 144Hz cat avea AD-ul, sau 165Hz ai lui FI27Q-P.

Legat de IPS, Aorus il lauda cu un timp de raspuns GTG de 1ms sau 0.3ms MPRT. De asemenea, promit o reproducere a culorii de 100% in spatiul de culoare AdobeRGB.

Rezolutia de 2560x1440p ar putea fi punctul sensibil pentru gameri la 240Hz. Ma refer la cei care nu isi investesc toti banii intr-o placa video si constientizeaza ca au nevoie si de un monitor care sa stoarca toate resursele unui GPU.

Panoul este pe 8 biti + FRC, iar procesarea semnalului se face in 10 biti pentru a putea fi certificat cu VESA HDR.

Luminozitatea maxima ajunge la 400 cd/m2, obtinand certificare HDR400.

Avand sasiul similar, FI27Q-X poate pivota orizontal la -20° – +20° sau roti vertical la +90, e ajustabil pe inaltime la 130mm sau se inclina la -5° – +20°.

Se invarte in toate felurile

 

CARACTERISTICI

Freesync (compatibil G-sync): Reducerea screentearing-ul si, intr-o oarecare masura, egalarea timpului dintre cadrele randate de GPU si trimise catre afisare. Rezultatul este o imagine ceva mai smooth si fara screentearing vizibil. Freesync este tehnologia AMD, open-source, care la monitorul Aorus poate intra in actiune intre 48 si 240Hz. G-Sync a lui Nvidia poate fi activata chiar si la limita inferioara de 1Hz.

Freesync mai inseamna ca FI27Q-X poate lua avantajul tehnologiei VRR (variable refresh rate) de pe PS5 si Xbox Series X|S. Insa, refresh rate-ul va fi limitat la 120Hz.

Din testele pe care le-am tot efectuat de-a lungul timpului, mai exact din 2015 incoace, am observat ca G-Sync adauga in jur de 1 milisecunda la input lag comparativ cu scenariu similar in care G-Sync ar fi dezactivat. Oricum, castigul de care ai parte ca imbunatatire a experientei este considerabil. Mai mare decat cresterea insignifianta a lag-ului cu 1 milisecunda.

ANC (active noise cancelling) pentru jack-ul de microfon.

Aim Stabilizer: reducerea motion-blur-ului la costul reducerii luminozitatii. Dar, imaginea arata mult mai curata atunci cand sunt foarte multe elemente grafice in miscare.

Black Equaliser 2.0: iluminarea zonelor intunecate, insa se aplica la intreaga scena.

GameAssist: afisarea unui crosshair sau a unui cronometru.

PIP/PBP (picture in picture / picture by picture): afisarea unei imagini mai mici intr-un colt, in timp ce deja ruleaza una pe dimensiunea completa a panoului, si afisarea a doua imagini despartite, una langa alta, pe orizontala.

OSD Sidekick: soft de configurare a monitorului, prin care se poate face si update la firmware (care dureaza in jur de 7-8 minute).

 

Meniul monitorului Aorus FI27Q-X

Bineinteles, meniul este acelasi pe care il stiam de la AD27QD si de la KD25F, monitoare pe care le-am testat in trecut. Am observat ca au pastrat o structura identica si pentru monitorul Gigabyte M27Q.

Au adaugat in plus fata de AD27QD, dar nu si fata de KD25F, posibilitatea de a modifica fiecare profil in parte (Aorus, FPS, Movie, etc).

 

Galerie foto Aorus FI27Q-X

 

Input lag

Graficul de mai jos iti arata distributia celor 22 de sample-uri pe decursul a 10 minute in CS:GO. Detalii despre metodologia de testare gasiti in acest articol.

Iar daca facem media esantioanelor de mai sus ajungem la urmatoarele valori medii:

Valorile reprezinta mijlocul intervalului de lag in care se situeaza fiecare dintre monitoarele testate.

 

Image Quality

Toate masuratorile le-am efectuat cu un X-rite i1 Display Pro

Black Luminance

Contrast

Average Delta E

 

240 Hz IPS vs 240 Hz TN

Mai jos aveti o captura in slow motion la 1000 fps cu Aorus KD25F si Aorus FI27Q-X. Ceea ce vedeti mai jos reprezinta cel mai clar moment pe care am putut sa il capturez cu cele doua monitoare. Si TN-ul are un pic de ghosting si poate fi observat pe litera S de la fps.

Acea urma este de fapt pozitia navetei in urma cu 4.16 ms.

Imaginea generata de panoul IPS pare cu mai putin contrast decat cea de deasupra si fix asa este. Daca va uitati in graficele de mai sus veti observa ca monitorul KD25F chiar are contrastul mai mare decat FI27Q-X. In schimb nu se observa la fel de multe nuantede culoare. Pare mult mai flat imaginea. Fara nici un fel de shading.

V-am pregatiti aici doua arhive cu mai multe cadre de la fiecare monitor.

TN VS IPS – 240 Hz

 

 

Verdict

Aorus FI27Q-X aduce in plus fata de AD27QD o rata de improspatare mult mai mare. Asta se intampla pentru ca panourile IPS au progresat extrem de mult in ultimul an. Si avand in vedere ca au ajuns in punctul in care pot oferi un refresh la fel de mare precum un TN, putem spune ca in curand le vor inlocui.

In ceea ce priveste input lag-ul, se observa o oarecare diferenta fata de TN-uri. Este o idee mai lent FI27Q-X, dar asta se intampla pentru ca reproduce mai multe culori. Oricum, diferenta este insignifianta comparativ cu castigul adus de niste culori super bune. Asta il face foarte bun pentru editare foto-video, dar si pentru jucat.

Cand vine vorba de jucat, IPS-urile au un comportament al lor specific. Cumva, imaginile din trecut raman prea vizibile pe panou. Mult mai vizibile decat pe un TN. Poate si pentru ca TN-urile sunt ceva mai basic in ceea ce priveste reproducerea culorilor. Oricum, in Esports nu ai nevoie de atat de multe culori. Culori si peisaje frumoase inseamna distractii in timpul meciului.

Pentru tine, acasa, cand dai din cand in cand un meci cu baietii, chiar nu conteaza pe ce monitor joci. Adica daca vrei sa te dai tryhard, sigur, poti lua un Aorus KD25F. Dar in acelasi timp, daca nu ai nimic de demonstrat nimanui si nu te intereseaza sa ii rupi pe toti, poti foarte bine sa o faci si cu un astfel de monitor. Si apoi cand termini de jucat poti face orice altceva, dar cu o calitate a imaginii muuuult mai buna. Majoritatea timpului il vei petrece consumand continut, nu atrenandu-te pentru vreun meci. Nu?

Acum ca stau si ma uit in graficul cu input lag imi dau seama ca M27Q este cumva in zona best buy, in vreme ce FI27Q-X este top of the top. Atat ca features, cat si calitatea imaginii la un refresh mai mare. Bine, este si x2 diferenta de pret intre ele.

  • Pretul monitorului Gigabyte Aorus FI27Q-X este destul de mare. Il puteti cumpara de la PC Garage la pretul de 3732 Lei.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.