De foarte multa vreme tot caut monitorul perfect pentru mai multe platforme si in cautarile mele nu speram decat la ceva ce schimba sursele intr-un mod facil.

Dar cumva Gigabyte au mers mai departe si au integrat un KVM in acest monitor.

Il face cumva aceasta caracteristica monitorul perfect pentru console+PC gaming?

Vom vedea in cele ce urmeaza.

Gigabyte M27Q review | WASD

Oricum, pentru mine este o oarecare surpriza ca acest monitor nu vine sub brand-ul Aorus, ci direct Gigabyte.

Poate ca nu il considera suficient de „de gaming” de nu l-au bagat si pe el in categoria cu emblema „vultur”.

 

Ce este Gigabyte M27Q?

Este un monitor de 27 inci cu refresh rate de 165 Hz si rezolutie QHD sau 2560×1440. La fel ca si majoritatea monitoarelor cu aceasta rezolutie, se afla cumva in zona sweetspot. Are si suficienta rezolutie pentru a afisa imagini clare, dar iti permite si sa ai un framerate mai decent decat ar face-o un monitor 4K.

Bineinteles ca poti sa joci la alta rezolutie decat cea nativa. Dar cea nativa iti va afisa mereu cele mai clare imagini.

Panoul este „super speed IPS” si la nivel declarativ ar un timp de raspuns al pixelilor de 0.5 milisecunde. Frecventa maxima la care se poate actualiza este de 170 Hz.

La capitolul caracteristici sta la fel ca orice monitor Aorus si tocmai din acest motiv nu prea inteleg de ce nu poarta acest insemn.

Este dotat cu Black Equalizer, OSD Sidekick, Aim stabilizer, Aim Magnifier, Freesync Premium si PIP/PBP.

Aim magnifier este un gimmick foarte interesant. Practic iti da zoom pe zona centrala. Este foarte utila aceasta caracteristica daca cumva ai probleme cu vederea. Iti va un pic de avantaj pentru tintit la distante foarte mari.

Aim stabilizer este caracteristica ce iti va reduce motion blur-ul in cazul in care il observi. Practic activezi Black Frame Insertion.

La capitolul intrari sta super bine. Este echipat cu doua port-uri HDMI 2.0, un port DisplayPort 1.2 plsu TypeC.

Si de departe cea mai importanta caracteristica a acestui monitor este de switch-ul KVM. Aceasta caracteristica iti va permite sa folosesti un singur set de mouse+tastatura la doua surse de semnal video.

Dar cumva este cu steluta toata aceasta tehnologie. Adica nu te ambala inutilmente. La unul dintre PC-uri trebuie sa conectezi un DP sau HDMI si USB-ul SuperSpeed. Iar la al doilea PC, sau a doua sursa de semnal trebuie sa conectezi monitorul folosind cablul TypeC.

Capitolul la care nu exceleaza ar fi mobilitatea panoului. Nu ai foarte multe posibilitati de ajustare a lui. Adica poti ajusta inaltimea si gradul de inclinare spre spate. Si atat.

Si ar mai fi de mentionat ca nici piciorul nu este cel mai potrivit pentru a pune tastatura ta de gaming foarte aproape de ecran. Este destul de mare. Dar macar incape controller-ul intre cele doua talpi.

 

Meniul monitorului Gigabyte M27Q

 

Galerie foto Gigabyte M27Q

 

Teste input lag

Toate monitoarele pe care le-am retestat cu Razer Viper 8 KHz le-am trecut in graficul de mai jos. M-am gandit ca o astfel de reprezentare vizuala va v-a arata mai bine cam cat de apropiate sunt monitoarele testate in termeni de input lag. Un monitor la 60 Hz nu va arata neaparat altfel pentru ca testele sunt rulate fara sincronizare de vreun fel (Vsync, Gsync, Freesync etc).

CS:GO a rulat la 400 fps. Iar metoda de miscat mouse-ul a fost cu clasicul electrocorditor. Mai multe despre metodologie gasiti in link-ul atasat.

Iar daca luam doar valoriile medii clasamentul arata asa:

Se poate observa si in graficul liniar ca Asus PG258Q pare o idee mai lent. Dar daca este cuplat cu un mouse super rapid, acea diferenta dispare imediat.

 

Verdict

KVM-ul s-a dovedit a fi de adevaratelea o inventie misto. Dar eu tot astept ziua in care voi putea sa conectez doua cabluri USB. Unul catre fiecare sursa. E destul de limitata plaja de conexiuni posibile. Adica daca ai un Radeon 6900XT fara TypeC, asa cum se intampla sa folosesc eu zilele astea…

A trebuit sa scot de la naftalina RTX 2080 Super FE. Care are port TypeC.

Un buton 🙂

Oricum, daca ajungeti posesorul unui astfel de monitor si vreti sa folositi pentru consola si desktop, trebuie sa fiti foarte atenti la iesirile video. Daca placa video are TypeC e totul ok.

Daca vrei sa legi un desktop si un laptop la acelasi monitor va fi totul ok. Majoritatea laptop-urilor moderne au iesire video TypeC. Si asa nu te va mai interesa ce iesire video are placa video a PC-ului.

Pe partea de culori nu am mai trecut sub forma de grafic masuratorile pentru ca se afla in zona de IPS-uri super bune. ΔE mediu de 0,8 si ΔE maxim de 1,8. As putea spune ca e taman bun pentru joaca si editare foto mai lejera.

O chestie misto pe care am observat-o si pe care alti producatori o ignora este posibilitatea de a modifica fiecare profil in parte. Ma refer la FPS, Movie, Reader etc. Pana si pentru sRGB poti modifica luminozitatea.

Oricum, per total este un monitor modern cu foarte multe caracteristici la fel de moderne. Singura lucru la care trebuie sa fii atent este piciorul. Nu prea se misca in asa de multe directii precum suntem obisnuiti.

Dar macar ai unghiuri de vizualizare superbe si PS5 functioneaza la 1080P@120Hz.

 

 

Review overview
Summary M27Q este un monitor plin de caracteristici misto atat pentru lucru cat si pentru joaca.
4.5
Tagged

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.