Cei de la Samsung incearca sa reintroduca conceptul de monitor multimedia. Ei ni-l aduc pe Smart Monitor M5: un monitor de desktop ce dispune de functiile unui televizor smart.

Monitoarele multimedia au fost introduse pe piata acum ceva vreme, probabil putin inaintea timpului lor. Erau monitoare cu boxe integrate, unele dintre ele chiar avand cititoare de CD-uri sau DVD-uri. Acestea erau destinate utilizarii atat pentru divertisment cat si pentru productivitate, insa nu au dobandit popularitate la vremea aparitiei.

Televizoarele si monitoarele, la baza, sunt ambele display-uri. Insa aplicatiile lor sunt oarecum diferite. Imaginea redata de un televizor, in general, este vizionata de la o distanta considerabila spre deosebire de un monitor, fata de care te afli la o distanta de doar cativa centrimetri in momentul utilizarii. Astfel ca panourile acestora sunt diferite. In general, panoul unui televizor are pixeli mari si diagonala mare, imaginea fiind clara la distanta. Pe de alta parte, un monitor are pixeli mai mici si diagnoala mai redusa pentru a forma o imagine clara la apropiere.

Samsung Smart Monitor M5 review | WASD

Intr-un astfel de Smart Monitor trebuie gasit un balans intre cele doua principii descrise mai sus. Adica sa aiba atat diagonala cat si densitatea pixelilor suficient de mari astfel incat sa poata fi utilizat in ambele situatii.

Samsung s-au gandit sa reintroduca acest concept prin Smart Monitor M5, noul lor model de monitor-televizor.

 

Ce este Samsung Smart Monitor M5?

Smart Monitor M5 este un monitor-televizor disponibil in doua dimensiuni, 24 si 32 de inci. Ambele modele au rezolutia de 1920 x 1080 pixeli. Modelul testat de noi este cel cu diagonala de 32 de inci.

In tabelul de mai jos sunt trecute specificatiile tehnice ale lui Smart Monitor M5.

Dimensiune 32″ (80.1 cm)
Plat / Curbat Plat
Dimensiune activa dispaly 698.4 x 392.85 mm
Aspect ratio 16:9
Tip panou AV
Luminozitate 250 cd/m^2
HDR HDR10
Rezolutie 1920 x 1080 (FullHD)
Timp de raspuns 8 ms
Unghi vizibiliate (orizontal si vertical) 178°
Numar culori 16.7 milioane
Refresh rate 60 Hz
Intrari HDMI 2.0 2
Porturi USB 2.0 2
Bluetooth Da (Buletooth 4.2)
Wireless Da (Wi-Fi 5)
Difuzoare Da
Culoare corp Negru
Alimentare 100-240 VAC (sursa interna)
Putere consum 60W
Dimensiuni cu picior 716.1 x 517 x 193.5 mm
Dimensiuni fara picior 716.1 x 424.5 x 41.8 mm
Greutate display 5 Kg
Greutate picior 1.2 Kg

Acum ca ne-am familizarizat cu ceea ce se afla sub capota lui Smart Monitor M5, sa vorbim putin despre posibilitatile de utilizare oferite de acesta.

Daca este sa il privim din perspectiva unui monitor, Smart Monitor M5 este ideal pentru munca de birou. Rata de refresh de doar 60 Hz si timpul de raspuns de 8 ms fac din M5 un monitor ideal pentru titlurile offline, in cadrul carora reflexele si precizia nu sunt printre punctele cheie pentru a te bucura de experianta de joc. Tinand cont ca este totusi promovat drept un montior smart, punand accent pe monitor, mi-ar fi placut sa vad macar o intrare DisplayPort si eventual o iesire audio jack.

Privindu-l drept un televizor, Smart Monitor M5 ofera fix ceea ce promite. Poate fi utilizat cu usurinta pe post de Smart TV, insa tineti cont ca nu are tuner TV integrat. In orice caz, in ziua de azi, existenta unui tuner TV este redundanta, majoritatea distribuitorilor de servicii TV oferindu-le prin intermediul internetului sau prin satelit, ambele optiuni necesitand un decodor cu output HDMI.

Smart Monitor M5 ruleaza utilizand sistemul de operare Tizen regasit pe toate modelele de televizoare smart oferite de Samsung. Avem posibiliatea de a utiliza functii precum Tap View, care functionaza prin simpla atingere a marginii televizorului cu spatele telefonului pentru a realiza conexiunea. Totodata avem la dispozitie urmatorul set de functii smart:

  • SmartThings App Support
  • Mobile to Screen
  • Remote Access
  • Sound Mirroring
  • ConnectShare

Cumuland acest set de functii, Smart Monitor M5 este capabil sa fie folosit complet wireless atat impreuna cu smart-phone-ul cat si cu un PC care ruleaza Windows. Si cu toate ca poate nu detii niciunul dintre aceste medii de conectare, tot poti folosi acest dispozitiv stand-alone pe platforme precum YouTube sau Netflix, fiind insa necesara conexiunea Wireless la internet.

De asemena, sa nu uita de existenta lui Samsung DeX care joaca un rol destul de important in existenta lui M5. Astfel Samsung Smart Monitor M5 devine un display complet universal, fiind utilizabil in absolut orice circumsanta.

 

 

Galerie foto

Samsung Smart Monitor M5 este livrat intr-o cutie de carton in interiorul careia regasim display-ul in sine, piciorul, cablul de alimentare si telecomanda.

Odata montat, M5 arata exact ca orice monitor, mai degraba decat ca un televizor. Probabil din cauza piciorului. Dispaly-ul in sine este destul de subtire, avand grisomea maxima de aproxiamtiv 42 de milimetri. Carcasa acestuia este confectionata din plastic negru, iar piciorul este confectionat din aluminiu vopsit negru mat.

Pe spatele panoului regasim cele doua intrari HDMI 2.0, impreuna cu cele doua mufe USB 2.0.

Rama ecranului este foarte subtire, screen to body ratio fiind de aproximativ 90%. Tinand cont de faptul ca diagonala ecranului este de 32 de inci si rezolutia este FullHD, densitatea pixelilor este de doar 69 PPI.

Telecomanda livrata impreuna cu Smart Monitor M5 este acelasi model precum cele regasite pe oricare alt model de Smart TV de la Samsung.

 

Meniurile lui Smart Monitor M5

 

Samsung Smart Monitor M5 nu dispune de un set de butoane sau de un joystick pentru a accesa si naviga meniul, functiile acestuia fiind disponibile exclusiv prin intermediul telecomenzii.

Sistemul de operare Tizen ne pune la dispozitie un meniu amplu de setari, specific unui televizor smart mai degraba decat unui monitor.

Cel mai placut aspect pe care l-am observat este ca in lista de limbi disponibile se afla si „Romana”, care schimba intreg meniul lui M5 in limba romana. Functia de comanda vocala nu este disponibila cand trecem pe limba romana, acest lucru ne este adus la cunostinta prin intermediul unui pop-up care apare imediat dupa aplicarea schimbarii.

 

 

Experienta in timpul utilizarii

Mi-am propus sa testez Smart Monitor M5 in toate conditiile de utilizare care mi-au fost la indemana. Astfel am conceput urmatorul set de scenarii:

  • Utilizarea impreuna cu un telefon Samsung in cadrul functiei Samsung DeX
  • Utilizarea in gaming impreuna cu un PlayStation 5
  • Utilizarea pe post de monitor al unui PC
  • Utilizarea standard pe post de televizor smart

Samsung DeX

Pentru cei care nu stiu, Samsung DeX este o functie exclusiva pentru telefoanele si televizoarele Samsung compatibilie, care iti permite sa ai la dispozitie un setup similar cu un desktop care ruleaza integral pe telefon, interfata fiind redata pe ecranul televizorului. In Samsung DeX ai la dispozitie majoritatea aplicatiilor pe care le ai instalate pe telefon, impreuna cu servicii precum Google Play. Samsung DeX poate functiona fie prin cablu, utilizand Type-C, fie Wireless prin intermediul retelei Wi-Fi la care sunt conectate atat telefonul cat si monitorul. In cazul nostru, Smart Monitor M5 nu dispune de conexiune Type-C, deci vom utiliza varianta wireless.

In timpul utilizarii Samsung DeX, pe modul wireless, telefonul poate fi utilizat fie ca metoda de control pentru interfata redata pe monitor, fie poate fi utilizat in continuare in mod normal daca conectam in monitor un mouse si o tastatura. Cupland in monitor un set de periferice, acesta devine un mini sistem PC ce ruleaza Android.

In cadrul testatrii realizate de noi am utilizat un Samsung Galaxy S21 Ultra impreuna cu Smart Monitor M5. Am urmarit trei metode de interactiune, utilizand initial telefonul pe post de control in interfata tip Desktop, ulterior am conectat periferice in monitor lasand telefonul in modul stand-alone, iar in cele din urma am incercat o sesiune de gaming conectand un controller de PS5 la telefon si ruland un set de jocuri prin Samsung DeX.

Samsung DeX mi s-a parut ideal pentru scurte sesiuni de Office sau video chat pe plaforme precum MS Teams. Implementarea interfetei este mai mult decat prietenoasa cu utilizatorul, totul fiind absolut similar cu utilizarea unui sistem PC. Majoritatea aplicatiilor la care m-am putut gandi au fost compatibilie cu DeX, putand rula jocuri chiar si in modul fullscreen. Evident, telefonul se incalzeste sesizabil in timpul rularii oricarui joc, iar autonomia acestuia este afectata semnificativ.

Conectand controller-ul de PS5 am observat un delay foarte mare al inputului in timpul rularii titlurilor precum Asphalt 9, insa este justificat tinand cont ca atat inputul cat si outputul se realizeaza wireless, iar procesarea se intampla pe telefon.

Cel mai util mi s-a parut sa folosesc Samsung DeX impreuna cu mouse si tastatura deoarece delay-ul intre comenzi si raspuns este minim, iar experienta este cea mai apropiata de ceea ce trebuie sa reprezinte, adica un Desktop.

PlayStation 5

Utilizand Samsung Smart Monitor M5 impreuna cu o consola PlayStation 5 am intampinat problema principala care apare cand incerci sa combini un televizor cu un monitor: distanta ideala de utilizare in timpul jocului este destul de redusa. Pentru a putea beneficia de o sesiune placuta de gaming care sa imi permita sa ma uit confortabil la ecran, a trebuit sa imi amplasez scaunul la o distanta de doar un metru si jumatate fata de ecran. Daca ma aplasam mai departe deveneau greu de distins scrisul si elementele de detaliu. In orice caz calitatea imaginii este buna, iar luminozitatea suficient de mare cat sa ofere o experienta placuta chiar si intr-o camera luminata de soare.

PC

Utilizat impreuna cu un sistem PC, Smart Monitor M5 poate fi conectat atat prin cablu HDMI cat si wireless. Astfel amplasarea acestuia este foarte permisiva.

Privind de la apropiere, panoul lui M5 ofera o imagine clara. Chit ca gradul de densitate al pixelilor este redus. Alaturat de un alt monitor cu rezolutia FullHD, diferenta este aproape insesizabila. Reversul medaliei este dat de punerea lui Smart Monitor M5 langa un televizor cu specificatii similare: cand il privesti de la apropiere pixelii devin vizibili, sugerand faptul ca acel panou este construit cu scopul de a fi privit de la distanta.

TV

Ei bine, un TV este un TV la urma urmei. Daca este si smart, cu atat mai bine! Personal nu am resimtit lipsa tunerului TV din moment ce utilizez in special platforme de streaming. Vizionarea de clipuri video pe YouTube este placuta indiferent de distanta de la care privesti, iar boxele sunt destul de puternice, insa lipsite de Bass.

Trecerea dintre modurile de input se face „la cheie” direct din dispozitivul sursa, ca e vorba despre telefon, despre PC sau chiar despre consola.

Am folosit acest monitor smart in incinta unei camere inchise cu suprafata de circa 30 de metri patrati. Nu am simiti macar o singura data nevoia sa mut ecranul, fiind vizibil din absolut oricare unghi.

Aceste aspecte dovedesc si sustin multifunctionalitatea si utilitatea reala oferita de Samsung Smart Monitor M5.

 

Verdict

Samsung Smart Monitor M5 este un monitor care dispune de toate functiile existente pe un televizor smart, incluzand telecomanda. Modelul testat de noi este cel cu diagonala de 32 de inci, existand si varianta cu diagonala de 24 de inci.

Rezolutia este FullHD, iar rata de refresh este de 60Hz, cu timpul de raspuns de 8 ms. Astfel, M5 nu este monitorul ideal pentru gaming competitiv deoarece vine cu latente destul de ridicate. Samsung au trebuit sa faca un compromis intre dimensiunea ecranului si rezolutia acestuia astfel incat M5 sa ofere calitate pentru utilizarea atat de la apropiere, pe post de monitor, cat si de la distanta, pe post de televizor. Evident, fiind un monitor smart, tuner-ul TV lipseste, insa consider ca acesta era oricum inutil in ziua de azi, cand majoritatea distribuitorilor de servicii de televiziunea realizeaza transimisiunea prin internet sau satelit, une este necesar un decodor cu output HDMI.

Printre altele, Smart Monitor M5 dispune de compatibilitate cu Samsung DeX, Screen Mirroring si Remote Access, putand fi utilizat intr-o gama foarte variata de circumstante. Acesta se poate conectat atat la telefonul tau cat si la PC fara probleme, iar Samsung DeX te lasa sa le combini pe ambele folosind doar un telefon Samsung compatibil.

Recomand Smart Monitor M5 celor care locuiesc intr-un spatiu restrans, cum ar fi o garsoniera, unde este dificila instalarea unui televizor si a unui birou de lucru. Acesta iti permite se integrezi aceste doua necesitati intr-una singura. Spre deosebire de un monitor obisnuit, acesta integreaza boxe si functii de conectare remote.

  • In prezent puteti achizitiona un Smasung Smart Monitor M5 cu diagonala de 32 de inci la pretul de raft de 1158 Ron

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.