Imi plac monitoarele mari si de cand mi-am achizitionat volan si stand le vad rostul in viata mea acestor ecrane enorme.

Acum mai putin de o luna incheiam dezamagit testarea monitorului Asus PG34UQX. Un 4K@144 Hz cu un pret enorm. Parea misto. Dar m-a dezamagit in materie de lag.

Aorus FV43U review | WASD
24 inci si 43 inci

Cand toate monitoarele bune de gaming obtin sub 10ms input lag in testele noastre, nu avea cum sa fie satisfacator PG34UQX cu cele 13ms ale sale.

Dar mergand mai departe, Aorus FV43U nu este un monitor G-Sync si asta inseamna ca nu are integrata placa aceea cu G-Sync. Aceea care e responsabila si pentru lag-ul monitorului mai sus mentionat.

Fiind construit in jurul altui procesor si al altui panou, va imaginati ca doar speram sa fie si el in gasca monitoarelor rapide.

Si pe langa asta are si HDMI 2.1. Adica il pot folosi si la PS5 la 120 Hz. Nice.

Pentru specificatiile complete am sa va rog sa consultati pagina produsului.

 

Experienta cu AORUS FV43U

In acest capitol includem absolut tot. Inclusiv layout-ul telecomenzii, picioare sau cable management. Au trecu vreo 10 ani de cand monitoarele cu tub sunt MIA si mi se pare normal ca majoritatea monitoarelor LCD ce se lanseaza sa fie actualizate atat pe interior, ca tehnologii, cat si pe exterior.

Astfel incat viata utilizatorului sa fie mai usoara.

Picioarele montioarelor, de exemplu, au evoluat atat de mult incat unele includ chiar si incarcatoare wireless pentru telefon sau alte dispozitive.

Aorus FV43U vine echipat cu doua picioruse de TV. Nu poti regla nimic in ceea ce priveste inaltimea si nici nu permit prinderea cablurilor in vreun fel. Asa cum multe TV-uri aparute in anii trecuti o fac.

In ceea ce priveste alimentarea, Aorus FV43U are nevoie de un cablu standard de alimentare de PC. Conectorul se afla in laterala stanga si este obligatorie achizitia separata a unui cablu cu mufa la 90 grade. Puteau sa includa si ei in pachet. Dar probabil crestea pretul prea mult.

Conectorii HDMI, DP si USB se afla pe spatele monitorului, orientati catre latura dreapta. O pozitie extrem de ciudata, dar avand in vedere dimensiunea monitorului si imposibilitatea de a il invarti, putem spune ca sunt pozitionate perfect.

Joystick-ul pentru navigat prin meniu, atunci cand nu este folosita telecomanda, este pozitionat pe latura de jos fix in mijloc. Exact cum am vazut la majoritatea modelelor Aorus.

VESA mount 200×200 este singura solutie pentru a putea regla in vreun fel unghiul monitorului. Fie folosind un brat extrem de scump, fie folosind un suport de perete pentru TV. Si la cat de mare mi s-a parut cand il aveam pe birou, incepusem sa cochetez tot mai tare cu ideea de a il amplasa pe peretele din spatele biroului si sa fug cu biroul 50cm mai in spate.

Cam atat de mare este.

Telecomanda este super misto si mi-ar placea sa extinda la mai multe modele aceasta caracteristica. Este mult mai comod sa faci ajustari stand asezat pe scaun decat aplecandu-te cautand joystick-ul de navigare prin meniu.

 

Metodologie de testare

Input lag

Asa cum am descris si in acest articol, metodologia de testare a suferit o serie de schimbari de-a lungul timpului pe masura ce tot descopeream neajunsuri. Argumentarile le gasit in articolul indicat acum doua propozitii.

Asadar, pentru a putea numara milisecundele scurse din momentul in care mouse-ul incepe sa se deplaseze pe mousepad pana in momentul in care monitorul afiseaza ceva folosim o camera video Sony RX100 mark Va ce poate filma la 1000 fps. Asta inseamna ca fiecare cadru al filmarii reprezinta o milisecunda.

 

Pentru a deplasa mouse-ul intr-o maniera repetitiva ne folosim de „electrocorditor” un ciocan cablat la un LED ce se aprinde in momentul in care ciocanul impinge mouse-ul.

 

Jocul folosit pentru testarea standard este CS:GO cu framerate-ul blocat la 400 cu rezolutia 1920×1080 si detaliile setate la minim.

Cadrul 199 reprezinta momentul in care circuitul se inchide; frame-ul 200 reprezinta inceputul deplasarii mouse-ului pe pad; frame-ul 210 reprezinta momentul in care actiunea este afisata pe ecran

Bineinteles, toate tehnologiile suplimentare au fost dezactivate pentru realizarea testelor de input lag.

PC-ul pe care rula CS:GO este echipat cu urmatoarele componente:

Picture quality

Pentru masurarea culorilor am folosit un X-Rite i1 Display Pro. M-a interesat in mod special reproducerea culorilor si mai bine zis abaterea de la o reproducere ideala. Adica Delta E. Asadar, am masurat toti parametrii cu monitorul setat pe default, adica asa cum este el cand il scoti din cutie, dar si folosind profilul sRGB (acolo unde exista) sau dupa o calibrare dupa un white point apropiat display-ului de testat.

De asemenea, am inregistrat si valoarea maxima a luminantei, dar si contrastul maximum afisat vreodata pe perioada testelor. Ambele valori sunt foarte importante. Mai ales luminanta deoarece cu cat este mai mare cu atat ai mai multa flexibilitate in setarea culorilor pentru gaming.

In ceea ce priveste delta E-ul, nu am notat doar valoarea maxima asa cum am observat ca se practica. O sa gasiti delta E maxim alaturi de delta E average. Pana la urma, impreuna va ofera o privire de ansamblu mai buna. Media este facuta pe un patch de 24 de culori, iar maxima este valoarea maxima inregistrata pe o singura culoare. Mi se pare logic sa conteze si media. Cu cat este mai mica media pe 24 de valori, cu atat mai bine.

 

Teste input lag

Cumva ma asteptam sa fie mai rapid monitorul Aorus. Si se observa fix asta din grafic. FV43U are input lag-ul mai mic decat celalalt 4K@144 pe care l-am testat.

Daca privim in ansamblu doar valoriile medii, Aorus FV43U este un monitor mediocru.

 

Image quality

Luminance

 

Delta E

 

Verdict

Va spun sincer ca Aorus FV43U mi-a placut intr-un singur loc. Pe standul de volan. Pe birou este prea mare. Cel putin pentru mine si pentru necesitatile mele. Mi s-a parut si obositor sa petrec zile intregi in fata lui asa de aproape.

Pe standul de volan, insa, in locul TV-ului Sony XH90 a fost perfect. Cumva 55 inci e cam mult pentru un volan cu stand si pe langa asta TV-ul acela are un lag infernal de mare.

Nu v-am mai povestit nimic despre KVM pentru ca am facut-o deja in alt material si pentru ca este de la sine inteles ce face. Ei bine, si acest model de monitor de la Gigabyte vine echipat cu KVM. Sper sa devina si ea o dotare standard pentru toate monitoarele cu TypeC deoarece este extrem de utila. Te scapa de un set de periferice de pe birou. Bineinteles, daca lucrezi cu mai multe computere in paralel.

Daca tu crezi ca ai cum sa il integrezi in viata ta de gamer, ia-l, e rapid. Dar in acelasi timp adu-ti aminte ca tot pe la acelasi pret gasesti si LG CX. OLED-ul ala super misto si lag mic.

Pretul la care poti cumpara Aorus FV43U este de 5299 Lei

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.