AMD a lansat FidelityFX Super Resolution. Raspunsul creat de AMD pentru DLSS va fi compatibil si cu placile grafice Nvidia.

Stiti care este unul dintre cei mai buni aliati ai progresului? Competitia!

Cu siguranta ca ati auzit sau poate chiar experimentat tehnologia DLSS (Deep Learning Super Sampling) pe care o regasim pe placile video Nvidia RTX. Aceasta a fost facuta posibila datorita nucleelor Tensor, care se ocupa cu supra scalarea rezolutiei, cu ajutorul inteligentei artificiale. Astfel, se poate pastra o rezolutie superioara, dar cu framerate-uri consistente.

Iata ca AMD aduce un raspuns pentru aceasta gaselnita, care pana acum era intalnita doar in tabara verde: FidelityFX Super Resolution.

Conceptul alternativei AMD este similar cu cel al DLSS daca este sa ne luam dupa spusele companiei. AMD declara ca FSR se foloseste de un algoritm avansat care analizeaza imaginea, iar apoi o recreaza la rezolutia aleasa. Pe langa acest lucru, intreaga operatie este trecuta printr-un proces de sharpening pentru a consolida detaliile, generand, in teorie, o imagine mai aspectuoasa fara a afecta performanta.

amd-fsr
Setarile FSR pentru calitatea imaginii

Cine vrea un usor boost de performata (pastrand totodata si o buna fidelitate a imaginii) va alege modul Ultra Quality. Cine vrea un boost simtitor pentru frame-uri si este dispus sa sacrifice din experienta vizuala, se poate orienta catre varianta Performance. Modul Balanced ar trebui sa fie undeva la mijloc, sa balanseze performanta cu calitatea.

AMD sustine ca FidelityFX Super Resolution creste performantele de 2,4 ori fata de rezolutia nativa. OK, aici vorbim doar despre scenariul de gameplay la rezolutie 4K, in modul Performance.

 

Cadre bonus pentru toti

Spre deosebire de DLSS, FSR este un software open-source. Acest lucru inseamna ca orice dezvoltator de jocuri va avea acces la el si il va putea integra in jocurile sale. AMD spune ca software-ul va putea fi descarcat in mod gratuit la jumatatea lunii iulie.

Jucaria pe care AMD ne-o prezinta este suportata de peste 100 de modele de procesoare si placi grafice. Pe aceasta lista regasim seriile 5000 si 6000 de placi video, seria 500 sau modele precum Radeon RX 480/470/460. De asemenea, FSR poate functiona si placile video Nvidia de la seria 10 (Pascal) in sus.

Cand vine vorba de motoarele grafice suportate de FSR, acestea sunt 3 la numar: DirectX 11/12 si Vulkan API.

Jocuri care suporta de azi FidelityFX Super Resolution

Sunt asteptate si altele pana la sfarsitul acestui an, incluzand DOTA 2, Far Cry 6 si Resident Evil Village. Pentru a-l utiliza trebuie sa aveti cea mai noua versiune de driver.

Pe langa jocurile deja mentionate, peste 40 de creatori de jocuri au aplicat deja pentru suportul FSR, deci cu siguranta vom vedea mai multe titluri compatibile in viitor.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.