Ardeam de nerăbdare să împărtăşesc cu voi informaţiile legate de noua serie de plăci video Radeon HD, nume de cod „Southern Islands” pe care AMD ni le-au comunicat săptămâna trecută în cadrul unui prebrief. Iniţial NDA-ul trebuia să se ridice luna viitoare dar se pare că AMD vor să închidă bursa pe plus aşa că ne amăgesc cu câteva detalii picante legate de noile plăci grafice.

Noua serie de plăci grafice străluceşte în primul rînd prin specificaţiile tehnice. AMD se pare că şi-a rafinat suficient procesul de producţie astfel încât să scoată pe piaţă prima serie de plăci video motorizate de cipuri construite pe 28nm executînd un salt impresionant de la 40nm. Seria „Southern Islands” se divide pe trei segmente de piaţă:

„Tahiti” – dedicată segmentului high-end urmată îndeaproape de „Pitcairn” care se adresează jucătorilor care vor un echilibru mai bun din punctul de vedere al raportului preţ/performanţă şi „Cape Verde” care va face cu siguranţă ochi dulci celor care au buzunarele puţin mai goale.

Din punctul de vedere al design-ului s-au schimbat suficient de multe lucruri încât să le punctăm.

 

Noua generaţie aduce schimbări care au fost împărţite de AMD în trei categorii: Graphics Core Next, AMD Eyefinity 2.0 şi AMD App Acceleration. Noi ne vom concentra doar asupra primelor două deoarece ne interesează în mod direct din punctul de vedere al unui gamer sau al unui utilizator obişnuit.

AMD nu au fost foarte specifici când a venit vorba de frecvenţele plăcii. GPU-ul este tactat la 925Mhz dar poate atinge frecvenţe destul de impresionante dacă este supratactat. Conform prezentării AMD poate atinge cel puţin 1Ghz folosind răcirea stock ceea ce nu este foarte surprinzător ţinînd cont de tehnologia de producţie pe 28nm şi noile sisteme de power management care vin odată cu lansarea acestei serii- AMD Power Tune şi AMD Zero Core.   

Nu s-a spus nimic legat de temperaturi însă vom afla acest lucru imediat ce vom testa „Tahiti”. Tot la capitolul eficienţă termică trebuie să menţionăm că „Southern Islands” vor fi răcite de a şasea generaţie de heat-sinkuri vapour chamber şi, nota bene, tot din raţiuni care ţin de o răcire mai bună, inginerii AMD au eliminat cel deal doilea port DVI care se pare că obstrucţiona fluxul de aer. Astfel, noile plăci vor include doar o ieşire DVI, una HDMI şi două mini-display-ports.

Radeon HD7970 vine echipată cu 2.048 procesoare stream şi 3GB memorie GDDR5 / 384 bit,  la o frecvenţă de 1375Mhz. 

 

 

Eficienţa energetică de care vorbeam mai sus este posibilă prin implementarea a două tehnologii – AMD ZeroCore – care nu face altceva decât să coboare frecvenţele memoriei şi ale GPU-ului în „idle”. Cu alte cuvinte, Zero Core se adresează celor care îşi lasă PC-urile pornite pentru o perioadă foarte lungă de timp. Nimic nou veţi spune însă AMD spune că frecvenţa GPU-ului poate coborî până la 25Mhz atunci când PC-ul vostru nu este folosit deloc iar consumul, conform AMD, ajunge la sub 3W.

AMD PowerTune eficientizează consumul de energie în funcţie de gradul de încărcare al GPU-ului. TDP-ul GPU-ului este menţionat oficial ca fiind undeva în jurul valorii de 210W însă în cazul în care ne jucăm puţin cu PowerTune este posibil să crească până la 300W.

 

 

Odată cu „Southern Islands” AMD au lansat şi „Eyefinity 2.0”. Dacă NVIDIA au lansat deja 3D Vision 2, AMD vin din urmă rapid şi aduc nişte schimbări extrem de bine gândite şi foarte aşteptate.

Prima schimbare care pe mine m-a impresionat a fost legată de sunet. Dacă până acum GPU-urile puteau reda un singur stream audio pentru un set-up Eyefinity acum, plăcile din seria „Southern Islands” pot reda sunetul independent, pe toate monitoarele. Tot la categoria sunet intră şi DDM Audio – Directional Audio. Mai precis, dacă mutaţi un clip de pe un notebook, de exemplu, pe un monitor extern, sunetul îl va urma fără a fi nevoie de o configurare în prealabil.

Alte îmbunătăţiri sunt noi configuraţii disponibile pentru monitoare alături de un bezel mai mic, rezoluţii mai mari şi posibilitatea de a seta rezoluţii „custom” plus un framerate mai cursiv la redarea conţinutului 3D pe care AMD l-a numit pompos HD3D.

 

Detalii legate de disponibilitate nu avem, iar preţul pentru un Radeon HD7970 va fi de 499 €, TVA inclus. Preţul este însă orientativ ţinând cont de perioada de restrişte economică în care ne aflăm.

Mai multe despre noua serie veţi vedea în cadrul unui review pe care îl vom publica de îndată ce sosesc plăcile.

 

 

 

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.