În cazul Ivy Bridge, achiziţionarea unei plăci de bază nouă nu era obligatorie dacă aveaţi deja o placă de bază cu socket LGA1155. Dacă vă doriţi un sistem cu Haswell însă, va trebui să vă orientaţi spre un model cu socket LGA1150. Hai să vedem ce au GIGABYTE de oferit.

Gama completă de plăci de bază oferite de GIGABYTE pentru platforma LGA1150 este disponibilă aici şi nu voi intra prea mult în detalii (vorbim de câteva zeci de plăci de bază, până la urmă). De această dată, GIGABYTE oferă două modele cu terminaţia OC dedicate pasionaţilor de overclocking, Z87X-OC Force şi Z87X-OC. Mai sunt oferite şi trei modele din seria G1.Sniper pentru gaming. În ordine, acestea sunt G1.Sniper 5 şi G1.Sniper M5 cu chipset Intel Z87, respectiv G1.Sniper B5 cu chipset Intel B85 (surpriză!). Restul modelelor anunţate folosesc chipset-uri Intel Z87/H87/Q87/B85 şi acoperă gamele entry-level, mainstream şi high-end. Pentru mai multe detalii despre chipset-uri în sine vă recomand să citiţi descrierea facută de Fulger.

features-logo

Partea cea mai interesantă este reprezentată de dotările şi tehnologiile noi implementate de plăcile de bază GIGABYTE pentru Intel Haswell. Avem suitele de dotări Ultra Durable 4 Plus şi Ultra Durable 5 Plus, una sau cealaltă în funcţie de modelul (sau mai bine zis preţul) plăcii de bază. Din câte îmi dau seama, diferenţele între UD5 Plus şi UD4 Plus constau în tehnologiile Ultra Cool (în esenţă, sistemele de răcire folosite pentru chipset şi VRM) şi Ultra USB3+ (până la 10 conectori USB 3.0, dotaţi fiecare cu propria siguranţă, astfel încât defectarea unuia singur să nu ducă la defectarea tuturor conectorilor). Aş vrea să menţionez că nu mă încântă faptul că o parte dintre sistemele de răcire Ultra Cool folosesc ventilatoare. Acestea reprezintă o potenţială sursă de zgomot în plus şi încă o componentă care se poate defecta, dar rămâne de văzut cum se vor comporta în testele practice.

Tehnologia Ultra Performance pare să fie comună ambelor suite, însa în cazul UD4 Plus avem condensatori solizi şi tranzistori MOSFET Low-RDS(on), în timp ce UD5 Plus foloseşte condensatori solizi negri produşi de Nippon Chemi-Con certificaţi pentru o durată de 10.000 ore la o temperatură de 105 grade Celsius alături de integrate digitale PowIRstage şi controllere PWM digitale produse de International Rectifier (deşi în cazul celor care au luat cu copy/paste comunicatul de presă, s-ar putea să observaţi că scrie Recifier).  Condensatorii Nippon Chemi-Com sunt cei mai buni din lume, iar circuitele de alimentare de la International Rectifier sunt la acelaşi nivel cu condesatorii din câte ştiu, deci eu personal mă declar impresionat.

Cea de-a patra şi aparent singura tehnologie cu adevărat comună ambelor suite Ultra Durable este Ultra Safe, în esenţă Dual-BIOS-ul tradiţional GIGABYTE în versiunea UEFI dotată cu LED-uri ca să puteţi să vă daţi seama care dintre BIOS-uri este activ.

Pe lângă cele menţionate deja, GIGABYTE au anunţat şi o serie de dotări exclusive pentru plăcile de bază Ultra Durable (deşi se pare că nu sunt prezente pe toate modelele socket LGA1150). Tradiţionalul strat dublu de cupru (2x Copper PCB) este prezent, alături de dotări relativ noi precum placarea pinilor din socket cu un strat de aur gros de 15 microni pentru eliminarea contactelor imperfecte şi a pinilor corodaţi. De asemenea, este menţionată şi protejarea conectorilor USB şi LAN împotriva descărcărilor electrostatice (High ESD Protection).

Dacă nu v-au ajuns dotările de mai sus, GIGABYTE mai oferă şi următoarele:

Gaming Headphone Amplifier (Front Headphone) – un amplificator de capacitate înaltă cu impedanţă de 600Ω pentru caşti de calitate.

On/Off Charge 2 – oferă suport pentru reîncărcarea dispozitivelor cu sistem de operare iOS sau Android prin porturile USB chiar şi în situaţia în care sistemul este oprit.

Intel Gigabit LAN – controller Gigabit LAN produs de Intel pentru performanţe superioare; în funcţie de model, unul sau mai multe chip-uri şi conectori.

Extensive System Fan Support – suport pentru până la nouă ventilatoare, inclusiv un conector special (CPU_OPT) pentru alimentarea pompei sistemelor de răcire cu apă all-in-one (cum ar fi Corsair Hydro H100 sau altele).

UEFI DualBIOS cu mod Dashboard –  un nou design pentru BIOS-ul UEFI al plăcilor de bază GIGABYTE; modul Dashboard le permite utilizatorilor să monitorizeze parametrii de funcţionare ai plăcii de bază şi frecvenţele de lucru pentru procesor, placa video şi memorii, alături de temperaturi şi voltaje.

Noul GIGABYTE App Center – Software nou, care permite accesarea directă a softurilor GIGABYTE instalate folosind o interfaţă unificată simplă.App Center suportă următoarele aplicaţii GIGABYTE: EasyTune, @BIOS, EZ Setup, Live Updates, USB Blocker, On/Off Charge 2, Smart Recovery, Smart Time Lock.

Dual Thunderbolt – Unele plăci de bază GIGABYTE vor include doi conectori Intel Thunderbolt. La ora actuală, singurul model cu Thunderbolt din listă este Z87X-UD5 TH, însă acesta nu a fost lansat încă.

Mai jos aveţi la dispoziţie o galerie cu poze:

{gallery}/2013/01-news/iunie/GBTpentruHaswell/galerie:172:110:0:1{/gallery}

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.