Google încearcă marea cu degetul şi pregătesc un nou sistem de operare: Chrome OS. Acesta va fi un sistem de operare open-source, lightweight, pregătit în special pentru netbook-uri. Conform declaraţiilor reprezentantului Google, codul-sursă va fi publicat în cursul acestui an, iar de la mijlocul anului 2010, vor fi disponibile pe piaţă netbook-uri cu sistemul de operare Chrome OS preinstalat.

„Viteza, simplitatea şi securitatea sunt aspectele-cheie ale noului sistem de operare”, a declarat Sundar Pichai, product manager pentru Chrome OS. Pregătim sistemul de operare pentru a fi foarte rapid, pentru a porni şi a se conecta la Internet în câteva secunde. Interfaţa grafică va fi minimală, pentru a nu îngreuna utilizarea, iar cele mai multe îmbunătăţiri vor fi experimentate de utilizator în momentul folosirii Internetului. După cum am făcut şi cu Google Chrome, vom rescrie complet sistemul de securitate al browser-ului, pentru ca utilizatorii să nu-şi facă griji din cauza viruşilor”.

Google Chrome OS va rula pe toate procesoarele x86, precum şi cu chip-uri ARM şi va avea o arhitectură software simplă: va avea la bază un kernel de Linux modificat, şi va rula pe un nou sistem de ferestre.

Este foarte interesant faptul că cei de la Google se bazează foarte mult pe comunitatea open-source. Şi, după cum ştim, această comunitate face multe lucruri interesante, deci ne aşteptăm ca noul sistem de operare să ruleze excelent şi să fie stabil şi sigur.

Mai multe detalii nu sunt disponibile deocamdată, iar următorul update va veni prin toamnă Pentru mai multe detalii, vizitaţi blog-ul lui Sundar Pichai, la adresa http://googleblog.blogspot.com/2009/07/introducing-google-chrome-os.html

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.