Intel a lansat generatia 11 de procesoare pentru desktop, Rocket Lake

Intel a lansat a 11-a generatie a procesoarelor sale pentru desktop. Acestea poarta numele de Rocket Lake.

In fruntea obstii Intel, sta procesorul i9-11900K. Acesta are 8 nuclee, 16 fire de executie si o frecventa maxima de 5,3GHz. Procesorul dispune acum si de 20 de canale PCIe 4.0. De asemenea, are suport pentru memorie RAM DDR4 de pana la 3200MHz, Thunderbolt 4, Intel Wi-Fi 6E si incorporeaza 16 MB de Intel Smart Cache.

Cei mai ageri probabil au remarcat un aspect interesant despre 11900K. Fata de 10900K, a pierdut 2 nuclee. Asta se datoreaza faptului ca Intel a schimbat arhitectura pe care Gen 11 e construita.

 

Arhitectura Cypress Cove

Procesoarele Rocket Lake sunt construite in jurul noii arhitecturi, numita Cypress Cove. Aceasta vine ca un inlocuitor pentru vechea arhitectura de procesoare, binecunoscutul Skylake.

Skylake a fost temelia procesoarelor Intel inca din anul 2015, incepand cu generatia a 6-a. Odata cu aceasta schimbare, Rocket Lake promite sa aduca imbunatatiri substantiale. Noile procesoare au o crestere cu pana la 19% pentru IPC (Instructions per cycle), lucru care imbunatateste performanta nucleelor cu frecvente de operare ridicate.

A fost implementat si un nou tip de placa grafica integrata, care face parte din seria 750. Noile UHD Graphics, in combinatie cu Intel Xe, ar trebui sa imbunatateasca cu aproximativ 50% performanta procesorului grafic integrat. De altfel, au fost adugate si noi unelte de overclocking care sa faca mai accesibil acest proces.

Cypress Cove nu este un proces de constructie cu totul nou, ci se foloseste de tehnologia si designul arhitecturii Willow Cove, fundatia seriei Tiger Laker. Intel face un upscale acestui chipset la 14nm, creat initial pe o arhitectura de 10nm. Astfel, ei doresc sa combine avantajele ambelor platforme, atat cea creata pe 10 nano, cat si pe 14.

Din cauza acestei decizii, Intel este limitat cu privire la numarul de nuclee pe care le poate implementa atunci cand a scalat noile procesoare. Cu toate acestea, ei sustin ca noua generatia performeza mai bine decat generatia anterioara, prin prisma faptului ca Cypress Cove adauga acea crestere de 19% pentru IPC.

Chiar daca cipurile nu vor beneficia de un numar la fel de mare de nuclee precum AMD Ryzen, Intel argumenteaza ca nu este neaparat un handicap si ca numarul nucleelor nu este intotdeana suficient fara o viteza a frecventelor adecvata.

Poate ca unii ar numi arhitectura pe 14 nano imbatranita, dar Intel o folosesc de ceva timp. Deducem ca au avut timp suficient sa se joace la butoane si sa extraga performante bune din ea. Astea sunt semne ca generatia Rocket Lake nu reprezinta o exceptie.

 

Grafice si tabele

Pentru a exemplifica puterea flagship-ului proaspat lansat, i9-11900k, Intel a adus si o serie de benchmark-uri. Noul i9, Rocket Lake a fost comparat cu predecesorul sau, i9-10900K, dar si cu AMD Ryzen 9 5900X. Acestea sunt doar niste rezultate sintetice, cu caracter orientativ:

De asemenea, au fost facute publice informatiile cu privire la specificatiile fiecarui model in parte:

Pe langa noile procesoare Rocket Lake, Intel a introdus si noua serie 500 de placi de baza. Totusi, generatia 11 este compatibila si cu placile seriei 400.

Noile procesoare sunt disponibile incepand de astazi.

Leave a Reply

2 răspunsuri la „Intel a lansat generatia 11 de procesoare pentru desktop, Rocket Lake”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.