Astăzi, Intel a anunţat lansarea primelor SSD-uri NAND Flash construite pe tehnologia de fabricaţie de 34nm. SSD-ul multi-level cell (MLC) Intel X25-M Maintstream SATA vine în form-factor de 2.5” şi va fi disponibil în două variante de capacitate: 80GB şi 160GB. Va exista, de asemenea, şi o variantă X18-M, în form-factor de 1,8”.

Această îmbunătăţire a tehnologiei de fabricaţie aduce câteva sporuri de performanţă importante, comparativ cu SSD-urile construite pe clasicul 50nm. Astfel,latenţa se reduce cu până la 25%, respectiv 65 microsecunde (în comparaţie, un HDD clasic are o latenţă de aproximativ 4000 microsecunde). Performanţa de scriere aleatoare (random write performance) s-a dublat, ajungând la 6600 4KB IOPS şi 35000 citire IOPS.

Însă cel mai important aspect al trecerii pe tehnologia de 32nm este reducerea costurilor de fabricaţie, şi implicit a preţurilor de achiziţie. Astfel, pentru o comandă de 1000 bucăţi, preţul variantei X25-M de 80GB va ajunge la 225 USD (faţă de 595 USD cât costa varianta originală, deci o reducere de 60%) iar varianta de 160GB va costa 440 USD (faţă de 595 USD).

Noile SSD-uri vor fi compatibile cu toate sistemele de operare, inclusiv Windows 7. La lansarea oficială a acestuia, Intel va pregăti un update de firmware care va oferi suport garantat pentru comanda Windows Trim, precum şi o aplicaţie care va permite optimizarea performanţelor SSD-urilor pe sistemele de operare Windows XP şi Windows Vista.

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.