Ce faci cand esti un miner chinez si n-ai cum sa faci rost de o noua placa video RTX 30? Iti cumperi laptopuri en gross echipate cu RTX 30, le pui pe rafturi, si astepti.

Asa au profitat chinezii de cresterea monedei Ethereum din ultima saptamana la valoarea de $1.700 (~ 7.000 RON). In mod normal, cele mai profitabile unelte de minat sunt GPU-urile de PC, ca un RTX 3080 sau 3090. Dar „chinezu ala mic” (vorba romanului) a gasit o solutie simpla pentru lipsa globala de GPUs pe stoc: laptopurile.

Conform Notebookcheck, laptopurile Hasee din imaginile de mai jos au la bord RTX 3060 si un preturi intre 4.000 – 5.000 RON. Sa vedem daca se incumeta cineva si cu ASUS sau MSI disponibile la noi. Le cumperi la vrac si-ti faci o mini-fabrica de criptomonede.

Problema e ca achizitionarea asta in masa va afecta clar disponibilitatea. Speram ca nu si globala, daca se trezeste Nvidia sa impuna niste reguli pe ici si colo.

Pentru a demonstra profitabilitatea metodei, o vloggerita de pe Bilibili (YouTube chinezesc) si-a cumparat o cafea din Ethereum-ul minat in Starbucks. Stiu ca suna de parca si-a scos tarnacopul si-a sapat dupa un soi de diamante, dar nu asa se pune problema. Digitalizarea asta…

Fata si-a bagat Hasee-ul cu RTX 3060 in priza la Starbucks, a instalat soft-ul si s-a apucat de minat. A cumparat o cafea, iar cat timp a mai lucrat pe celalat laptop al sau, un MacBook Pro, in 2 ore a facut 0.00053 ETH (3.60 RON), acoperindu-si costul cafelei.

Daca criptomonedele vor continua sa creasca in acelasi ritm, e posibil ca tot mai multi mineri sa prefere alternativa laptopurilor cu RTX 30 in pofida unor GPU-uri de desktop.

Similar Articles