După cum era de aşteptat, pe măsură ce ne apropiem de data oficială de lansare a noilor procesoare Intel, ies la iveală din ce în ce mai multe detalii despre procesoare, line-up şi planuri de viitor.

Din păcate, lucrurile sunt destul de complicate, datorită deciziei Intel de a modifica branding-ul. În principiu, procesoarele vor fi structurate în trei categorii, după cum ştiaţi deja: Core i3 pentru entry-level, Core i5 pentru mid-level şi Core i7 pentru high-level. Deşi ideea este excelentă, apare o problemă datorită existenţei a 4 socket-uri în acelaşi timp (LGA775, LGA1155, LGA1156 şi LGA1366) şi a faptului că vor fi procesoare încadrate ca i5 care vor funcţiona pe LGA1156 sau LGA1366.

Pentru o imagine mai clară, aveţi mai jos un tabel care sintetizează situatia actuală şi viitoare.

 

Despre procesoarele Lynnfield am discutat deja, aşa că azi ne vom îndrepta atenţia către viitoarele procesoare Clarkdale.

Ca şi denumire, vom avea modelele Core i3 care vor aparţine seriei 500, (deocamdată se cunosc modelele Core i3-530, tactat la 2.93GHz şi Core i3-540 tactat la 3.06GHz) şi modelele Core i5 care vor aparţine seriei 600 şi 700 (i5-650, i5-660, i5-670). De asemenea, au apărut şi câteva informaţii privind preţurile. Astfel, procesoarele Core i3 vor fi cuprinse între 123USD şi 143USD, iar procesoarele Core i5 vor putea fi achiziţionate la preţuri cuprinse între 176USD şi 284USD. Toate acestea sunt procesoare dual-core, oferă o memorie cache L2 de 256KB/nucleu şi un cache L3 de 4MB partajat între nuclee şi vor suporta tehnologia Hyper-Threading pentru a putea rula până la 4 fire de execuţie. În plus, procesoarele Core i5 vor suporta tehnologia Intel Trusted eXecution Tehnology (TXT) şi Intel TurboBoost.

Pe lângă aceste informaţii, au apărut câteva date despre primul procesor Intel care poate fi achiziţionat pentru o sumă mai mică de 100USD: Pentium G6950. Acesta e tot un procesor dual-core bazat pe aceeaşi arhitectură cu Core i3, dar va avea o memorie cache L3 de 3MB şi nu va suporta tehnologia Hyper-Threading.

Cam acesta sunt informaţiile, deocamdată. În mod sigur vor apărea din ce în ce mai multe în perioada care urmează. Până atunci, vă invit să aruncaţi o privire peste tabelul de mai jos, pentru o mică recapitulare şi sintetizare a informaţiilor.

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.