Anul acesta CES a fost puţin cam anemic din punctul de vedere al pasionaţilor de hardware. În afară de câteva companii mai mari – ASUS, SAMSUNG sau OCZ – nimeni nu a mai acordat atenţie componentelor sau inovărilor în domeniul hardware. Aproape toate anunţurile au fost concentrate pe segmentul mobile.

Aşa cum spuneam, OCZ a fost unul dintre cei care au anunţat nu doar hardware interesant ci şi foarte performant. Cel puţin asta reiese din mapa de presă.

 

 

 

 

OCZ au dezvăluit la CES noi produse dar au şi optimizat performanţele soluţiilor lor de stocare deja existente pe piaţă. Astfel, au prezentat echipamente din toate segmentele de piaţă  – enterprise, high-end şi entry-level.

Soluţiile din mediul enterprise fac parte din configuraţia de vis al fiecărui utilizator obişnuit dar sunt foarte inaccesibile dacă ne uităm la preţuri. Pentru a vă forma o părere asupra punctului în care se află cei de la OCZ cu dezvoltarea SSD-urilor vă voi spune cîteva lucruri despre ele.

 

De departe cele mai interesante produse sunt cele din gama „Z-Drive” R5 care sunt soluţii de stocare care folosesc interfaţa PCI Express gen. 3. Capacitatea maximă la care poate ajunge un asemenea drive este de 12TB! Aceste drive-uri se adresează serverelor şi cloud-storage-ului şi au performanţe impresionante: viteze de până la 100k IOPS şi 7GB/s la citire.

 

 

„Z-Drive R4” este fratele mai mare şi ţinteşte şi mai sus. Specificaţiile şi performanţele sunt pe măsură: o capacitate de stocare ce poate ajunge până la 16TB pe un singur drive. Cipurile folosite sunt MLC (multi-level cell) şi sunt produse de Marvell.

Ambele drive-uri sunt construite pe platforma „Kilimanjaro” care a fost dezvoltată în parteneriat cu inginerii de la Marvell. Ce este cu adevărat interesant este că platforma „Kilimanjaro” este primul controller PCI Express modular. În traducere asta înseamnă că beneficiarii pot „upgrada” drive-urile.

Tot mediului business se adresează şi seria „Chiron” care este una dintre cele mai rapide şi cu cea mai mare capacitate de stocare serii de drive-uri SSD. Drive-urile din seria Chiron pot ajunge la o capacitate de 4TB. Cipurile şi procesorul sunt produse tot de Indilinx şi au viteze susţinute de citire şi scriere de 500-550MB/s.

 

Dacă specificaţiile seriilor enterprise vă lasă gura apă, aşteptaţi puţin şi veţi vedea că utilizatorii obişnuiţi nu au fost uitaţi. Începând cu luna iunie OCZ vor lansa două noi drive-uri sub numele de „Everest” şi „Everest 2” .

Ambele drive-uri sunt SATA3 şi sunt la rândul lor orientate către segmente de utilizatori: Everest 2 este destinat să facă viaţa mai uşoară celor care folosesc staţii de lucru şi serverelor din mediile SOHO(Small office – Home Office). Everest 2 va avea o capacitate maximă de 2TB păstrat totuşi într-un format de 2.5 inchi. Cu alte cuvinte, dacă doriţi să aveţi performanţe de invidiat şi o capacitate de stocare foarte mare pe notebook-ul personal, Everest 2 este soluţia ideală.

Everest este la fel de interesant chiar dacă este umbrit de verişorii lui mai mari la fiecare capitol. El se concentrează către piaţa care este foarte sensibilă la capitolul preţ. Pentru că ne interesează foarte tare acest drive ne-am interesat puţin mai mult de el şi se pare că în ciuda faptului că viteza este de 500MB/s la scriere, cipurile vor fi TLC şi controllerul va fi produs de Indilinx va fi cu 30% mai ieftin decât restul drive-urilor de pe piaţă.

 

În atenţia celor care au nevoie de stocare „la purtător” OCZ vin cu un alt drive, „Lightfoot”, un SSD portabil care va folosi interfaţa creată de cei de la Intel, Thunderbolt. Lightfoot va veni în patru arome: 128GB, 256GB, 512GB şi 1TB. Preţul estimativ al celor de la OCZ este de 2$ per GB.

 

 

Cele mai multe dintre produse vor fi disponibile în Europa începând cu vara acestui an. Preţuri nu avem, însă vom încerca să vă ţinem la curent.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.