Business Software Alliance (BSA) anunţă prima condamnare din Romania a unei persoane juridice, cumulativ cu persoană fizică, pentru încălcarea drepturilor de autor asupra programelor software.
Societatea comercială condamnată, cu sediul în Sibiu, a produs un prejudiciu total de 5689 EURO, prin utilizarea de programe software fără licenţă, necesare în domeniul în care activează – arhitectura. Pe langa aceste despăgubiri, societatea comercială a fost obligată sa plătească şi o amendă penală în valoare de 20000 RON, iar administratorul, de 3000 RON. Amenda penală înseamnă automat apariţia unui cazier.
În cazul persoanelor fizice române, prima sentinţă de condamnare la închisoare cu executare a fost pronunţată în 2007, împotriva unui distribuitor stradal de CD-uri piratate. Anterior acestei sentinţe cu executare, în Romania au existat doar condamnari cu suspendare.
Ulterior, în 2008-2009, rapoartele BSA arată ca au fost pronunţate peste 50 de condamnari pentru încalcarea drepturilor de autor asupra programelor software, în unele cazuri pedepsele fiind, de asemenea, de închisoare cu executare. Cea mai mare pedeapsa, în cazul persoanelor fizice, a fost pronunţată în Bucureşti, în cazul unui distribuitor de software piratat, care a primit 6 ani si 7 luni de închisoare.
Acestea sunt rezultatele a peste 700 de verificari la persoane fizice şi juridice, ce au avut loc în 2008 şi în primele luni din 2009. Controalele au fost realizate în mod coordonat, la nivelul mai multor judeţe, în locaţii multiple ale societatilor vizate.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.