Valve a anuntat ca va incepe productia Steam Deck. Noua jucarie este un dispozitiv portabil, menit pentru gaming-ul on the go.

Cred ca tuturor ne place sa pornim cateodata un joc si sa ne relaxam. Unii prefera abordarea conventionala, fie ca vorbim de PC sau console. Dar exista o nisa a dispozitivelor de gaming portabile, din care fac parte telefoanele de gaming si consola Nintendo Switch.

Iata ca Valve vrea sa intre pe acest fagas cu ajutorul lui Steam Deck.

Steamworks Quick Tips - Steam Deck

Propunerea celor de la Valve pare destul de curajoasa. Dispozitivul este motorizat de un procesor special dezvoltat de catre AMD. Valve spune ca poate rula cele mai noi titluri AAA. Aceste jocuri vor fi afisate pe un ecran tactil, cu dimensiunea de 7 inch. Astfel, controlul se va realiza prin intermediul acestuia, dar si a track pad-urilor si a manetelor laterale.

La fel ca Nintendo Switch, Deck vine insotit de un dock, care ii va permite conectarea la un televizor. Dock-ul adauga conectivitate HDMI si Display Port, un port de Ethernet si 3 porturi USB de dimensiuni complete.

Tot acest hardware ar fi inutil fara software. Steam Deck ruleaza pe o versiune noua a lui SteamOS, bazata pe Linux. Acest lucru nu inseamna ca posesorii vor fi limitati doar la jocurile compatibile cu sistemul de operare Linux. Valve asigura doritorii ca Steam Deck va putea rula inclusiv jocurile compatibile cu Windows.

Spre deosebire de consola Switch, trebuie sa stiti ca Steam Deck va fi o jucarie mult mai versatila. Valve spune despre produsul sau ar trebui perceput ca fiind un PC. Pot fi instalate orice aplicatii, poti vizioane stream-uri si naviga pe internet. In plus, pot fi instalate chiar si alte magazine de jocuri pe acesta.

Iar daca tot am pomenit de Windows, cei ce nu se impaca cu SteamOS, care vine preinstalat, pot sa isi instaleze sistemul celor de la Microsoft.

 

Specificatiile lui Steam Deck

Procesor AMD Zen 2/4 nuclee/2,5-3,5GHz
Placa video RDNA2 cu 8 nuclee/1,0-1,6GHz
Memorie RAM 16GB DDR5
Stocare 64, 256 sau 512GB, cu suport MicroSD
Ecran 7” Touchscreen LCD/1200×800
Audio Jack de 3,5mm/Difuzoare stereo, plus doua microfoane
Conectivitate pe fir USB-C cu suport DisplayPort 1.4/Rezolutie 8K60Hz sau 4K120Hz
Conectivitate Wireless Wi-Fi si Bluetooth
Dimensiuni 298x117x49mm/669 de grame
Baterie 40Whr, care asigura „intre 2 si 8 ore de gameplay”

Preturi si disponibilitate

Steam Deck va fi disponibil in 3 versiuni:

-€419 pentru versiunea cu 64GB de stocare eMMC

-€549 pentru versiunea cu 256GB de stocare SSD NVMe

-€679 pentru versiunea cu 512GB de stocare cu un SSD NVMe de mare viteza

Deocamdata nu exista o data de lansare precisa, dar rezervarile pentru Steam Deck incep pe 16 iulie, urmand ca primele unitati sa fie livrate in decembrie 2021.

Similar Articles

3 thoughts on “Valve a anuntat Steam Deck – la ce sa ne asteptam?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.