Microsoft a dezvaluit Windows 11. Noua generatie a sistemului de operare aduce cu sine un aspect modernizat si o serie de functii tare interesante.

Iata-ne, pusi in fata lansarii noii generatii a sistemului de operare Windows. Se pare ca Windows 10 nu mai este the last Windows you’ll ever need.

In cadrului evenimentului What’s next for Windows, Microsoft a dezvaluit oficial ceea ce va fi noua iteratie a popularului OS. Surpriza pentru unii, confirmare pentru altii. Dat fiind faptul ca nu cu mult timp in urma, o versiune a acestuia ajunsese pe internet, putem spune ca a dat putin spoil evenimentului de lansare oficial.

Windows 11 aduce o serie de schimbari demne de luat in seama, printre care se numara o noua interfata si o mai buna integrare cu platforma Xbox, iar aplicatiile de Android par sa isi faca si ele aparitia. Haideti sa le luam pe rand:

Interfata lui Windows 11

In primul rand, cea mai vizibila schimbare adusa este la interfata sistemului de operare. Microsoft a renuntat la aspectul taios, blocky, pe care l-am intalnit in 10. De acum, marginile sunt rotunjite, iar aspectul a devenit, in general, ceva mai soft.

Windows 11 are si un aspect mai transparent, unele ferestre capatand un aspect de sticla mata. Apar in schema si widget-urile, dar si abilitatea de a grupa intr-un mod mai organizat ferestrele deschise.

De acum, taskbarul are si el o infatisare diferita, reminiscenta cu cea de pe MacOS, iar butonul de start a fost si el mutat in concordanta. Meniul de start iese de acum din partea mediana a ecranului, din nou, cumva aducand aminte de MacOS.

Sunt introduse si noi teme din care utilizatorii pot alege, pentru a-si personaliza desktop-ul dupa bunul plac. Fie ca sunteti fani ai temelor deschise si a culorilor aprinse, ori ai temelor intunecate cu culori discrete, Windows 11 pare ca are cate una care sa acomodeze gusturile fiecaruia.

Noul Microsoft Store

Windows 11 primeste un nou magazin de aplicatii, despre care Microsoft spune ca „a fost reconstruit pentru viteza”. Store-ul are o interfata regandita, dar si o varietate mai mare de aplicatii care pot fi descarcate. Acesta va veni si pe Windows 10, la momentul celei de a doua actualizari importante din 2021.

Un lucru interesant este ca vom vedea prezente si aplicatii de Android. Acest lucru a fost posibil printr-un parteneriat intre Microsoft si Amazon, acestia din urma aducand propria selectie de aplicatii Android pe Microsoft Store.

Joaca pe Windows 11

Microsoft a spus in cadrul evenimentului de lansare ca, Windows 11, este „cel mai bun Windows creat vreodata pentru gaming pe PC”.

Compania pare ca isi indreapta atentia catre acest segment al utilizatorilor introduce de asemenea, odata cu noul Windows, doua functii care sa creeze o mai buna experienta pentru gameri: Auto HDR si Direct Storage.

Optiunea de Auto HDR a fost dezvoltata pentru jocurile ceva mai batrane, pentru a insufla putina viata catre acestea, un mic artificiu vizual. Bineinteles, cele mai bune rezultate vor fi obtinute folosind un monitor capabil de HDR. Microsoft sustine ca Auto HDR ar trebui sa functioneze cu orice joc construit pe DirectX 11.

Direct Storage este o aditie ceva mai interesanta. Tehnologia promite sa reduca timpii de incarcare pentru nivelurile si texturile jocurilor. De asemenea, si consolele Xbox Series X|S vor primi aceasta aditie.

Compatibilitate

Cerintele de sistem pentru a rula noul Windows nu par atat de diferite fata de cele ale lui Windows 10. Un procesor cu doua nuclee, 4GB de memorie RAM, o placa grafica capabila de DirectX 12 si totul ar trebui sa fie in ordine. Tot procesul se complica putin din cauza necesitatii Trusted Platform Module 2.0. Acesta pare sa fie un element cheie pe care Microsoft il cere pentru a putea rula noul sistem de operare.

Windows 11 este asteptat sa fie lansat pe piata la sfarsitul anului curent, sau la inceputul lui 2022. Deocamdata, nu exista preturi comunicate, dar Microsoft a precizat ca utilizatorii care au deja un Windows 10 licentiat vor primi un upgrade gratuit cand noua versiune va deveni disponibila.

Similar Articles

One thought on “Windows 11 a fost dezvaluit. Iata cu ce vine in plus

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.