Ryzen ar putea foarte bine sa fie poreclit Fat boy sau Little boy pentru ca, nelansat fiind, a reusit sa ii scuture chiar si pe Intel. E un fel de bomba atomica pe care foarte multi utilizatori o asteapta de ceva vreme tocmai pentru a opri acest monopol al Intel, precum cele doua bombe atomice care au cam pus capat razboiului.

In iulie anul trecut s-a implinit un deceniu de cand AMD nu a mai miscat nimic. Acum mai bine de 10 ani, Intel lansa Core 2 Duo, un procesor care a suprins pe toata lumea in contrast cu lenesul de Pentium 4.

A fost o lovitura extrem de puternica pentru AMD, insa nu la fel de fatala precum fuck up-urile lor numite Buldozer, Excavator si tentativele de a lansa procesoare cat de cat utilizabile.

Ryzen sau Zen, cum se numea atunci cand inca era un plod cu scutec, a trezit interesul tuturor inca de la primele vorbe care au aparut despre el. Adevarul e ca dupa ce Intel ne-a intoxicat cu aceleasi quad core-uri over and over again nu aveai cum sa nu speri ca macar ii va da jos cineva din varful piramidei pe Intel.

Nu avea altcineva cine sa faca asta decat AMD. Doar nu veneau Qualcomm sa incerce marea cu degetul pe piata PC.

Oricum, stim dintotdeauna ca acest fenomen numit concurenta nu face decat ca oferta de produse sa fie mai avantajoasa pentru utilizatori.

Adica uitati-va unde a ajuns varianta Extreme Edition de la Intel, 8400 Lei. Unde aceasta serie starnea controverse si cand costa doar 1000 Euro. Ce le-a permis sa creasca preturile cum au voit celor de la Intel? Lipsa concurentei.

Imi aduc aminte si acum cum ang si-a cumparat i7 4770K la 1300 Lei de la PC Garage. Apoi a venit cosmarul, 4790K era 1600+ Lei la lansare, iar acum 7700K costa 1780 Lei. Va dati si voi seama ca daca Intel aveau un concurent real nu ajungeau sa pozitioneze procesoarele in functie de forecast-urile de profit, incat sa isi atinga obiectivele anuale.

Te simti nasol cand privesti imaginea din aceasta directie. Te simti o parte din statistica.

Iar acum cand privesc la Ryzen si la pretul lui imi dau seama ca AMD l-au pozitionat atat de jos, adica 2500 Lei varianta 1800X pentru ca nu au incotro. Trebuie sa castige marketshare si sa isi recastige fanbase-ul. Veti vedea ca 1800X se bate cu 6900K. Ar fi putut sa il pozitioneze la acelasi pret, dar nu ar fi interesat pe nimeni sa arunce 1000 Euro pe un alt procesor.

In schimb, cu un pret atat de mic reuseste sa reinvie acea imagine ca dai xx lei pe ceva si face cat produsul de xx*2 Lei de la concurenta. E un feeling bun pentru clienti.

AMD Ryzen 7 1800X

E adevarat ca primele 3 procesoare pe care AMD le scoate pe piata nu au cele mai mici preturi, dar vor veni si cele ieftine. E normal sa isi etaleze varful de gama. Si l-au etalat destul de elegant.

Poate ca 1800X nu are sanse sa „bata” un i7 6950X, dar tot ii „da cativa pumni” ca sa il tina minte. Iar in ceea ce il priveste pe 6900K o sa vedeti ca Ryzen il zapaceste.

S-au leak-uit atat de multe chestii incat nici nu stiu de unde sa apuc acest procesor.  Poate ca ar fi bine sa incep cu specificatiile.

 

Specificatii

Pentru a incepe cu chestiunile simple si pe care poate ii intereseaza pe cei mai multi, cel mai puternic procesor din linia AMD Ryzen vine echipat cu 8 core-uri si 16 thread-uri, frecventa de baza fiind de 3,6 GHz, care insa poate urca in turbo pana la 4,0 GHz.

AMD promit cale libera la overclocking pe chipset-urile B350 (mainstream) si X370 (enthusiast). Astfel, frecventele medii atinse in overclock pe fiecare core ar trebui sa fie de 4,2-4,3 GHz, dar nu inseamna ca nu puteti ajunge la mai mult. De asemenea, procesorul a fost dezvoltat pe o tehnologie de 14 nanometri.

De mentionat si platforma pe care AMD Ryzen 1800X isi desfasoara munca – AM4. Aceasta beneficiaza de NVMe x4, USB 3.1 Gen2 nativ, SATA 6Gbps, SATA Express, PCIe Gen3 si compatibilitate cu DDR4.

Cache-ul a fost modificat fata de predecesoarele linii, acum existand 64 KB L1 cache per core, 512 kg L2 cache dedicat pe core si 8MB L3 cache pentru cate 4 core-uri. Cache-ul este mult mai inteligent decat in trecut si asta aduce un aport mare de performanta.

AMD Ryzen 1800X beneficiaza de tehnologia AMD Sensemi, care presupune un pachet de 5 „simturi” care se bazeaza pe algorimti sofisticati de invatare si/sau comanda si control al Infinity Fabric pentru a oferi procesoare AMD Ryzen ceea ce AMD numeste „machine intelligence”. Aceasta inteligenta artificiala este folosit pentru a imbunatati performanta si puterea core-urilor.

Tehnologia Pure Power presupune adaptarea consumului la performanta, astfel incat procesorul sa ofere aceeasi performanta la un consum mai mic, spre deosebire de alte procesoare care au acest aspect neoptimizat.

Pentru a mentine frecvente constante, AMD a implementat Precision Boost, care moduleaza viteza de clock in trepte de 25 de MHz, permitand procesorului sa mentina frecventa necesara pe care aplicatiile folosite o cer. Tot la acest capitol intra in joc XFR, sau Extended Frequency Range – platforma AM4 detecteaza existenta unui cooler performant, permitand marirea frecventelor peste limite.

 

Pachet review

Carui editor nu ii place sa primeasca la review o cutie de lemn? Glumesc. AMD au ambalat totul foarte frumos si au inclus tot ce era nevoie pentru a se asigura ca platforma va fi judecata corect. Evident, fiecare editor poate sa foloseasca ceea ce vedeti mai jos sau nu. Este la latitudinea fiecaruia. Eu am folosit cooler-ul Noctua U12S si memoriile doar pentru poze.

Evident, pozele le-am realizat inainte de a testa procesorul si abia apoi am aflat ca unul dintre stick-urile de memorie nu functioneaza. Drept urmare am folosit kit-ul Corsair 4×4 GB@ 3200 MHz. Insa, acesta nu a fost capabil sa porneasca la o frecventa mai mare de 2666 MHz. Irelevant, oricum latimea de banda e din belsug si la aceasta frecventa.

 

Placi de baza

Inainte de a primi procesorul la test s-au mai perindat o serie de placi de baza prin fata obiectivului aparatului foto. Cu o parte dintre ele ne vom mai intalni pentru ca vreau sa le testez neaparat sa vad cum se comporta cu Ryzen 1700.

Pana una-alta va las sa admirati si voi pozele cu placile de baza despre care va spuneam.

Prima din lista este placa ce a sosit in pachetul pe care scria WASD si pe care am si folosit-o pentru testarea lui Ryzen 7 1800X.

 

Asus Crosshair VI Hero

 

 

Gigabyte Aorus AX370-Gaming 5

 

 

Gigabyte AB350-Gaming 3

 

 

MSI X370 Xpower Gaming Titanium

 

 

Platforme de test

Desi nu am avut cum sa testez toate platformele folosind aceleasi memorii, am notat in dreptul fiecarei platforme latimea de banda a memoriei. Totusi, trebuie sa stiti ca in unele cazuri memoriile la 3200 MHz nu aduc un beneficiu si asta se intampla mai ales in cazul procesorului i7 5820K al carui controller de memorie este lenes, aspect pe care l-am acoperit in review-ul de lansare al acelor procesoare.

Ryzen 7 1800X a rulat cu memoriile setate la frecventa 2666 MHz si nu am putut sa folosesc memoriile trimise de catre AMD in pachet deoarece una dintre barete nu functiona. Chiar si la aceasta frecventa, latimea de banda este chiar mare si ma bucur sa vad ca se tine scai de 7700K in ceea ce priveste bandwidth-ul.

AMD Ryzen 7 1800X

Asadar, cele 4 platforme de test pe care am rulat testele sunt construite in jurul urmatoarelor procesoare:

  • AMD Ryzen 7 1800X – Asus Crosshair VI Hero – 4×4 GB DDR @ 2666 MHz – 43 GB/s
  • Intel Core i7 7700K – Asus Maximus IX Code – 4×4 GB DDR @ 3200 MHz – 46 GB/s
  • Intel Core i7 5820K – Asus X99-A II – 8×8 GB DDR4 @ 2133 MHz – 48 GB/s
  • Intel Core i7 6900K – Asus X99-E WS – 4×8 GB DDR4 @ 2400 MHz – 61 GB/s

Stocarea pentru toate platformele a fost compusa din doua SSD-uri HyperX Savage. Unul cu o capacitate de 480 GB si al doilea cu o capacitate de 960 GB.

Pentru toate configuratiile am folosit sursa Enermax Platimax 1500W.

Pe toate configuratiile am folosit Nvidia GeForce GTX 1080 Founders Edition.

AMD Ryzen 7 1800X

 

 

Metodologie de testare

Pentru Ryzen am decis sa incropesc manual o noua procedura de testare si sa folosesc cateva software-uri reale si sa cronometrez rezultatele.

Pentru o parte din ele veti putea sa le refaceti si voi ca sa vedeti pe unde se situeaza procesorul vostru. Insa, pentru Adobe Premiere Pro si After Effects am folosit doua proiecte proprii.

Software utilizat:

  • Agisoft PhotoScan Standard 1.3.0
  • Adobe Premiere Pro CC
  • Adobe After Effects CC
  • Blender 2.78c
  • Cinebench R15
  • WinRar 5.40
  • GTA V
  • DiRT Rally
  • Bioshock Infinite
  • Ashes of the Singularity

Pentru monitorizarea temperaturii am utilizat software-ul AMD Ryzen Master care a indicat corespunzator temperatura. Am verificat in paralel cu HWinfo.

Din pacate timpul nu mi-a permis sa masor si consumul de curent electric, insa probabil ca voi face asta cand voi testa si Ryzen 1700X.

Pentru Agisoft PhotoScan am folosit proiectul Doll care este disponibil pe site-ul lor. La testul de aliniere a fotografiilor am dezactivat „generic preselection”, iar restul optiunilor le puteti vedea in graficele de performanta.

In Adobe Premiere Pro CC am folosit doua scenarii: FHD si 4K. Proiectul FHD a fost compus dintr-o filmare de 5 minute cu GoPro la 60 fps, 3 cut-uri, 6 Cross disolve, si 3 preset-uri Lumetri diferite pe cate un segment. Evident, am folosit engine-ul software si absolut toate procesoarele s-au chinuit cand au ajuns la preset-urile Lumetri. In mod normal de procesarea acestora se ocupa GPU-ul la exportarea unui video din Premiere, insa de dragul comparatiei le-am folosit. Video-ul a fost exportat la 36 Mbps.

Al doilea test din Premiere Pro CC a fost rulat folosind un clip 4K filmat tot cu GoPro. Spre diferenta de cel FHD, scenariul 4K a fost exportat la 25 fps folosit un bitrate de 46,16 Mbps. In cazul acestui scenariu nu am mai folosit preset-uri Lumetri si se observa imediat in rezultate acest lucru.

In Adobe After Effects am folosit acest proiect.

Iar pentru testarea folosind Blender, am utilizat un benchmark destul de raspandit. Mai exact, blenchmark. Si evident, am randat pe CPU.

Si nu in ultimul rand, jocurile le-am rulat la rezolutie Full HD si la 4K. Evident, in ambele cazuri am folosit detalii maxime deoarece nimeni nu joaca cu detaliile la minim. Stiu ca s-ar fi evidentiat diferentele mai bine, insa nu are niciun rost testarea in acest fel.

As fi vrut sa acopar si subiectul performanta in timp ce faci stream, dar sample-ul a venit prea tarziu. Probabil voi realiza un articol separat folosind toate 3 procesoarele, 1800X, 1700X si 1700.

 

Temperatura

Temperatura in load cu CPU-Z a atins 81ºC. Poate fi considerata o temperatura mare, insa am sa va reamintesc faptul ca i7 6700K atingea 75ºC in Prime 95 folosind un cooler mai mare, Noctua NH D15.

Asadar, se poate spune ca e decenta temperatura. Cand vom publica review-ul celorlalte procesoare Ryzen, vom include si grafice comparative de temperatura cu valori obstinute folosind acelasi cooler. Pe viitor o sa folosim Corsair H115i, nu Noctua NH U12s.

Temperatura AMD Ryzen 7 1800X default

 

Overclocking

Din pacate Ryzen nu este vreun monstru in materie de overclocking. Era de asteptat avand in vedere ca BIOS-urile sunt in cea mai incipienta stare. Am incercat sa ating o frevcenta mai mare de 4 GHz, insa a fost in zadar. Este absolut imposibil sa faci asta folosind Noctua U12S. Poate daca as fi folosit un AIO as fi reusit sa il stabilizez la 4,1 Ghz macar.

Voi incerca pe viitor folosind si alta racire.

Deocamdata valoarea de 4 GHz stabil e ok.

Temperatura AMD Ryzen 7 1800X 4 GHz

 

Teste performanta

Cinebench 15R

AMD Ryzen 7 1800X

AMD Ryzen 7 1800X

 

H.264 encoding

AMD Ryzen 7 1800X

La acest capitol Ryzen se descurca admirabil. encoder-ul ruleaza pe 4 thread-uri si din acest motiv este imposibil sa se apropie de 7700K a carui frecventa este foarte mare.

 

GIMP Image editing

AMD Ryzen 7 1800X

Fiind vorba de o aplicatie ce ruleaza pe un singur thread, este normal ca procesorul cu cea mai mare frecventa sa obtina si cel mai bun rezultat.

 

WinRar

AMD Ryzen 7 1800X

Nu avem un rezultat iesit din comun, dar macar e un rezultat ok fata de cum se comporta FX8350:).

 

Adobe Premiere Pro CC 1080P 60 fps

AMD Ryzen 7 1800X

Dupa cum spuneam si mai sus, faptul ca am adaugat 3 preset-uri Lumetri le-a „ucis” pe toate mai putin pe cele cu frecventa mare.

 

Adobe Premier Pro CC 4K 25 fps

AMD Ryzen 7 1800X

Asta este o adevarata surpriza. Desi vizual pare mica diferenta, in realitate este vorba aproape 2 minute versus 5820K si 1 minut versus 7700K. Impotriva lui 6900K nu putem spune ca straluceste cu o diferenta foarte mare. A, ba da. Costa aproape jumatate.

 

Adobe After Effects CC

AMD Ryzen 7 1800X

Conform rezultatelor de mai sus, frecventa e cea mai importanta. Cel putin in cazul proiectului pe care am lucrat.

 

Blender Blenchmark

AMD Ryzen 7 1800X

Stiam deja ca merge bine in Blender. Nu e o surpriza de cateva luni.

 

Agisoft PhotoScan

AMD Ryzen 7 1800X

Desi in anumite sectiuni se descurca bine, la construirea mesh-ului pierde ceva teren. Oricum, overall e cam acelasi lucru cu 6900K.

 

Teste gaming

Bioshock Infinite

AMD Ryzen 7 1800X

 

DiRT Rally

AMD Ryzen 7 1800X

 

GTA V

AMD Ryzen 7 1800X

Poate ca nu e cel mai rapid in jocuri, dar performanta lui e acolo. Nu am auzit pe niciun posesor de 6 core Intel sa se planga:) ca ii merg prost jocurile. Ar fi fost frumos sa se bata cu 7700K, dar poate data viitoare.

 

Concluzii

AMD Ryzen 7 1800X nu este un avion. Si la fel se poate spune si despre 6900K. Totusi, nu mi-ar fi rusine sa le numesc port-avioane. Pana la urma AMD a spus sus si tare ca sunt pentru prosumers aceste procesoare. Pentru acei oameni care creeaza continut, nu pentru cei ce doar il consuma. Sa ne intelegem, jucatul fara streaming inseamna consumat de continut. Dar daca te joci si faci stream te incadrezi in cealalta categorie.

Ar fi fost interesant sa am timp suficient sa rulez si teste facand stream, dar din pacate cele 2 zile au fost cam putine pentru a rula pe toate platformele teste.

Oricum, in mare parte mi-am facut o idee despre ce poate Ryzen si am sa va arat si voua intr-un articol viitor.

Prima oara cand am pus la lucru un 3960X am ramas impresionat. Gaming plus streaming nu l-au ingenunchiat. Asa ca am vrut sa il pun la lucru si mai grav si am inceput sa fac streaming, doar de proba evident, pe doua servicii de streaming simultan: Twitch si Youtube.

Atunci am inteles diferenta dintre un i7 normal, 4770K si acel 6 core.

AMD Ryzen

Acelasi lucru se intampla si cu Ryzen. Nu se bate cu 7700K la jucat jocuri si atat, dar cand vine vorba de task-uri intensive e in alta galaxie, in aia unde se lafaia singur 6900K.

Ryzen 7 1800X merita sa il cumperi. Iti va deschide noi orizonturi. Cel putin pe partea de gaming vei putea sa te si joci si sa faci si stream folosind un singur PC. Si nu ma refer la streaming de League of Legends care ruleaza si pe un i5 in streaming. Ma refer la jocuri solicitante.

Ideea e simpla, un i7 7700K gafaie cand faci stream de jocuri noi. Iar daca vrei sa inregistrezi footage la 1080P@60fps nu ai nicio sansa cu encoding pe CPU.  Ryzen sau six core-urile Intel nu vor fi penalizate in aceste scenarii atat de tare. E posibil chiar deloc.

Urmatorul pe lista este 1700X, insa in cazul lui o sa publicam un articol foarte scurt iar apoi vom studia foarte aprofundat streaming-ul ca sa aflam ce procesor te poate ajuta.

Avantajul adevarat al lui Ryzen fata de procesoarele cu 6 nuclee de la Intel este costul total al platformei. Placile de baza X99 sunt scumpe cu patima, iar kit-urile quad channel nu sunt nici ele ieftine.

Similar Articles

13 thoughts on “AMD Ryzen 7 1800X review

  1. Mi-am dorit si am sperat la concurenta pentru procesoarele pro. Mi s-a indeplinit dorinta.
    Acum imi doresc si sper la concurenta pentru procesoarele consumer.

    In numele nostru, al tuturor plebilor gameri, sa ne rugam la zeul IPC-urilor si sa speram ca va veni concurenta si pentru 7700 si 7600.
    Si sa ne rugam ca Vega sa duca macar cat un 1080.

    1. Sincer iti spun ca am dubii ca vor scoate un concurent real pentru 7700k.
      Nu stiu daca ai observat, dar AMD nu se mai lupta pentru pozitia de lider in segmentele pe care activeaza. Mi se pare ca se lupta doar ca sa supravietuiasca.
      Vega probabil ca o sa fie pozitionat chiar intre 1080 si 1080Ti. Ceea ce e ok atata vreme cat nu o sa le bage niste preturi tampite.
      Sa speram ca le vin o tona de bani de la Ryzen si o sa poata sa investeasca in R&D lejer.

  2. „Cache-ul a fost modificat fata de predecesoarele linii, acum existand 64 KB L1 cache per core, [B]512 kg L2[/B] ”

    Un mic typo 😀

  3. O intrebare. Coolerul Thermalright Le Grand Macho poate fi montat pe MB socket AM4? Stiu ca se poate pe socket AM3 si AM3+. Multumesc!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.