Dacă vi s-a părut că Intel se întrece cu gluma când aţi aflat că puteţi să overclockaţi doar procesoarele cu „K” în denumire, iar apoi vi s-a părut nesimţire curată că aveţi neapărat nevoie de plăcile de bază cu chipset-ul cel mai puternic ca să aveţi acces la opţiunile de overclocking, iată că producătorii de plăci de bază sunt de acord.

Totul a început în momentul în care ASRock au decis că poziţia pe piaţă (numărul de unităţi vândute) le-ar permite să încalce edictul Intel fără să sufere cine ştie ce consecinţe. În cazul în care nu ştiaţi, Intel intenţionează să permită overclocking-ul numai împreună cu chipset-urile Intel Z87 pentru Haswell. ASRock au decis că nu merge aşa şi au anunţat că şi plăcile de bază de la ei cu chipset-uri H87 şi B85 vor suporta opţiunea de creştere a multiplicatorului pentru Haswell-urile cu „K” în coadă. O decizie lăudabilă, mai ales în condiţiile în care refuzul Intel de a comenta măcar pe marginea celor întâmplate înseamnă că în cel mai bun caz nu sunt mulţumiti. Înainte să începeţi să-i ridicaţi în slăvi pe ASRock, decizia a fost luată pentru creşterea cotei de piaţă în special.

Inevitabilul s-a întamplat şi după anunţul celor de la ASRock, iată că restul producătorilor, parcă luaţi pe nepregătite, se înghesuiesc să anunţe acelaşi lucru. Ştiţi vorba aia, „după război mulţi viteji se-arată”.

ECS au fost primii care au realizat că zeul Intel nu i-a trăsnit pe ASRock şi că odata ce barajul a fost spart, ar fi păcat să nu profite şi ei de ocazie. Aşa că au anunţat că şi plăcile lor de bază cu chipset-uri H87 şi B85 vor suporta overclocking-ul Haswell-urilor „K”. Ba chiar au mers mai departe de atât şi au anunţat că aceleaşi opţiuni pentru creşterea multiplicatorului vor fi disponibile şi pentru modelele cu chipset Intel H81. Probabil sunt foarte încrezători ca VRM-urile lor sunt capabile să nu sară în aer.

GIGABYTE nu puteau să rămână mai prejos, dar se pare că nici nu au vrut să-şi asume vreun risc. Aşa că au lăsat la o parte comunicatele de presă şi au început să scoată încet-încetişor BIOS-uri în stadiu Beta care permit creşterea multiplicatorului pentru frecvenţa procesoarelor Haswell „k” şi pe modelele cu chipset-uri Intel H87 sau B85. Singura problemă e că fiind vorba de BIOS-uri Beta, utilizatorii nu au niciun fel de garanţie în privinţa funcţionalităţii, iar acestea pot să fie retrase în orice moment pentru motive dintre cele mai banale. Pe de altă parte, este perfect posibil ca GIGABYTE să fi fost luaţi prin surprindere de tupeul ASRock şi să aibă nevoie de ceva timp ca să se asigure că implementarea lor este stabilă.

Biostar au urmat la rând şi au anunţat suportul pentru overclocking pe modelele cu chipset Intel H87, B85 şi H81 cu doar o zi întârziere faţă de non-anunţul ninja al GIGABYTE.

Ultimii par să fie ASUS, care au anunţat suportul pentru overclocking doar pe modelele cu H87 şi B85.

MSI nu au anunţat nimic deocamdată, nici măcar nu au scos un BIOS în stadiu Beta care să convingă potenţialii clienţi că merită atenţie. Uitându-mă la modelul H87-G43, MSI prezintă OC Genie 4 pentru overclocking automat dar nimic mai mult. Cum nu am testat nicio placă de bază MSI pentru Intel Haswell, nu pot să spun nici măcar dacă această facilitate pentru overclocking automat merge sau nu. Oricum ar fi, dacă MSI nu anunţă nimic în privinţa overclocking-ului pe LGA1150 cu alt chipset decât Intel Z87, probabil că or să piardă o grămadă de vânzări această generaţie.

Singura problemă cu mica revoluţie incitată de ASRock este că Intel s-ar putea să râdă în timp ce pur şi simplu mai ard o punte de pe chipset-uri, fapt care ar duce în cel mai bun caz la limitarea multiplicatorului la o valoare maximă. Sau s-ar putea să se supere şi să nu le mai dea chipset-urile în cauză până nu se cuminţesc şi semnează că lasă la o parte overclocking-ul. Se pot întâmpla multe lucruri. Ceea ce este clar însă este că producătorii de plăci de bază au realizat că fără overclocking, ar putea la fel de bine să lanseze doar două sau trei modele de plăci de bază (una ATX, una microATX şi una miniITX) şi să plece în concediu.

Ca să fiu sincer, din moment ce plătesc în plus pe un procesor Intel cu „K” în coadă (deci pentru multiplicatorul deblocat), mi se pare culmea nesimţirii să fiu limitat doar la plăcile de bază cu cel mai scump chipset. Pentru că performanţele sunt aceleaşi, să nu vă faceţi iluzii. Din păcate, şansele ca Intel să renunţe din proprie iniţiativă la limitarea aberantă a overclocking-ului sunt infime, deoarece utilizatorii nu par să fie dispuşi să pună piciorul în prag.

Şi asta ca să nu mai aduc în discuţie faptul că Haswell permite overclocking-ul şi din bus, nu doar din multiplicator, ceea ce înseamnă că ar trebui să putem să overclockăm şi non-K-urile.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.