Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Alături de lansarea arhicunoscutului joc FIFA 2012, luna octombrie a mai însemnat și apariția celui mai bun simulator de fotbal de pe piață: Football Manager 2012.

Și mai trecu un an...

Orice microbist/pasionat/specialist de fotbal a avut de-a lungul timpului o singură dorință: să fie el cel care să ia deciziile, să fie el tacticianul din umbră, cel care taie și spânzură sau cel care răspunde la telefoanele date de Becali cu o zi înainte de meci (aviz amatorilor).

Football Manager 2012

FM reprezintă seria de jocuri unde oricare din noi poate deveni un mic Mourinho care să-și ducă clubul favorit pe culmile succesului.

Realismul de care dă dovadă acest joc este imens datorită muncii pe care researcher-ii din fiecare țară inclusă în joc o depun an de an pentru a face un database cât mai veridic posibil.

Astfel, cu părere de rău pentru fanii înfocați, nu îl veți putea aduce niciodată pe Messi în Ghencea decât dacă folosiți editor-ul jocului.

 

Dodele, ne mișcăm și noi mai cu talent?

Anul acesta cei de la SI Games au pus accentul pe informație. Astfel, cu cât dispunem de o rezoluție mai mare a monitorului, cu atât manager-ului îi sunt oferite mai multe informații la o simplă apăsare de buton.

Football Manager 2012

Tutorialele oferă din ce in ce mai multe detalii pentru cei care sunt nou-veniți pentru ca aceștia să se obișnuiască foarte repede cu ceea ce jocul are de oferit fie că este vorba de tactică, partea economică sau interacțiunile cu jucătorii.

Mai devreme am pomenit de realism.  Sunt reproduse ca și pînă acum cu o precizie de chirurg toate aspectele esențiale ale clubului: de la atributele jucătorilor la felul cum te adresezi jucătorilor sau celor din conducerea clubului, bugetul echipei, informațiile despre club și reputația acestuia.

Football Manager 2012

Una din îmbunătățirile majore cu care se laudă FM 2012 este Add/Remove Leagues după ce a fost creat un joc nou. Dacă pe parcursul unei cariere, manager-ul se va plictisi de campionatele pe care le-a selecționat la startul aventurii sale el va putea să adauge sau să elimine anumite ligi după cheful și dorința lui.

Modulul tactic a evoluat și el, comutarea dintre tacticile pe care le poți implementa în cadrul echipei fiind foarte ușor de făcut, manager-ul având totodată acces detaliat asupra gradului de familiaritate de care dispune fiecare din așezările alese.

 

Cât de mult înseamnă prea mult?

Processor - XP : 1.4 GHz or Faster; Vista/W7 : 2.0 GHz or Faster
RAM: XP: 512 MB; Vista/W7: 1.0 GB
HDD: 2-3 GB
GPU: Începând de la NVIDIA FX 5900 Ultra, ATI Radeon 9800, Intel 82915G/82910GL

Football Manager 2012

FM 2012 nu e genul de joc care să-ți ceară o placă video care să fi apărut pe piață acum o lună și pe care să cheltuiești o avere. Dacă eventual exista probleme, jucătorul poate schimba în 2D Match Mode.

Problemele, în schimb, apar la crearea unui nou joc unde este recomandat un procesor cât mai bun. Odată cu implementarea Add/Remove Leagues se pot elimina câteva campionate pentru a crește viteza jocului.

Pentru cei mai pretențioși dintre voi care au destui bani încât să cumpere un monitor 3D de la NVIDIA, cei de la SI Games au implementat și posibilitatea ca Match Engine-ul să fie redat în 3D Vision.

Totodată, FM nu e un joc doar pentru laptop/PC cu Windows sau Mac. Manager-ii înfocați îl pot juca și în tren, metrou, autobuz, navetă spațială, închisoare pe PSP, pe o tableta iPad sau pe iPhone. Important e sa nu sperie prea tare trecătorii și partenerii de drum atunci când se întâmplă să piardă un meci sau un jucător.

 

I’ll make you an offer you can’t refuse

Nu, nu ești “Nașul”, ci doar cel care negociază cu jucătorii sau cu membrii de staff. Tu hotărăști în funcție de plafonul impus de conducere ce salariu, prime, bonus-uri de performanțe merită jucătorul dorit.

Football Manager 2012

Agenții te vor chinui un pic, însă față de predecesorul său, FM 2012 se laudă cu un transfer center mult evoluat, bonus-uri de loialitate, noi opțiuni de contract pentru juniori și amatori.

Toate acestea au fost introduse pentru ca manager-ul să aibă un control cât mai flexibil asupra unuia din părțile cheie ale jocului.

 

Like my goals

Comunitatea este un element foarte important pentru SI Games care lucrează an la an la interacțiunile dintre manager-ii virtuali.

Fie că este vorba de crearea skin-uri, tactici, noi campionate, goluri uploadate pe Youtube, mesaje postate direct pe Twitter sau Facebook prin logare directă la rețelele de socializare menționate, Sports Interactive vrea să arate că s-a gândit la toate.

 

There’s always a but…

Jocul nu poate fi perfect, cel puțin nu încă. 3D match engine-ul încă nu este construit și dezvoltat la capacitățile dorite. Există momente când unele animații sunt parcă asemănătoare cu anumite tehnici de exorcizare din filme, lucru care poate deveni enervant uneori.

Un alt lucru supărător sunt micuțele bug-uri (câteva news items ce nu își au rostul, crash dump-uri, probleme de afișare ale atributelor etc)  care din păcate nu pot fi eliminate așa ușor precum se crede datorită codului pe care e bazat acest joc. Nu sunt probleme care să te facă să iei mingea de fotbal și să muști din ea de nervi, însă dacă se întâmplă să pierzi un meci capital sau o salvare importantă sunt sigur că tastatura + monitorul = LOVE.

Football Manager 2012

Football Manager 2012

Football Manager 2012

Football Manager 2012

Football Manager 2012

Football Manager 2012

Football Manager 2012

Football Manager 2012

Football Manager 2012

 

So now what? (Concluzie)

FM nu înseamnă For Men, ci mai degrabă o experiență, un vis îndeplinit pentru cei care nu vor ajunge niciodată antrenori sau care vor să-și vada mica lor echipă câștigand tot.

Football Manager 2012

SI Games va trebui să continue evoluția unui joc care este și medicament, și drog și care poate în câțiva ani să nu fie sinonim doar cu “realism”, ci și cu  „perfecțiune”. Însă pentru a ajunge acolo mai au destul de mult de lucru cu două dintre criteriile noastre de notare, grafica şi sunetul fiind din alt secol.

 • Realism: 9.5
 • Gameplay: 9
 • Sunet: 5
 • Grafică: 7
 • Rejucabilitate: 9.5
 • Overall: 8

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.