Eram un fan inrait al jocurilor NFS mai demult. Hot Pursuit (2010), Most Wanted (ambele) sau Rivals inca imi provoaca nostalgie. Ca multi copii, incepusem sa cred ca, daca stiu sa conduc bine in GTA si NFS, n-o sa am nicio problema la scoala de soferi. Binenteles, m-am inselat!

Ma pacalisem, pentru ca nu stiam diferenta intre jocurile racing simulatoare si arcade. Iar, dupa ce am aflat ca tot ce imi placea mie era arcade, am zis sa apas pana la capat pedala de acceleratie si am incercat Sonic & All-Stars Racing Transformed. Nu jucasem niciodata Mario Kart, iar pentru mine era ca o bomboana rara sa descopar combinatia Sonic + Masini + Tranformers (kinda).

Acel joc face parte din seria Sega All Stars, dezvoltata de Sumo Digital. Impreuna cu unii din cei care au lucrat la Burnout si Midnight Club, oamenii astia au adus la viata, in 2020, un arcade racer inspirat de era anilor ’90, cu Virtua Racing, Daytona USA, SCUD Race, OutRun sau Ridge Racer in nucleul proiectului.

Asa s-a nascut Hotshot Racing!

„Nu e Bugatii, e Logan sub acoperire” – adaptare dupa un clasic in viata

Aesthetic

Stil. Cel mai atragator aspect al jocului.

Prezinta o lume tipatoare de culori pastelate, recreata cu zgarcenie din poligoane, dar energica pana in maduva tevii de esapament. Circuitele te duc prin cele mai nonconformiste locatii: jungle populate de dinozauri, acvarii gigantice, casinouri etc. La revedere, realism!

In „gura” actiunii

Cursantii au personalitati distincte si vibrante. Fiecare din ei se exprima prin gesturi iconice atunci cand ii selectezi, iar, daca iei un viraj prost, fii pregatit sa te tachineze putin pilotul tau. Replicile lor, cat si ale announcer-ului, sunt exact cum v-ati astepta: puternice si exagerate. La atat se rezuma dezvoltarea personajelor.

Sunt disponibile cate 4 tipuri de masini per pilot. 4 clase, mai bine spus. Masinile au 3 stats-uri: Top Speed, Acceleration & Drift. Exista o clasa care se concentreaza pe fiecare stat si una care mentine totul echilibrat.

Jamaican rapid. Hmm…

Dar nu cred ca va sta cineva sa calculeze care masina e intocmai pe placul lui ca manevrabilitate si performanta. In Hotshot Racing e vorba de aspect!

Deci fiti gata sa folositi tot felul de masini: nascar, raliu, F1 etc. Sunt aruncate in mix chiar si Bugatii, Lamborghini, Aston Martin Bond-style, Dodge Viper sau Mellow Yellow Chevy Lumina aka Thunder, dar eu n-am stat sa vad daca recunosc fiecare model. Caroseriile sunt populare si, chiar daca nu exista marci licentiate in joc (e indie, se respecta), toate inspira fler-ul unor masini reale, recreate cu putini pixeli in niste sali de arcade.

Mellow Yellow Chevy Lumina din Days of Thunder sau Cars (Chick Hicks)

Daca fatadele stock nu va plac, puteti customiza oricand masinile cu banii castigati din curse. De la bumper si spoiler, pana la zarurile de pe oglinda retrovizoare si figurine boobleheads pe bord. Pentru asta luptati, pentru a arata bestial!

Haita cauciucului incins

Cursele sunt batalii violente in toata regula. Nu apuci sa iei o gura de aer ca te trezesti cu unul din adversari care intra in tine ca tancul. Oricat de vesel si relaxat pare stilul grafic, gameplay-ul e intens.

Merita laudati dezvoltatorii pentru readucerea acestui gameplay in prim plan. E distractiv sa stai mereu ca pe ace si sa fii pregatit sa iti redresezi o curba luata prea larg sau un A.I. care te tine de manuta cu portiera.

Vezi, ba, ca iei vopseaua!

Apropo, curbele sunt relativ usor de abordat, cand nu e nimeni sa te deranjeze. Apesi pe frana si gata! ai intrat in mod-ul drift, in care iti poti ajusta unghiul pe bunul plac. Bine, conteaza si stats-ul bolidului ales, caci cele concentrate pe Acceleration se intorc la fel de facil ca un taur tras de coarne.

Cu cat faci mai mult Drift sau Slipstream, cu atat iti incarci mai repede contorul de boost. Spre deosebire de NFS, am descoperit ca in Hotshot Racing trebuia sa calculez cu tact si chibzuinta momentele de propulsie.

Gameplay-ul per total e rapid, viu, dinamic, volatil. Distractiv!

Keep driving and nobody explodes

Sper ca a inteles macar o persoana referinta de mai sus.

Exista cateva moduri de joc:

  • Grand Prix (4 la nr.) – 4 curse pe parcursul carora se acumuleaza puncte, iar cel cu cele mai multe castiga
  • Time Trial – classic, nimic schimbat aici
  • Cops & Robbers – politaii infecteaza pilotii, pe care ii transforma in gabori (cam neinspirat numele modului)
  • Drive or Explode – daca viteza scade sub o limita inferioara, BOOM!
Ce-ai facut, Bobita? Iar ai parcat pe trotuar?

Eu mi-am batut capul la Grand Prix, pentru ca sunt genul de om axat pe anduranta. Dificultatea Normal nu mi-a pus niciun fel de probleme, Hard iti testeaza putin concentrarea, dar nu e nemiloasa, insa la Expert trebuie…pai, sa fii un expert!

M-am chinuit mult si bine sa raman cu haita de piloti nervosi pe Expert, dar, pentru a realiza o astfel de isprava, trebuia sa cunosc in amanunt traseele si sa am un timp de reactie dezvoltat. Cea ce nu ma atrage personal, voiam doar sa joc un arcade nebun cat de cat ofertant.

Circuitele nu sunt cele mai grele de pe pamant, ba chiar pot spune ca nu difera drastic unele de celalalte. Doar ca, te pot surprinde, chiar si daca ai repetat deja un traseu de 3 ori.

Observati linia orizontala care reprezinta parcursul circuitului

Un factor nelipsit al acestor tipuri de jocuri e split-screen in 4 jucatori. Eu nu am avut cu cine sa testez modul, dar sunt sigur ca pote fi factorul cheie la o petrecere (unde se pastreaza toate masurile de protectie). Sau puteti incerca modul online in 8 jucatori, dar va urez multa bafta, caci eu n-am reusit sa gasesc destui oameni.

Inca o mentiune: daca jocul nu va merge in 60 FPS si aveti o configuratie cu mult peste Recommended Sys Reqs de pe Steam, stati calmi. Si eu a trebuit sa comut pe GPU din Nvidia Control Panel, jucand pe laptop-ul personal Acer: Predator Helios 300.

A, da, iar utilizarea unui controller e obligatorie!

Verdict

Hotshot Racing este o oda, un tribut adus jocurile de arcade racing mentionate la inceputul review-ului. O doza de nostalgie.

Chiar daca n-am trait perioada pe care vrea s-o transpuna in prezent jocul, cumva a reusit sa imi transmita atmosfera propusa.

Vezi arcade-ul cu un video CG pe ecranul caruia apare „INSERT COIN TO START”, bagi banutul, iti treci numele cu cat mai putine litere posibil si incepe o cursa plina de culori suprasaturate, efecte sonore excesive si mecanici greoaie.

sursa: Pinterest

Atata vreme cat un joc reuseste sa evoce o stare de spirit intepenita in timp, cat exprima un sentiment unic, eu il consider un titlu reusit.

Poate ca nu are o tona de content, iar pretul de €20.00 pare cam piperat pentru ceea ce ofera. Asa ca recomand sa asteptati o reducere. E disponibil pe PC [reviewed], Switch, Xbox One, PS4.

Eu il vad ca o experienta ideala la o adunare cu prietenii care deapana amintirile unor vremuri de mult apuse, mai ales daca pe consola din camera se cam aduna praful.

Review overview
Gameplay - 8
Muzica si sunet - 9
Stil grafica - 10
Replay value - 5
Summary Un arcade racer cu un stil grafic retro, inspirat de anii '90, vioi, antrenant si plin de culoare. Jocul reuseste sa transmita ceea ce si-a propus si este indeajuns de distractiv pentru a oferi 5 ore de nebunie curata. Daca va e dor de atmosfera pe care o propune Hotshot Racing, asteptati o reducere, adunati 3 prieteni la voi acasa si dati-i bataie in split-screen!
8
Tagged

Similar Articles

3 thoughts on “Hotshot Racing – Inapoi in retro

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.