Creative Sound BlasterX Vanguard K08 este prima tastatura pe care Creative o scot pe piata. Mi-a atras instant atentia deoarece este dotata cu switch-uri Omron.

Mai precis, este dotata exact cu switch-urile folosite de catre Logitech. Interesant nu?

Oare e vreo legatura intre Logitech si Creative? Neah!

Mai degraba e o legatura comerciala intre Logitech si Omron si chestia aia numita exclusivitate. Ceva de genu cum s-a intamplat cu Cherry MX Silent si Corsair care au avut exclusivitate pentru acele switch-uri pret de un an de zile.

Oricum, Vanguard K08 e al naibii de interesanta si veti vedea in cele ce urmeaza de ce. Si stiu ca numele Sound Blaster nu este cel mai potrivit pentru o tastatura.

Nu pot sa va zic inca daca e mai misto decat Logitech G910, dar vom afla.

Creative Sound Blaster X Vanguard K08

 

Layout si caracteristici

Layout-ul este cat se poate de clasic si asemanator cu cel al tastaturii Logitech G910. Bine, sunt cateva diferente minore in pozitionarea tastelor multimedia, dar groso-modo sunt cam la fel.

Creative Sound Blaster X Vanguard K08

In cazul in care nu stiti, Logitech au inceput sa vanda tastaturi cu tasta shift stanga lunga. Era o problema majora in cazul lor pentru ca in Romania vindeau doar cu shift stanga scurt.

Partial pare ca si-au rezolvat problema.

Totusi, daca va uitati atent la cele doua tastaturi veti observa ca este diferita tasta Enter. Poate ca va pare nepotrivita cea de la Creative, insa, este exact forma specifica layout-ului ANSI, iar cea de la Logitech nu.

In principiu nu prea conteaza pentru ca totul tine de preferinte. Eu unul sunt obisnuit cu layout-ul clasic folosit de catre Creative mai ales daca trebuie sa folosesc diacritice. imi place sa fie toate in linie.

O problema ar putea aparea atunci cand vor aparea keycap-uri custom pentru aceste switch-uri. Din cate am observat pana acum, este mai usor sa gasesti kit-uri pentru layout-uri standard, decat kit-uri pentru modele specifice.

Imi place foarte mult faptul ca Vanguard K08 este mult mai ingusta. Asta se intampla pentru ca nu are taste pentru macro-uri chiar deasupra F1-F4.

Alte diferente se mai observa si la dimensiunile tastelor Alt si Windows. Logitech folosesc keycaps de 1.25 unitati, iar Creative de 1.5 unitati pentru tasta Alt.

In cazul in care vi se par mai late keycap-urile Creative, asa este. Sunt foarte putin mai late. Si pe langa asta sunt si mai pitice. Dar vom discuta despre asta la capitolul experienta.

Ambele tastaturi vine echipate cu switch-uri Omron. In cazul Logitech sunt numite Romer-G, iar in cazul Creative poarta numele PRES (Perceive-React-Execute Switches).

Creative sustin ca sunt modificate impreuna cu Omron. Nu stiu ce sa spun despre asta dar mie imi par aproape identice. Cele folosite de Creative au materialul lateral alb si probabil au ales asta pentru a permite iluminarea dintre taste. Adica a acelui material alb care se observa in imaginea de mai jos.

Galerie foto

 

Software

La fel ca si in cazul mouse-ului Siege M04 despre care am vorbit recent, observam ca si la Vanguard se concentreaza foarte tare pe lumini. Totusi, nu sunt ignorate aspectele legate de performanta sau inregistrarea de macro-uri.

Software-ul este foarte inteligibil si macro-urile pot fi inregistrate si editate cu usurinta. Software-ul tastaturii Vanguard K08 permite si inregistrarea click-urilor pentru a le combina intr-un macro, insa nu si coordonatele cursorului.

Cu exceptia tastelor multimedia, toate pot fi modificate.

 

Experienta in timpul utilizarii

Stiu ca pare ciudat, dar am avut nevoie d eputin timp pentru a ma adapta cu Vanguard K08. Ideea este ca are keycap-urile diferite nu numai comparativ cu G910, ci si cu restul produselor Logitech cu switch-uri Romer-G si eu faceam trecerea de la tastatura Logitech Pro.

 

Despre keycap-uri

Planul pe care il atingi cu degetul, adica cel pe care se afla litera sau simbolul, este mai jos decat cel al keycap-urilor Logitech. Tasta nu este mai scurta din partea de jos, ci din partea de sus.

Ca sa intelegeti mai usor diferentele am realizat o fotografie cu aceste keycap-uri care sunt 100% compatibile intre ele. Vorba aia, sunt aceleasi switch-uri si implicit au si acelasi mecanism de retentie al keycap-ului.

Creative Sound Blaster X Vanguard K08

 

Despre iluminare

Iluminarea tastaturii este oarecum in stilul Corsair. Adica in mod clar nu se aseamana cu cea Logitech pentru ca avem lumina si pe langa taste. Acesta nu este un lucru rau deoarece cea mai multa lumina iese prin litere, iar prin laterale se ilumineaza foarte subtil.

Bineinteles, exista foarte mutle efecte si acestea pot fi combinate.

De exemplu poti sa pui toata tastatura in curcubeu si apoi sa selectezi anumite taste pe care vrei sa o iluminezi static sau pulsand in diferite culori.

Overall iluminarea este si placuta, dar si utila.

 

Despre zgomot

Vanguard K08 „sufera” de aceasi problema de care sufera si tastaturile Logitech. Pana la urma este vorba de acelasi switch-uri.

Are ping sound. Adica toate arcurile in jurul unei taste pe care o atingi, nu apesi, rezoneaza. Poti spune ca este un diapazon gigantic.

In clipul de mai jos aveti sunetul la scriere, dar si acel ping sound atat pe Vanguard K08, cat si pe Logitech G910.

 

Concluzii

Desi pare o tastatura cu mai putine caracteristici decat Logitech G910, mie imi place mai mult. Este mult mai apropiata de G810, insa, are ceva anume ce imi place foarte mult: keycap-urile mici.

Intr-un final, tastatura este foarte subtila si senzatia pe care o ai cand apesi tastele este foarte placuta.

Creative Sound Blaster X Vanguard K08
Sunt keycap-urile de la G910. Le-am pus de proba

Totusi, am remarcat dupa ce am testat Vanguard K08 ca mi-a fost foarte dificil sa ma readaptez la inaltimea tastelor clasice Cherry MX. La MX Speed m-am adaptat mai usor, avand cursa mai scurta. Da, am mai testat si alte tastaturi interesante dupa ce am terminat cu Vanguard. Le voi publica curand.

Iluminarea tastaturii Vanguard K08 este mult mai buna decat cea pe care o vedeti pe tastaturile Corsair sau pe Asus ROG Claymore si asta pentru ca cea mai multa lumina se duce fix in litera. Unde la celelalte tastaturi RGB intensitatea luminii de pe lateralele tastelor este aproape la fel ca cea din litere si simboluri.

Pretul tastaturii Creative SoundBlasterX Vanguard K08 variaza intre 800 si 900 Lei si pe la unele magazine este redusa chiar la 735 Lei.

Este mai mare decat al tastaturii Logitech G910, insa in opinia mea merita diferenta de pret chiar daca nu beneficiezi de ARX si alte chestii.

 

Great for gaming WASD Award

Review overview
Summary Creative chiar au facut o treaba excelenta cu perifericele noi lansate. Nici tastatura, da rnici mouse-ul nu vreun cusur. Cel putin de care sa ma fi lovit cat le-am testat.
4.5
Tagged

Leave a Reply

2 thoughts on “Creative Sound BlasterX Vanguard K08 gaming keyboard review

  1. Placuta surpriza. Se pare ca Creative iau foarte in serios intrarea pe piata de ,,gaming”.
    Si ma bucura si mai mult switch-urile Omron pe altceva, nu doar Logitech.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.