În lumea gaming-ului se pot număra pe degete producătorii de periferice ce pot crea buzz atunci când lansează un maus, o pereche de căşti sau o tastatură. Steelseries este unul dintre acei producători şi aparoape la orice produs lansat de ei, ne trezim că toată lumea (care are habar de gaming) vorbeşte despre el şi produsul lor.

Astăzi vom discuta despre Shift, o tastatură ce nu va putea fi întrecută, probabil, niciodată la nivel de modificări de niciun alt produs pe care vom pune mâinile.

Vă mai aduceţi aminte de Zboard? Tastatura aia cu feţe interschimbabile ce modifica automat şi layout-ul, dar care zdrăngănea de toate colţurile şi îţi dădea impresia ca e fabricată pe un vapor. Ei bine, Shift reprezintă pasul logic pe care Steelseries trebuia să îl facă.

Această tastatură vine să umple absolut toate golurile pe care Zboard nu ar fi reuşit niciodată să le umple deoarece deşi avea preţ de produs high end…nu era nici în cele mai umede vise ale producătorului Steelseries.

 

Steelseries Shift

 

Oare Shift e capabilă să mulţumească un om care cheltuie aproape 100€ pe o tastatură? Vom vedea în cele ce urmează.

 

Poze

Dacă ar fi vorba să definim această tastatură dintr-un singur cuvânt, cu siguranţă acela ar fi macro. Veţi vedea în pagina de software şi care este explicaţia pentru asta.

 

Steelseries Shift

Fără palm-rest pare ceva mai mică, însă aparenţele pot fi înşelătoare. Shift este o tastatură enormă.

 

Steelseries Shift

Începem analiza vizuală de la stânga spre dreapta. Pe latura stângă avem butoanele multimedia ce facilitează accessul utilizatorului. Deşi vă gândiţi, la prima vedere, că acestea pot fi apăsate accidental, puteţi să vă luaţi la revedere de la acest gând deoarece rezistenţa acelor butoane este atât de mare încât uneori pot fi ratate şi apăsările voite.

 

Steelseries Shift

Cele 8 taste de sus pot fi folosite pe post de macro-uri înregistrate, iar cele 3 butoane de lângă ce au inscripţionat 1,2 şi 3 pe ele sunt layer-ele. În total, Shift pune la dispoziţie 24 de taste pentru macro recording (doar în acea parte a tastaturii).

 

Steelseries Shift

Cele două taste de lângă cea cu logo-ul Steelseries au rolul de a bloca accesul la un anumit layer. Tastele funcţii şi numpad-ul pot juca mai multe roluri, fie de taste normale, numerice sau cu funcţii, fie pot fi taste de macro-uri. Tasta Bar Lock poate fi folosită pentru a permite accesul la macro-urile atribuite tastelor funcţii, iar Pad Lock….v-aţi prins – pentru macro-urile de la NumPad.

 

Bun, am discutat despre tona de macro-uri. Acum vom discuta despre câteva aspecte vizuale ale tastaturii.

 

Steelseries Shift Steelseries Shift

Pentru început am ales să discut despre acel space tăiat în două. Ei bine, pe acolose face plierea keyset-ului şi a fost nevoie de tăierea acelei taste pentru a putea fi împăturit în 3. La ce ajută faptul că poate fi împăturit keyset-ul? La absolut NIMIC. Din toată afacerea asta în care space-ul este practic rupt în două space-uri, eu -userul- primeşte ca bonus nişte frustrare pentru că îmi este aproape imposibil să scriu un text fără să mă uit nervos spre tastatură.

Dar stai, că e o tastatură de gaming:). Vă imaginaţi ce frustrare pe gamerii nervoşi care nu îşi pot scrie înjurăturile în joc?:))…amuzant.

 

Steelseries Shift

Cel de al doilea loc în care se produce îndoirea pentru împăturire este destul de bine ales şi nu incomodează absolut deloc.

 

Steelseries Shift Steelseries Shift

Prinderea keyset-ului se face cu ajutorul mânerului ce îl vedeţi în imaginile de mai sus. Nu trebuie să vă faceţi mari griji pentru el deoarece este foarte solid. E construit să reziste unui gamer cu multe layout-uri în dotare şi care se joacă foarte des jocurile pentru care are layout-uri.

 

Steelseries Shift

Ce vedeţi deasupra poate fi numit buletinul de identitate al keyset-ului. Aşa îşi dă seama tastatura şi implicit şi software-ul tastaturii ce keyset este montat şi se ocupă de remapping-ul tastelor pentru a oferi layout-ul corect pentru jocul X.

 

Steelseries Shift Steelseries Shift Steelseries Shift

Cam aşa se face plierea. Rezultatul este un keyset de dimensiuni reduse. La ce ajută un keyset de dimensiuni reduse? Pai la reducerea dimensiunii ambalajului, care la rândul lui nu îl ajută în niciun fel pe gamer deoarece tastatura e ENORMĂ şi nu poate fi considerată o tastatură pentru LAN Party-uri, deci transport-ul poate fi scos din schemă.

 

Steelseries Shift

Steelseries Shift Steelseries Shift

Spatele tastaturii este important doar din prisma grip-ului. Iar Shift stă excelent la acest capitol. Nu numai că are picioruşele acoperite din cauciuc, dar până şi palm-rest-ul are bucăţelele lui de cauciuc. Picioruşele sunt pur şi simplu bestiale. De aici ar trebui să se inspire toţi producătorii de tastaturi, deoarece aderenţa tastaturii nu scade indiferent de nivelul la care o ridicăm folosind pricioruşele.

 

Steelseries Shift

Tastatura are nevoie de două conexiuni USB deoarece are integrat şi un HUB USB. De asemenea, poate fi folosită şi pe post de prelungitor audio pentru căştile audio cu microfon.

 

Steelseries Shift

Zona în care este poziţionat HUB-ul USB şi jack-urile audio este aleasă foarte bine deoarece cablurile audio pot trece uşor pe lângă tastatură fără a încurca în niciun fel, nici măcar vizual.

 

Software

Software-ul reprezintă cam totul pentru această tastatură. Dacă nu ar fi avut un software aşa deştept cu siguranţă ar fi fost total neinteresantă.

 

Steelseries Shift

La prima impresie pare destul de dificil de folosit software-ul. Însă odată învăţat cum se construieşte un macro, parcă îţi vine să umpli tastatura de macro-uri. Acestea pot fi aşezate unde dorim, după bunul plac. Putem să punem macro-uri chiar şi în locul tastelor multimedia şi partea cea mai interesantă este că putem defini acţiuni ale butoanelor mausului. Din păcate există combinaţii ce pot include doar 3 butoane ale mausului,d eci dacă aveţi maus cu 5-7-9 butoane, doar 3 le puteţi folosi în combinaţie cu aceste macro-uri.

Este foarte util să ai macro-uri ce includ şi acţiuni ale mausului pentru că adesea este vorba de macro-uri în jocuri precum LOL, unde o mare parte din spell-uri necesită apăsarea click-ului stânga.

Steelseries Shift Steelseries Shift

O chestiune foarte importantă în tot procesrul ăsta de  creat macro-uri îl reprezintă delay-ul. Ştiam că dacă e prea mic, jocul nu va executa macro-ul. Prima dată am încercat 300ms între fiecare acţiune, un timp imens pentru un shooter normal, însă mic, aparent, pentru LOL deoarece nu mi-a executat nimic din acel combo.

 

Steelseries Shift

O altă chestie, oarecum drăguţă, este reprezentată de posibilitatea de a lansa un executabil atunci când este detectat un anume keyset. de exemplu MOH pentru keyset-ul MOH şi WoW pentru keyset-ul default. Acum, curiozitatea mea este legată de cum se întâmplă toată treaba asta deoarece poţi să pui layout-ul de MOH, intri în joc şi în joc să schimbi layout-ul şi să îl pui pe cel clasic. Ce se va întâmpla? Se va lansa WoW peste MOH? O curiozitate un pic tembelă, la fel ca şi lansarea unui exe la schimbarea keyset-ului.

 

Steelseries Shift

O ultimă caracteristică, oarecum inutilă este reprezentată de aplicaţia care îţi construieşte hot zones pe tastatură. Îi dai să îţi înregistreze o zi întreagă şi afli care taste le apeşi cel mai des. Ce vedeţi deasupra reprezintă aproximativ jumătate de oră de conversaţie pe messenger cu tastatura ţinută în braţe. Am descoperit că dacă o ţin aşa pot să folosesc acel space mic fără să îmi împleticesc degetul în gaura dintre space-uri.

 

Concluzii

După ce m-am jucat aproximativ o săptămână cu tastatura asta pot să mă declar nemulţumit de ea. Începând de la faptul că are space-ul rupt în două şi nu o pot folosi normal pe birou şi terminând cu faptul că atunci când am instalat Steelseries Engine (soft-ul tastaturii) m-am trezit cu setările mausului (Steelseries Kinzu) resetate.

Ca totul să fie perfect, după ce mi-am setat înapoi mausul, nu am reuşit nici până acum sp fac să meargă scroll-ul corect. Se comportă de parcă are acceleraţie.

Dacă nu ar avea space-ul frânt în două, tastatura ar fi super ok.

Adică este voluminoasă şi nu se plimbă pe birou. Grip-urile sunt excelente şi o ţin foarte fixă. Materialele din care este construită sunt foarte ok şi feeling-ul la utilizare este mult mai plăcut decât cel lăsat de multe tastaturi. Este extrem de customizabilă. Are USB-uri. Are prelungitoare pentru audio.

Nu ştiu ce să mai înşir despre ea, are multe plusuri, însă acel space nu mă face decât să o recomand celor ce stau în MMO-RPG-uri non-stop. Celor ce mai scriu şi un text, mai stau şi pe chat sau mai fac şi altceva decât WoW, le recomand cu cel mai mare drag orice altă tastatură.

 

 

Plusuri si minusuri pentru Steelseries Shift

Steelseries Shift

+ Macro-uri
+ Constructie
+ Grip

– Space din doua bucati

 

  • Cumpără tastatura Steelseries Shift de aici

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.