V-am  spus vreodată cât de mult apreciez companiile perseverente? De-a lungul timpului au existat foarte multe care au încercat marea cu degetul şi au lansat câte un maus de gaming rătăcit însă puţine au continuat chiar şi atunci când ceea ce lansaseră nu au fost considerate un succes.

GIGABYTE KryptonGIGABYTE se numără printre puţinele companii care au supravieţuit în domeniul aspru al perifericelor de gaming. Să fim serioşi, nu este vorba numai despre marketing aici, în această nişă este groaznic de greu să satisfaci clienţii foarte asprii cu orice detaliu.

A construi un maus bun, care într-un final să se vândă, nu este un lucru deloc uşor pentru că trebuie să alunece plăcut pentru foarte mulţi oameni, să se potrivească în mâinile cât mai multor persoane şi cel mai important să ofere senzaţie de naturaleţe pentru cât mai mulţi utilizatori. Am văzut şi companii foarte renumite în acest domeniu eşuând în a reuşi să combine cu succes toate aceste lucruri într-un maus.

GIGABYTE KryptonAm văzut mulţi mauşi ce aduceau o grămadă de inovaţii însă producătorii lor omiteau exact lucrurile elementare, ca balansul, ergonomia, alunecarea sau chiar consumabile (patine de rezervă).

Cred că cel mai groaznic lucru este acela să îţi cumperi un maus foarte bun şi să ţi se tocească patinele lui şi culmea, să nici nu ai de unde să cumperi pentru că producătorul mausului nu a considerat necesară comercializarea acestor piese separat.

 

Specificatii

Astăzi vom discuta despre un maus fabricat de un producător consacrat pentru plăci video şi plăci de bază şi care încet dar sigur începe să devină cunoscut şi pe piaţa perifericelor de gaming.

GIGABYTE Krypton este un mouse cu senzor laser ce face parte din familia de periferice AiVia şi aduce pe piaţă ceva cu totul nou.

 

GIGABYTE Krypton GIGABYTE M8000X SteelSeries Diablo 3 mouse
Dimensiuni (mm) 128*67*41.5 126*74*43 125.5*68.3*38.7
Greutate fără cablu (g) 110-149 145 – 183 95
Lungime cablu (m) 1.8 1.8 2
Senzor Avago ADNS-A9800 Avago ADNS-A9500 Avago ADNS-A9500
Rezoluţie (DPI) 8200 6000 5700
Polling rate (Hz) 1000 1000 1000
Viteză maximă (IPS) 150 150 150
Acceleraţie maximă (G) 30 30 30
Greutăţi da, 39g da, 38g nu
Nr. butoane 9 9 7
Preţ 322 Lei 243 Lei 276 Lei

 

Noutatea pe care o aduce nu este nicidecum senzorul capabil de acei inutili 8200 DPI, ci faptul că patinele se schimbă cu toată talpa. Practic, dacă vrei să foloseşti skate-urile care alunecă mai greu, împingi toată talpa spre spatele mausului şi apoi o înlocuieşti cu cealaltă din pachet.

În principiu, Krypton este varianta doar cu fir a mausului M8600 de la GIGABYTE însă cu foarte multe ajustări. Cea mai importantă modificare, sau ajustare a fost cea de reducere a acelei cocaşe care pe gamerii cu mâni medii sau mici îi incomoda. GIGABYTE nu a renunţat total la această linie definitorie a designului, însă au rotunjit-o în aşa fel încât să nu mai jeneze.

De asemenea, şi grip-ul a fost modificat într-unul cu striaţii foarte pronunţate ce nu jenează, ci chiar ajută mai ales când mausul este încărcat cu toate greutăţile.

 

Galerie foto

Pentru moidificarea DPI-ului există un switch deasupra scorll-ului, iar butoanele de pe laterale funcţionează în funcţie de profilul ales, pentru stângaci sau dreptaci. Indicatorul profilului de setări este de fapt chiar butonul pentru schimbarea acestora. El se colorează în funcţie de profilul ales şi cel mai important lucru este reprezentat de faptul că nu produce o lumină puternică ce ar putea deranja utilizatorul.

Patinele lipite deja de acele două tălpi sunt din teflon pe una din tălpi şi din ceramică. Cele din teflon alunecă ceva mai greu şi v-aş recomanda să le folosiţi pe un pad textil pentru că se tocesc destuld e repede. Cele din ceramică alunecă pur şi simplu incredibil de uşor. Frecarea este minusculă mai ales dacă se foloseşte un mousepad dur şi cu suprafaţa poroasă. Despre căutat mouspad ideal nici nu se poate pune problema pentru că GIGABYTE au lansat şi un mousepad cu două feţe pentru acest mouse.

Numele mousepad-ului este tot Krypton deci nu vă va fi dificil să îl căuitaţi. Feţele pad-ului sunt întocmai recomandărilor de mai sus şi credeţi-mă că nu există unele mai eficiente în ceea ce priveşte alunecarea. Despre liftoff vom discuta mai jos, când va veni rândul acestui subiect.

 

Software

Pe partea de software lucrurile s-au mai simplificat şi astfel au unificat totul sub Ghost Engine în aşa fel încât să fie permis accesul dintr-o singură aplicaţie către toate perifericele din gama Ghost. Mai bine verificaţi screenshot-urile de mai jos şia poi vă voi spune ce îmi place şi ce nu la noul software.

Deşi pare mult îmbunătăţit, noul software are câteva lipsuri. Cel mai important este lipsa unui switch pentru acceleraţie şi la fel de important ar fi de adaugat aici şi imposibilitatea de a activa sau dezactiva angle snapping/drift control/prediction.

 

Teste

Unitatea de măsură pentru tabelul de mai jos sunt CD-urile. A devenit un standard pe internet ca lift-off-ul să fie măsurat folosind CD-uri şi iată că şi noi procedăm la fel pentu a fi mai uşor de înţeles pentru toată lumea. Un CD are gorsimea de 1,2 mm, deci calculele le faceţi singuri.

 

Gigabyte Krypton Cloth Gigabyte Krypton Hard Razer ExactMat EVO-G Cyber Killer SS QCK+ SS QCK+ NAVI Genius GX-Speed CM Storm FPS Tactics DC
GIGABYTE Krypton >1 1 >1 <2 <2 >1 >1 >1
Cyborg M.M.O. 7 <1 <2 <1 3 2 <2 2 <2
Steelseries Kana <2 2 1 3 2 3 2 3
Logitech G400 2 <3 1 2 2 1 2 2
Steelseries Kinzu <1 <1 1 1 1 1 1 1
Logitech G300 <3 <3 2 3 2 3 2 2
Razer Abyssus <2 <2 1 3 2 2 2 3
Roccat Pyra <2 <3 1 2 2 2 1 2

Lift off-ul  fost măsurat în timp ce am folosit talpa cu patine de ceramică deoarece au o înălţime mai mică. După cum se poate vedea, cel mai bine s-a descurcat tocmai pe mousepad-ul produs de GIGABYTE.

 

GIGABYTE KryptonÎntrucât este vorba despre un senzor nou ce în teorie ar trebui să rezolve problema pe care o are Avago ADNS-A9500 cu acceleraţia, am decis să fac şi un mid test în ceea ce priveşte acest aspect deranjant pentru majoritatea jucătorilor.

După cum vă spuneam driverul nu permite înlăturarea acceleraţiei nici măcar parţial şi de aceea am aplicat mouse fix-ul menit pentru această operaţiune.

Rezultatul îl puteţi vedea în imaginea alăturată. Ca side info pentru cei ce nu au mai folosit aplicaţia aceasta voi menţiona faptul că atunci când se vede culoarea verde în dreptul pointer movement înseamnă că există acceleraţie, iar la culoarea roşie înseamnă că există decelerare sau acceleraţie negativă.

Din fericire pe noul senzor de la Avago nu se observă aşa ceva.

 

Concluzii

GIGABYTE KryptonTrebuie să recunosc că este singurul mouse laser care a reuşit să mă mulţumească pe deplin. Dacă până nu demult mă tot plângeam ba de lift-off, ba de grip, ba de greutate, Krypton reuşeşte să le combine foarte bine pe toate. Adică chiar dacă nu este un mouse tocmai uşor, alunecarea incredibilă a skate-urilor de ceramică îl fac să se simtă ca fiind mult mai uşor pentru că frecarea este mult mai mică. Singurul scenariu în care încă i se mai simte adevărata greutate este acela când suntem nevoiţi să îl ridicăm de pe masă, însă având în vedere că jocuri care să necesite skill-uri în low-sens nu prea se mai fac…zic eu că nu trebuie să ne mai facem vreo grijă pentru viitor.

Despre formă nu am discutat foarte mult deoarece este foarte bună şi dacă ai o mână medie sau mare atunci chiar nu trebuie să îţi faci griji că nu îl vei cuprinde. Iar în ceea ce priveşte stilul de prindere, cel mai bine se potriveşte claw grip deoarece buricele degetelor apucă mai bine striaţiile faţă de un singur deget.

Oricum, dacă aspectul şi specificaţiile vă sunt pe plac, vă recomand să nu ezitaţi pentru că este un mouse foarte bun.

 

Plusuri şi minusuri

goodforgaming

+ Seonzor foarte bun
+ Skate-uri ceramică
+ Aspect

– Software

  • GIGABYTE Krypton poate fi cumpărat de aici

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.