Cumva, perifericele Aorus/Gigabyte s-au ferit de mine pana acum. Si asta nu am facut-o intentionat, ci pur si simplu nu s-a ivit ocazia pana acum.

Bine, am dat cateva click-uri pe Gigabyte M3 si M5, dar aici s-a oprit toata aventura. Asta pana sa ma lovesc de Aorus M4. Si initial am zis ca de ce m-as obosi? Insa dupa ce am fazut specs sheet, am ramas putin placut impresionat. SI am zis ca vreau macar sa-i dau o sansa.

Asta pentru ca, cel putin in ultima am fost dispus sa-mi ies din zona de confort si sa incerc si periferice ce nu-s produse de catre top 4 brands, anume Logitech, Razer, HyperX si SteelSeries.

Si nu am ramas neaparat dezamagit de acest lucru. Ba chiar unele produse m-au surprins placut. Acum ramane de vazut daca soarecul M4 de la Aorus este capabil sa-mi mentina interesul pentru perifericele altor producatori sau stinge faclia.

Gigabyte Aorus M4 review | WASD.ro

 

Ce este Aorus M4?

Mouse-ul celor de la Aorus vine echipat cu un senzor optic de PixArt 3988 de 6400 DPI are poate fi ajustat din 50 in 50 DPI utilizand software-ul Aorus Engine si are o viteza de tracking de 200 IPS.

Sub capota celor doua click-uri se afla switch-uri Omron ce au o durata de viata de 50 de milioane de click-uri.

Acesta are un design simetric, carcasa masoara 122.4 x 66.26 x 40.05 mm si cantareste 98 grame.

Ah si cea mai utila caracteristica functie a unui mouse de gaming: iluminare RGB.

Gigabyte Aorus M4 review | WASD.ro

 

Galerie foto

 

Experienta in timpul utilizarii

Si ca orice alt mouse de gaming ce-mi calca pragul il stresez nitel in jocuri precum Dota2, PUBG si CS:GO, insa accentul se pune pe ultimul joc. Iar in acesta ma joc deathmatch, 1v1 aim_map si matchmaking.

Mousepad-ul utilizat este un Xtrfy XG-GP1-L, asta pentru ca am renuntat in urma cu ceva timp sa mai testez mousi pe suprafete hard pentru ca abuzam prea mult de skatez-uri.

 

Forma si constructie

Forma este una confortabila, atat in utilizarea office, dar si in jocuri. Avand cocoasa indreaptata spre a 2/3 a mouse-ului, mi se pare perfect pentru utilizatorii fingertip grip sau palm grip dar ce au o mana de dimensiune mica sau medie.

Bine, nici cei claw nu ar avea probleme sa utilizeze mouse-ul, insa daca utilizatorul are o mana de dimensiuni mari, cel mai probabil va avea probleme in a utiliza mouse-ul cum trebuie sau va avea un disconfort destul de mare.

Din punct de vedere al constructiei, mouse-ul pare ce trebuie. Nu pare sa arate slabiciuni dupa ce am abuzat putin de el, atat in utilizare, dar si cat am am aruncat cu el de la diverse distante pentru a vedea daca se activeaza click-urile.

Insa imi displace suprafata. Raman extrem de multe urme pe el, dupa o utilizare de cateva ore mouse-ul arata de parca ar fi fost facut posta intr-o sala de net si toti au mancat ceva cu sosuri in acest timp.

Senzorul pare bine customizat, n-am reusit sa-l fac ca sara cat m-am luptat cu mouse-ul. Si spun asta pentru ca pe senzorul aflat pe Glorious Model O- am reusit sa-l fac sa sara din prima seara.

Cele aproximativ 100 de grame ale mouse-ului nu reprezinta un impediment, cel putin pentru mine. Am fost rasfatati in ultima perioada cu mousi cu greutati intre 60 si 80 de grame, iar acum cand ne lovim de un mouse cu o greutate normala strambam din nas.

Firul este cu dus si intors. Este subtire si usor, insa este cam rigid pentru gusturile mele. Anume, daca ma uit la firul unui Zowie EC2-A pe o distanta de 3 cm pot sa indoi cum vreau firul, insa la mouse-ul Aorus M4 lucrul asta este aproape imposibil.

Gigabyte Aorus M4 review | WASD.ro

 

Butoane si scroll

Click-urile stanga si dreapta sunt destul de faine. Se apasa destul de usor si sunetul scos este unul ok, cat sa nu-ti bata vecinii in teava. Bine, era de asteptat acest lucru, stiind ca sub ele se afla niste switch-uri Omron.

Nici celelalte butoane nu-s rele, ba chiar sunt mai silentioase decat cele mentioane mai sus.

Scroll-ul este si el foarte fain si este silentios. Mie imi plac foarte mult mousii ce au scroll-ul cu stratiile ce ies in evidenta, cum este de exemplu la Glorious Model O-. Insa mi se pare totusi ca scroll-ul se apasa o idee cam greu, lucru ce ma deranjeaza pentru ca eu cand intru in modul navigatie pe internet imi deschid minim 20 de taburi de Chrome.

Gigabyte Aorus M4 review | WASD.ro

 

Software

Aici lucrurile sunt putin compliacate. Sau nu. Mai exact, se folosesc doua utilitare pentru customizarea mouse-ului.

Pentru editare DPI, polling rate, butoane si altele se utilizeaza software-ul Aorus Engine.

Aorus M4

Iar pentru customizarea iluminarii RGB, se utilizeaza software-ul RGB Fusion.

Este destul de misto chestia asta ca Aorus au un propriu ecosistem de iluminare si sincronizare pentru componente si periferice, insa software-urile lor sunt putin… sa le zicem lente.

Sunt putin greoaie si nu de putine ori te mai lovesti de diverse probleme, ca-ti mai uita o customizare. Se intampla cel mai des cu iluminarea.

Aorus M4

 

Verdict

Dupa utilizarea unui singur model nu ma pot pronunta daca divizia de mousi de gaming a celor de la Aorus este ce trebuie sau nu. O sa imi pot da seama mai bine dupa ce voi testa mai mult si Aorus M5.

Insa ma pot pronunta in legatura cu mouse-ul M4. Da, clar mouse-ul are niste mici hibe, insa in pretul asta era de asteptat.

Cel mai mult imi displace cablul, iar apoi suprafata. Insa are si parti pozitive, cum ar fi un senzor ok ce pare optimizat coerent si o forma confortabila.

Gigabyte Aorus M4 review | WASD.ro

In mare, e un mouse ok pentru pretul pe care-l are, anume 170.99 lei, cel putin in momentul publicarii acestui review.

Si este un pret ok, pentru ca in acest buget alternativele sunt putine. Ori mergi pe mousi cu producatori obscuri gen Marvo, Natec si alte branduri similare, ori alegi ceva de genul Logitech G203, SteelSeries Rival 110 sau HyperX Pulsefire FPS Pro.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.