Stiu ca nu ati auzit nici de Mountain si nici de Makalu 67. Sunt doua nume foarte noi pe piata de periferice si cel putin mouse-ul este extrem de interesant.

Fara dubiu ca aceasta perioada poate fi numita perioada gaurilor in materie de constructie.

Toti producatorii de periferice au observat ca a devenit un real trend gauritul soarecilor de gaming.

Nu este tocmai un lucru rau pentru ca ajuta in cresterea performantei atletilor (pro gameri).

La fel ca in cazul oricarui sport, greutatea doar te trage in jos. Literalmente. Spre centrul pamantului.

Si, desi pare stupid sa te gandesti ca doar cateva grame pot face diferenta, adesea, in sectorul pro gaming, tocmai asta se cauta: un mouse cat mai usor, confortabil si cu senzor foarte bun.

Asa ca fara sa o mai lungim haide sa ne uitam la specificatiile lui Makalu 67.

Mountain Makalu 67 review | WASD

 

Ce este Makalu 67?

Makalu 67 este un mouse ergonomic cu o greutate extrem de redusa. Da, poti sa zici ca Glorious au soareci mai usori, dar vom ajunge si acolo. Pentru ca daca ai greutate mica nu ai neaparat si confort.

Din motivul acesta nu am sarit cu capul inainte pe soarecii perforati si am ramas la G Pro Wireless.

Makalu 67 este construit integral din plastic. Singurul element din cauciuc este rotita. Totusi, striatiile carcasei sunt asezate in asa fel incat sa nu simti ca ai avea nevoie de o suprafata de cauciuc pentru un grip excelent.

La capitolul senzor avem de-a face cu noul varf de gama de la PixArt. Mountain au exclusivitate pe PAW3370. Probabil pentru o perioada la fel cum se intampla si in cazul lui 3389 si Razer.

Oricum, singura diferenta dintre cei doi senzori este rata de eroare care la 3389 este de 1%, iar la 3370 este de 0,5%.

Mountain Makalu 67 review | WASD

Tot la capitolul specificatii ne lovim si de greutatea declarata de 67 grame. Este obligatoriu pentru un mouse sa fie usor daca se vrea de adevaratelea a fi la nivel de esports.

Cablul are o lungime de 180 centimetri si este tip siret. Este de departe cel mai utilizabil dintre toate implementarile testate pana acum (Razer, Glorious, Xtrfy).

Si partea misto este ca s-au gandit sa orienteze in sus colierul cablului chiar la iesirea din carcasa. O sa vedeti in galerie la ce ma refer. Cert este ca nu se va mai toci cablul chiar la „intrarea” in mouse.

 

Galerie foto Makalu 67

 

Experienta in timpul utilizarii

Forma si greutate

Despre amandoua (forma si greutate) pot spune ca sunt perfect balansate. Nu este prea mare cat sa para ca gol, moale si fragil. Dar nici mic. Trecand de la G Pro Wireless la Makalu 67 am observat ca are pe cocoasa o zona usor mai umflata ce il face sa para ca umple mai bine palma.

Pentru mainile mici e o pacoste acea umflatura pentru ca doar creste lungimea suprafetei pe care trebuie sa iti desfasori mana. Daca ar mai fi avut o astfel de umflatura si pe partea dreapta ar fi fost deja un mouse mare. Dar asa este doar ergonomic.

Forma este cumva intre G Pro Wireless si G403/G703. Si daca cumva cocoasa celor doi din urma ti s-a parut vreodata prea abrupta si nepotriovita pentru mana ta, sau cocoasa lui G Pro Wireless iti pare inexistenta, Makalu 67 vine undeva exact intre aceste doua modele.

Stiu ca pare cumva ridicol sa compari un mouse ergonomic cu unul simetric. Dar vorbesc din perspectiva unui dreptaci pentru alti dreptaci. Pana la urma si pentru dreptaci, dar si pentru stangaci, mausii simetrici nu sunt solutia ideala. Dar de departe cea mai convenabila (gasesti mausi simetrici pe toate drumurile, ergonomici pentru stangaci nu).

 

Scroll si butoane

Desi scroll-ul este foarte simplu si cu niste striatii destul de sterese, pasii lui sunt extrem de bine definiti. Si dintr-un motiv care imi scapa este si foarte silentios. Probabil ca nu apuca sa rezoneze in interiorul mouse-ului pentru ca are gauri si nu e tocmai o incinta acustica.

Click-urile sunt la fel ca cele ale lui G Pro Wireless. Se apasa la fel de tare, dar au cursa un pic mai lunga. Dar nu exagerat de lunga.

Probabil ca daca nu ii aveam pe amandoi unul langa celalt nici nu imi dadeam seama ca sunt diferite, totusi, click-urile.

O alta chestie misto pe care am remarcat-o, desi nu are legatura cu capitolul in care ne aflam, dar care este ilustrata in poza de mai jos, este indicatorul de DPI. Are o pozitie foarte buna si este suficient de subtil, dar in acelasi timp extrem de vizibil. Ai 4 puncte albe care se lumineaza in functie de pasul ales.

Butoanele principale sunt segmentate de la jumatatea carcasei si acesta este un lucru foarte bun. In general soarecii ergonomici au click-urile care se prelungesc pe toata carcasa. Si producatorii se folosesc de aceasta flexibilitatea si parte din forta a plasticului pentru a intoarce click-urile la pozitia neapasat. In loc sa taie click-urile si sa puna un arc.

Si cum forma nu este simetrica si nici click-urile simetrice, te trezesti ca un click e strong si unul flescait. Asa cum se intampla in cazul lui DeathAdder de acum cativa ani.

Butoanele laterale ale lui Makalu 67 sunt pozitionate cum nu se putea mai bine. Nu am apasat involuntar acele butoane nici macar o data. Si in plus au si o textura placuta.

 

 

Senzor si patine

La capitolul senzor avem un adevarat campion. PAW3370 este cel mai nou senzor PixArt si Mountain au reusit sa obtina exclusivitate pentru un an de zile. Cea mai importanta caracteristica a acestui senzor este rata scazuta de eroare. De doar 0.5%.

Si era sa uit taman cireasa de pe tort. Are 19000 DPI. Iar eu ma bucur ca vine cu pasi impliciti ce includ si 400 dpi:).

Mountain Makalu 67 review | WASD

La capitolul patine stau excelent. L-au echipat pe Makalu 67 cu patine fabricate 100% din PTFE. Mountain se lauda ca aluneca precum o placa de snowboard abia ceruita. Eu am sa spun doar ca aluneca excelent atata vreme cat nu este inclinat absolut deloc. In momentul in care mouse-ule ste foarte puntin inclinat si nu ma sta paralel cu mousepad-ul se observa o usoare frecare a plasticului burtii de mousepad.

 

Software

Bineinteles, fiind vorba de un producator nou, avem de-a face si cu un software nou. Numele acestui software este Base camp si nu are nevoie de user pentru a functiona. Cu ajutorul lui se pot face toate configuratiile necesare soarecului Makalu 67. De asemenea, se pot concepe pana la 5 profile ce pot fi stocate in memoria soarecului.

Am ramas surprins la capitolul functii ale butoanlor. Mountain au inclus o paleta larga de astfel de functii. Atat de sistem de operare cat si ale tastaturii sau functii media.

Bine, este normal sa ai asemenea posibilitati in anul 2020.

Macro-urile pot fi inregistrate impreuna cu apasarile tastelor si este permisa inclusiv inregistrarea delay-ului. Nu este, insa, integrata posibilitatea de a inregistra si coordonatele cursorului.

 

Input lag – Metodologie

Mountain Makalu 67 marcheaza inceputul aplicarii metodologiei si la soareci. Pana in acest moment am folosit metodologia doar pentru monitoare, insa, realmente poate fi aplicata si la soareci de gaming si nu numai.

  • camera 1000 fps
  • Indicator vizual si declansator miscare mouse (electrocorditor)
  • CS:GO la 400 fps, 1920×1080, low details
  • Platforma de teste
  • Monitor AORUS KD25F – Cel mai rapid 240 Hz

Bineinteles, fara Sony RX 100 Va nu se putea. Este camera la 1000 fps pe care o folosim de ceva vreme si vom continua sa o mai folosim pentru ca in esenta fiecare cadru capturat la 1000 fps reprezinta o milisecunda. Si, prin urmare, este o unealta nemaipomenita pentru masurat timpul cu o precizie ridicata.

Sony RX 100 Va

 

In ceea ce priveste electrocorditorul despre care v-am tot povestit, acesta este compus dintr-un ciocan ce penduleaza si impinge mouse-ul. In momentul in care cele doua se ating, circuitul se inchide pe sarcina negativa si LED-ul se aprinde. Aprinderea LED-ului imi indica momentul in care mouse-ul a inceput sa se miste.

Viteza de deplasare a ciocanului este identica la fiecare lovitura. Nu poate fi pendulat prea mult pentru ca este prevazut cu o piedica in partea din spate. Viteza este suficient de mare cat sa puna in dificultate senzorii entry level vechi.

Razer Viper input lag tests | WASD
Cadrul 199 reprezinta momentul in care circuitul se inchide; frame-ul 200 reprezinta inceputul deplasarii mouse-ului pe pad; frame-ul 210 reprezinta momentul in care actiunea este afisata pe ecran

Input lag – Rezultate

Mai jos aveti toate cifrele legat de soarecele Mountain Makalu 67. M-am gandit ca va e mai usor sa le urmariti in acest format.

Input lag – Comparativ

Stiu ca Scimitar nu are nicio legatura cu ceilalti soareci inclusi in comparatie, insa, fiind unul foarte rapid si deja testat pe noua procedura am decis sa il includ. Lista se va mari de la un review la altul.

Razer Viper il descoperisem ca fiind cel mai rapid dintre toti ceilalti 50 de soareci testati pe vechea procedura la 300 fps si din acest motiv il retestam. Iar Glorious a devenit un fel de etalon printre gamerii care prefera soarecii usori.

Imi doream sa includ si Xtrfy M4, insa, testandu-l am descoperit niste probleme pe care astept sa le rezolve producatorul.

Mountain Makalu 67 este o supriza foarte mare. Nu ma asteptam sa il vad in alta parte decat pe langa Glorious. Dar iata ca, de fapt, a aterizat pe pozitia 1. Evident, diferenta dintre el si Viper este practic inexistenta.

Dar este o surpriza placuta pentru ca este primul mouse pe care Mountain il lanseaza.

 

Verdict

Impresionant este cuvantul potrivit. Nu sunt impresionat neaparat de performanta lui. Mi se pare normal ca un soarece ce se vrea pentru pro gameri sa fie chiar la cel mai inalt nivel ca input lag. Dar sunt impresionat de faptul ca o companie noua poate sa scoata un produs care pe orice cerinta bifeaza totul ca fiind cel mai bun mouse cu fir pe care am pus mana.

Mountain Makalu 67 review | WASD

E adevarat ca iluminarea nu arata din poze prea fabulos, insa au remediat-o. Si oricum in balantea mea iluminarea pe mouse nu atarna in niciun fel.

Din cat l-am folosit imi pare o unealta fabuloasa. A fost cea mai smooth trecere de la G Pro Wireless la un mouse cu fir. A fost pentru prima data cand nu ii simteam lipsa. Ciudat. Placut.

Nu am vorbit mare lucru despre constructia lui, insa, este top notch. Nu scartaie oricum l-ai apasa sau apuca. In vreme ce M4 de la Xtrfy sau Model 0- par ca se rup daca le strangi mai puternic in mana.

Daca vreti sa vi-l cumparati o puteti face de pe site-ul Mountain. Costa 59,99 €.

Editor's Choice WASD Award

Similar Articles

5 thoughts on “Review: Mountain Makalu 67

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.